Στον τομέα της οινοποιίας, η αναζήτηση για ξεχωριστές γεύσεις και μοναδικές εμπειρίες έχει οδηγήσει στην καινοτόμο πρακτική της υποβρύχιας παλαίωσης, μια μέθοδο, που συνδυάζει το περιπετειώδες της κατάδυσης με την αρχαία τέχνη της οινοποιίας, για να προσφέρει την απόλυτη γευστική εμπειρία.
Πώς προέκυψε η υποβρύχια παλαίωση του κρασιού;
Η υποβρύχια παλαίωση αντλεί έμπνευση από ανακαλύψεις κρασιών ναυαγίων, τα οποία διαπιστώθηκε ότι παλαίωσαν εξαιρετικά καλά. Ένα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν το 2010, όταν δύτες στη Βαλτική Θάλασσα ανακάλυψαν 168 μπουκάλια σαμπάνιας 170 ετών από βυθισμένο εμπορικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Φινλανδίας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης το 2022, κρασί υψηλής ποιότητας από ένα ναυάγιο 400 ετών στον πυθμένα του ποταμού Trave που ρέει στη Βαλτική και μπουκάλι αλκοόλ 200 ετών, από ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πολωνίας. Οι προκαταρκτικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι πιθανότατα περιείχε βότκα ή jenever, ένα απόσταγμα που μοιάζει με τζιν. Παραδόξως, το περιεχόμενο θεωρήθηκε πόσιμο, αν και όχι απαραίτητα ευχάριστο στη μύτη.
Η επιστήμη και η γοητεία της υποβρύχιας παλαίωσης
Η ιδέα της παλαίωσης κρασιού υποβρύχια, καθοδηγείται από την επιδίωξη ενίσχυσης του χαρακτήρα του κρασιού με τρόπους που δεν είναι δυνατοί στη στεριά.
Αυτή η μέθοδος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για διάφορους λόγους:
- Οι σταθερές δροσερές θερμοκρασίες στα βάθη της θάλασσας, παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση, είναι το κελάρι της ίδιας της φύσης.
- Η απουσία φωτός και τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού ενώ δυνητικά επιταχύνουν τη διαδικασία παλαίωσης.
- Η κίνηση του νερού και τα ρεύματα βελτιώνουν την ωρίμανση του κρασιού, ανακατεύοντας ελαφρά τις οινολάσπες (νεκρά κύτταρα μαγιάς) και άλλα ιζήματα στο μπουκάλι. Αυτό διασφαλίζει, ότι οι εναποθέσεις μαγιάς και τα σωματίδια, που κατακάθονται στον πάτο του δοχείου μετά τη ζύμωση και κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, διατηρούνται σε εναιώρηση. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του κρασιού και των ιζημάτων του είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και το χαρακτήρα ενός κρασιού.
- Τα κρασιά που παλαιώνονται σε υποβρύχιο περιβάλλον παρουσιάζουν ένα γευστικό προφίλ, με πολυπλοκότητα και βάθος, που μπορεί να μην είναι τόσο έντονα στα κρασιά που έχουν παλαιωθεί υπό στατικές συνθήκες.
Αρκετοί παραγωγοί με την τοποθεσία και τα οικονομικά μέσα για να το κάνουν, έχουν ξεκινήσει έργα υποβρύχιας παλαίωσης, διαπιστώνοντας, ότι αυτές οι συνθήκες μπορούν πράγματι να προσδώσουν μοναδικές ιδιότητες στο κρασί. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση όχι μόνο προκαλεί τις παραδοσιακές τεχνικές παλαίωσης, αλλά προσθέτει επίσης ένα στρώμα μυστηρίου στο κρασί, ενισχύοντας την ελκυστικότητά του. Κάποια από τα οινοποιεία μάλιστα προσφέρουν «εμπειρίες υποβρύχιου οινοτουρισμού», όπως βόλτες με το σκάφος τους στο υποβρύχιο κελάρι, που περιλαμβάνουν και γευσιγνωσίες πάνω στο σκάφος και που ξεπερνούν τις παραδοσιακές επισκέψεις σε αμπελώνες.
Πηγή: www.winetraveler.com