Στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο των τεχνικών παραγωγικότητας, η εύρεση της τέλειας ισορροπίας μεταξύ συγκέντρωσης και χαλάρωσης είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ η τεχνική «pomodoro» αποτελεί από καιρό ανεκτίμητη αξία για τους λάτρεις της οργάνωσης, πρόσφατα έχει αρχίσει να κερδίζει δημοτικότητα μια νεότερη και πιο ευέλικτη εναλλακτική λύση, γνωστή ως «flowtime». Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος και γιατί προσφέρει μια πιο δυναμική προσέγγιση στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Ποια είναι η τεχνική flowtime;
Η τεχνική του χρόνου ροής ή αλλιώς μέθοδος flowtime είναι παρόμοια με την pomodoro, και ως εκ τούτου, βασίζεται στις ίδιες αρχές: Εργάζεστε για λίγο και μετά κάνετε ένα διάλειμμα. Η διαφορά είναι ότι εσείς καθορίζετε πόσο διαρκεί ο χρόνος εργασίας και ανάπαυλας. Μερικές φορές αναφέρεται ως «flowmodoro», και αυτή η μέθοδος έχει επίσης να κάνει με τη διατήρησή της συγκέντρωσής μας σε μια μόνο εργασία, χρησιμοποιώντας ως κίνητρο το διάλειμμα για να συνεχίσετε.
Το μυστικό της τεχνικής
Το μυστικό της τεχνικής είναι η αδιάκοπη δουλειά που κάνετε ως αντίτιμο του μετέπειτα διαλείμματος. Όπως το pomodoro, υποτίθεται ότι πρέπει να παραμείνετε επικεντρωμένοι σε μία μόνο εργασία κατά τη διάρκεια του παραγωγικού χρόνου σας, αντί να κάνετε λίγη δουλειά, να ανοίξετε το τηλέφωνό σας, ή να ελέγξετε τα email σας. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το flowtime είναι διαφορετικό είναι ότι εσείς αποφασίζετε πόση ώρα εργάζεστε, αντί να βασίζεστε στην αρχή του pomodoro: «25’ εργασία, 5’ διάλειμμα».
Πώς να ρυθμίσετε τον προσωπικό σας flowtime;
Το μειονέκτημα της χρήσης του χρόνου ροής είναι το ίδιο με το θετικό: Είστε υπεύθυνοι για τον χρόνο εργασίας σας. Ενώ η τεχνική pomodoro είναι απλή και περιγράφει ακριβώς το διάστημα που μπορείτε να εργαστείτε και να χαλαρώσετε, η ρύθμιση του προσωπικού σας χρόνου ροής απαιτεί λίγο περισσότερη δουλειά.
Βελτιωμένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα
Η έμφαση του flowtime στον φυσικό ρυθμό της εργασίας προάγει τη συνεχή εστίαση, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγικότητα. Η απουσία άκαμπτων χρονικών περιορισμών ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητα, επιτρέποντας στα άτομα να εξερευνήσουν ιδέες χωρίς την πίεση ενός επικείμενου διαλείμματος. Αυτή η ευελιξία μπορεί να οδηγήσει σε πιο καινοτόμες λύσεις και σε μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης στο τέλος της ημέρας.
Πηγή: lifehacker.com