Τελευταία εμφανίζονται βίντεο στο TikTok, που υποστηρίζουν ότι οι φριτέζες αέρος είναι τοξικές. Είναι όμως τοξικές ή πρόκειται απλώς για μια ακόμη «τρομακτική» τάση του TikTok; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και είναι αλήθεια, ότι ορισμένες μπορεί να παράγουν επιβλαβείς ενώσεις όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι δεν είναι όλες οι φριτέζες ίδιες.
Φριτέζες αέρος και καρκίνος
Ο εξοπλισμός μιας φριτέζας αέρος δεν έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο, αλλά η διαδικασία του τηγανίσματος στον αέρα οδηγεί στον σχηματισμό ορισμένων ενώσεων, όπως το ακρυλαμίδιο, που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Το ακρυλαμίδιο ταξινομείται ως ΠΙΘΑΝΟ καρκινογόνο για τον άνθρωπο και σχηματίζεται όταν τα τρόφιμα θερμαίνονται σε θερμοκρασίες πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες και τα ψημένα τρόφιμα περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου, αλλά τα ψάρια, το κρέας και τα λαχανικά παράγουν μικρότερες ποσότητες ακρυλαμιδίου όταν μαγειρεύονται. Η ασφάλεια της διατροφικής κατανάλωσης ακρυλαμιδίου σε ανθρώπους έχει αξιολογηθεί, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί σαφής σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης ακρυλαμιδίου και του καρκίνου. Η ασφαλής ποσότητα διατροφικού ακρυλαμιδίου είναι ακόμα άγνωστη.
Η PFOA, μια χημική ουσία του τεφλόν
Τα βίντεο στο TikTok που ισχυρίζονται ότι οι φριτέζες αέρος είναι τοξικές, αναφέρονται σε φριτέζες που είναι επικαλυμμένες με τεφλόν-η αντικολλητική επίστρωση δηλαδή μέσα στο καλάθι της φριτέζας. Το τεφλόν κατασκευαζόταν στο παρελθόν με PFOA, μια χημική ουσία που έχει συνδεθεί με ηπατική και νεφρική νόσο, από όπου προέρχεται και ο ισχυρισμός ότι οι φριτέζες αέρος είναι τοξικές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι το τεφλόν δεν κατασκευάζεται πλέον με PFOA. Από το 2013, οι κατασκευαστές τεφλόν απέκλεισαν το PFOA από όλα τα μαγειρικά τους σκεύη, επομένως όποιες φριτέζες αέρος περιέχουν τεφλόν από το 2013 και μετά, είναι ασφαλείς για χρήση. Πλέον σχεδόν όλες οι φριτέζες αέρος είναι κατασκευασμένες με ασφαλέστερα υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι ή κεραμικό.
Ο τύπος του φαγητού και η θερμοκρασία μαγειρέματος
Ο τύπος του φαγητού και η θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύεται, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων. Η αντικολλητική επίστρωση στο καλάθι μπορεί να χαλάσει και να απελευθερώσει επιβλαβείς αναθυμιάσεις όταν εκτεθεί σε υψηλή θερμότητα. Βεβαιωθείτε, ότι γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε μια φριτέζα αέρα, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τη δική σας σε καλή κατάσταση. Ελέγξτε το μοντέλο της φριτέζας σας για να βρείτε τις λεπτομέρειες κατασκευής στο διαδίκτυο. Και ακόμα κι αν πιστεύετε, ότι η φριτέζα σας μπορεί να περιέχει PFOA, αυτά μπορούν να απελευθερωθούν μόνο όταν μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Να ξέρετε, ότι εάν οι φριτέζες αέρος χρησιμοποιούνται σωστά και με προσοχή, είναι 100% ασφαλείς και αποτελούν μια υγιεινή επιλογή μαγειρέματος.
Κλείνοντας θα αναφέρουμε μια μελέτη, όπου οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να περιέχουν 10 φορές περισσότερο λάδι από τις τηγανητές πατάτες στη φριτέζα αέρος, όταν μαγειρεύτηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα τηγανητά στον αέρα έχουν επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες από τα παραδοσιακά τηγανητά. Ωστόσο η έρευνα για την ασφάλεια των φριτέζων αέρα βρίσκεται σε εξέλιξη, και ενώ υπήρξαν ορισμένες μελέτες που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση τους, η συνολική συναίνεση είναι, ότι είναι γενικά ασφαλείς.
Πηγή: www.idealhome.co.uk