Στο αποκορύφωμα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, αυτή η πόλη των 16.000 ατόμων υποδέχτηκε περισσότερους από 400.000 πρόσφυγες. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών White και Black Drin στη βορειοανατολική Αλβανία και οι ομοιόμορφες πολυκατοικίες της επισκιάζονται από τη χιονισμένη βουνοκορφή Gjallica.
Το Kukës γίνεται πρωτοσέλιδο παγκοσμίως
Παρά τον πληθυσμό των μόλις 16.000 κατοίκων, η πόλη, η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, υποδέχτηκε έναν εκπληκτικό αριθμό προσφύγων σε σπίτια και αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Το Kukës έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, όταν έγινε η πρώτη πόλη που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο η φήμη του ήταν βραχύβια. Αντιμετωπίζοντας ήδη μυριάδες κρίσεις μετά την πτώση του αλβανικού κομμουνισμού το 1992, μόλις τελείωσε ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους, το Kukës γνώρισε τη δική του «έξοδο», καθώς το 53% των κατοίκων εγκατέλειψε τη φτωχότερη πόλη της Αλβανίας αναζητώντας οικονομικές ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Η στροφή στον τουρισμό
Ένα νέο αεροδρόμιο, που άνοιξε το 2022, συνδέει τώρα το Kukës με πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και διευκολύνει τον τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί κίνητρα για την επόμενη γενιά να μείνει στον τόπο της. Οι κάτοικοι στρέφονται στη μοναδική ιστορία ανθεκτικότητας και γενναιοδωρίας τους, για να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες σε μια από τις λιγότερο γνωστές γωνιές της Ευρώπης. Μία πόλη που κατάφερε να επιβιώσει παρά τις δυσκολίες σε μια συνοριακή περιοχή γεμάτη κινδύνους και νάρκες. Με τη βοήθεια του “Albanian Trip”, διοργανώνονται εκδρομές για να παρουσιάσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Kukës, καθώς και τα γύρω ορεινά περάσματα, μονοπάτια πεζοπορίας, καταρράκτες και χωριά. Τα κέρδη επενδύονται πίσω σε μια τοπική ένωση που υποστηρίζει τα θύματα ναρκών ξηράς.
Η πόλη που ξέρει από φιλοξενία
Όπως έδειξε και η υποψηφιότητα για Νόμπελ, οι κάτοικοι του Kukës ξέρουν καλά πως να υποδέχονται επισκέπτες – κάτι που καταλαβαίνεις αμέσως, μόλις δεις στην κεντρική πλατεία τον πύργο-μνημείο για όσους αναζήτησαν εκεί καταφύγιο το 1999. Το Kukës κατάφερε να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε οικογένειες που άνοιξαν τα σπίτια τους σε τουλάχιστον 90.000 άτομα, ενώ έστησαν και αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω από την πλατεία, κατά μήκος του ποταμού και στα γύρω χωράφια.
Και ενώ η υποψηφιότητα του Kukës για Νόμπελ ήταν ιστορική, πολλοί αναρωτιούνται, αν περισσότεροι κάτοικοι θα ένιωθαν υποχρεωμένοι να μείνουν αν το είχαν κερδίσει. Ανοίγοντας τις πόρτες του σε περίπου 400.000 ανθρώπους, το Kukës έδειξε στον κόσμο, ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές κυριαρχεί η ανθρωπιά. Τώρα, οι κάτοικοι ελπίζουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τον κομμουνισμό και τις συγκρούσεις, διαδίδοντας παράλληλα τα ιδανικά τους για φιλοξενία και ειρήνη.
Πηγή: www.bbc.com