Και οι πραγματικοί γνώστες του ουίσκι θα σας πουν, ότι προσθέτοντας μερικές σταγόνες νερό στο ποτήρι σας βελτιώνεται τη γεύση του ποτού. Μπορεί αυτή η θεωρία να ακούγεται αντιφατική καθώς θα περίμενε κάποιος πως το νερό θα μείωνε την ένταση ή θα αλλείωνε την γεύση, όμως η θεωρία αυτή υποστηρίζεται πλέον και από την επιστήμη.
Τι υποστηρίζει η έρευνα
Το πώς να απολαμβάνετε καλύτερα το ουίσκι έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, αλλά δύο χημικοί υποστηρίζουν, ότι έχουν ανακαλύψει το λόγο που η αραίωση του με νερό, μπορεί να κάνει τη γεύση καλύτερη. Η έρευνά τους υποστηρίζει, ότι η προσθήκη νερού ενισχύει τη συγκέντρωση των γευστικών ενώσεων στην επιφάνεια του ποτού, βοηθώντας στην απελευθέρωση του πλούσιου μείγματος αρωμάτων. Μάλλον δεν είναι τυχαίο που η βρετανική λέξη “whiskey” προέρχεται από την κελτική λέξη “uisge” που σημαίνει «νερό». Δεν υπάρχει ωστόσο ακριβής συνταγή για το πόσο νερό βελτιστοποιεί τη γεύση του ουίσκι.
Γιατί η προσθήκη νερού θα μπορούσε να εντείνει τη γεύση;
Η προσθήκη νερού -σε σημείο που η περιεκτικότητα του ουίσκι να πέφτει στο 25% έως 27%- φαίνεται πως διευκολύνει τη συγκέντρωση στην επιφάνεια του ποτού των γευστικών ουσιών που το βοηθούν να απελευθερώνει ένα πλούσιο μείγμα αρωμάτων. Για να διερευνήσουν γιατί η προσθήκη νερού θα μπορούσε να εντείνει τη γεύση, και όχι το αντίστροφο, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα απλό υπολογιστικό μοντέλο, για να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις του νερού, της αιθανόλης (των δύο βασικών συστατικών του ουίσκι) και μιας γευστικής ένωσης που ονομάζεται γουαϊακόλη (ένα αρωματικό έλαιο που δίνει στο ποτό τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση). Παρά το γεγονός, ότι περιλαμβάνονται μόνο τρία χημικά, οι ερευνητές δήλωσαν, ότι η αλληλεπίδραση είναι αρκετά περίπλοκη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Πριν από την εμφιάλωσή του, το ουίσκι αραιώνεται συνήθως με την προσθήκη νερού, ώστε να έχει περιεκτικότητα αλκοόλ περίπου 40% κατ’ όγκο. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Scientific Reports”, έδειξε ότι η αραίωση ενός ουίσκι από 45% σε 27% ενίσχυσε την πυκνότητα της γουαϊακόλης στην επιφάνεια κατά περισσότερο από το ένα τρίτο και κατά συνέπεια ενίσχυσε και τη γεύση. Και άλλες γευστικές ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν παρόμοιες συμπεριφορές, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα οφέλη από την προσθήκη νερού.
Ο Ντέιβιντ Γουίλιαμσον, της Ένωσης Σκωτσέζικου Ουίσκι, θεωρεί, «ότι η προσθήκη νερού βοηθά επίσης στο να μην καλύπτονται πιο λεπτές και πολύπλοκες γεύσεις». Επίσης μερικές σταγόνες νερού στο ποτό μπορούν να περιορίσουν την ιδιότητα του αλκοόλ να «καίει» τους θύλακες της μύτης και της γλώσσας που σχετίζονται με την όσφρηση και τη γεύση αντίστοιχα.
Συμπερασματικά, η επιστημονική έρευνα για το ουίσκι ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς βοήθησε στην απομάκρυνση των μύθων για το πως πρέπει να πίνετε το ουίσκι. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε τα παραπάνω ευρήματα να υποβάλλονται σε γευστικά τεστ, για να δούμε αν το παραπάνω μοντέλο του υπολογιστή, θα μπορούσε να προβλέψει το ακριβές σημείο για αραίωση του ποτού, που θα οδηγήσει στα βέλτιστα αποτελέσματα και κατά συνέπεια σε καλύτερη γεύση.
Πηγή: www.theguardian.com