Όσο ενοχλητικές κι αν είναι, οι μύγες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την τροφική αλυσίδα των αραχνών, των νυχτερίδων και των πτηνών, και σχεδόν για κάθε άλλο οικοσύστημα στον πλανήτη. Υπό το πρίσμα της σημασίας τους στον φυσικό κόσμο, ας δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από τις μύγες από βιομιμητική άποψη και που μπορούν να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για δημιουργία σε διάφορους τομείς.
Η γλώσσα της μύγας: Ένα βιώσιμο μοντέλο ηλεκτρικής σκούπας
Η γλώσσα της μύγας έχει πολλές αυλακώσεις, τις ψευδοτραχειές, οι οποίες απορροφούν υγρά σαν σφουγγάρι. Οι εκκρίσεις του σάλιου από τη γλώσσα βοηθούν στη συλλογή και τη διάλυση σωματιδίων τροφής, για ευκολότερη κατανάλωση. Στη συνέχεια, η τροφή αναρροφάται από τις ψευδοτραχειές μέσω του καναλιού τροφής στον οισοφάγο. Αυτό θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε ένα βιώσιμο μοντέλο ηλεκτρικής σκούπας, που θα χρησιμοποιούσε τριχοειδή δράση αντί για ηλεκτρική ενέργεια για τη συγκέντρωση σκουπιδιών. Θα ήταν οικολογικό, αποτελεσματικό και, εάν είχε σχεδιαστεί σωστά, σχεδόν εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει.
Τα πόδια της μύγας: Ορειβατικά παπούτσια και γάντια
Τα πόδια μύγας αποτελούνται από δύο μικρά νύχια και δύο «κολλώδη» μαξιλάρια, που καλύπτονται από μικροσκοπικές τρίχες που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται σε επιφάνειες μέσω του μηχανισμού Van Der Waals Χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό, γάντια και παπούτσια θα μπορούσαν να καλυφθούν με εκατομμύρια μικροσκοπικές τρίχες για να βοηθήσουν τους ορειβάτες ή εργάτες που πρέπει να κρατούν σταθερά τα εργαλεία τους. Παπούτσια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για δρομείς πίστας, που αντί να χρησιμοποιούν αιχμές για να δημιουργήσουν τριβή, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πόδια μύγας! Ειλικρινά οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
Τα μάτια της μύγας: Κάμερες υψηλής ανάλυσης
Τα μάτια της μύγας αντιδρούν σχεδόν 7 φορές πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα, με αποτέλεσμα η μύγα μπορεί αστραπιαία να επεξεργαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες. Το κάθε μάτι της έχει πολλά μικρότερα μάτια(ommatidia ). Κάθε ommatidio συνεισφέρει ένα στην όραση της μύγας και όσο περισσότερα ommatidia τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της εικόνας. Οι μύγες αντιλαμβάνονται το χρόνο να κυλάει σε «σλόου-μόσιον», γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν καλύτερα τις κινήσεις των -δυνητικά επικίνδυνων- μεγαλύτερων ζώων γύρω τους.
Αν είχαμε τα μάτια μιας μύγας, θα βλέπαμε στην τηλεόραση ξεχωριστές διαδοχικές εικόνες, αφού η τηλεόραση εμφανίζει 25 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, κάτι που για το μάτι της μύγας, με την ταχύτατη σάρωσή του, είναι πολύ αργό. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί στις κάμερες, για να δημιουργήσουν εικόνες υψηλότερης ανάλυσης ή ίσως αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να γίνουν οι κάμερες ακόμα μικρότερες χωρίς να χαθεί την απόδοση.
Τα μάτια της μύγας είναι πράγματι εκπληκτικά. Ζώα με μάτια σαν και τα δικά μας αποτελούν λιγότερο από το 6% του ζωικού βασιλείου. Περισσότερα από 77% είναι έντομα και οστρακόδερμα με σύνθετα μάτια όπως της μύγας. Οι μύγες είναι μια καλή πηγή έμπνευσης για βιομιμικότητα. Αντί λοιπόν να σκέφτεστε τις μύγες ως παράσιτα, την επόμενη φορά που θα τις δείτε, σκεφτείτε πόσο χρήσιμη πηγή έμπνευσης θα μπορούσαν να είναι!
Πηγή: www.artofnoticing.com