Η Eurovision αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο μακροβιότερος ετήσιος διεθνής τηλεοπτικός μουσικός διαγωνισμός και είναι επίσης μία από τις μακροβιότερες τηλεοπτικές εκπομπές στον κόσμο. Είναι ο διαγωνισμός που πολλοί απλώς λατρεύουν να μισούν (αλλά συνήθως παρακολουθούν).
Οι απαρχές της Eurovision
Ο πρώτος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ήταν στις 24 Μαΐου 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Ξεκίνησε από την “European Broadcasting Union” και ήταν ιδέα του διευθυντή της, Marcel Bezencon, ο οποίος πρότεινε μια τηλεοπτική εκπομπή βασισμένη στο ιταλικό “Festival di Sanremo”. Το πρώτο σόου είδε την Ελβετικη συμμετοχή «Refrain» της Lys Assia, να παίρνει το βραβείο και ένας νέος θεσμός ξεκίνησε. Η μορφή του έχει αλλάξει σημαντικά από το ντεμπούτο του, αλλά παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα. Η δημοτικότητα της Eurovision δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, καθώς η εκπομπή μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο και προσελκύει θαυμαστές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Αίγυπτο, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά και πολλούς άλλους.
Η πολιτική χροιά της ψηφοφορίας
Υπήρξε (και εξακολουθεί να υπάρχει) μια εμφανής τάση προς την πολιτική ψηφοφορία, όπου οι χώρες ψηφίζουν τους γείτονές τους και αποφεύγουν τα έθνη με τα οποία είχαν προβλήματα. Αυτό έγινε προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή εθνικών επιτροπών, των οποίων η επαγγελματική κρίση προστίθεται στην ψηφοφορία του κοινού. Ωστόσο η προσπάθεια δεν απέδωσε ιδιαίτερα. Οι συμπάθειες καλά κρατούν.
Η μορφή της Eurovision και οι «Big Five»
Καθώς περισσότερες χώρες έχουν εμπλακεί στο διαγωνισμό, η μορφή του έχει αλλάξει. Πάνω από 40 χώρες διαγωνίζονται τώρα, επομένως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει γύρους νοκ ούτε και ημιτελικούς προτού ανέβουν στη σκηνή οι τελικοί υποψήφιοι τη βραδιά του μεγάλου τελικού. Ορισμένες χώρες όμως, μπορούν να συμμετέχουν στη Eurovision κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς. Από το 2010 υπάρχει ένα «Big Five» καθώς η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία περνούν αυτόματα στον Μεγάλο Τελικό. Αυτό οφείλεται στο ότι πληρώνουν τα περισσότερα στους διοργανωτές του διαγωνισμού. Και αυτό, έχει κατά καιρούς προκαλέσει διαμαρτυρίες, καθώς άλλα έθνη πιστεύουν, ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να είναι πάντα στον τελικό ανεξάρτητα από την απόδοση της. Το 2013, η Τουρκία μάλιστα αποσύρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αξιοσημείωτοι νικητές της Eurovision
Η Eurovision είναι τόσο δημοφιλής λόγω της εκκεντρικότητάς της και επειδή το κοινό δεν ξέρει ποτέ τι να περιμένει. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει λίγος σνομπισμός γύρω από τη Eurovision και δεν μπορούμε να φανταστούμε εύκολα κάποιον γνωστό καλλιτέχνη να εμπλέκεται. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε πάντα.
Η πιο διάσημη και γνωστή από όλες τις συμμετοχές της Eurovision πρέπει να είναι οι ABBA, με την επιτυχία τους του 1974 «Waterloo» να παίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια άνοδό τους στην κορυφή των charts. Η Celine Dion τραγούδησε και κέρδισε για την Ελβετία το 1988, και τόσο η Lulu όσο και οι Bucks Fizz είναι γνωστοί νικητές του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1969 και το 1981. Στη σύγχρονη εποχή, οι πιο αναγνωρίσιμες και διάσημες συμμετοχές, περιλαμβάνουν την Conchita Wurst της Αυστρίας το 2014 και τη Σουηδία με τη Loreen και το ‘Eup το 2012.
Ξέρατε ότι:
Ο Διαγωνισμός της Eurovision 2023 διεξήχθει στις 9 Μαΐου 2023, στο Λίβερπουλ. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε τη δεύτερη θέση, είχε αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης από τη νικήτρια Ουκρανία, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη χώρα.
Το μεγαλύτερο τραγούδι της Eurovision ήταν πέντε λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα Το «Corde Della Mia Chitarra», το ιταλικό τραγούδι από το 1957, κατατάσσεται ως το μακρύτερο τραγούδι της Eurovision που έχει καταγραφεί. Με διάρκεια πέντε λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα, είναι πολύ περισσότερο από οτιδήποτε θα ακούσετε σήμερα. Έκτοτε έχουν τεθεί χρονικά όρια στα τραγούδια που επιτρέπονται στον διαγωνισμό και τρία λεπτά είναι το απόλυτο μέγιστο.
Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είχε πέντε ξυπόλυτους τραγουδιστές που πήραν τον τίτλο. Αυτοί είναι η Sandy Shaw το 1967, Sertab Erener το 2003, Dima Bilan το 2008, Loreen το 2012 και Emmelie De Forest το 2013.
Η Ιρλανδία εξακολουθεί να διατηρεί το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό. Έχει κερδίσει τον διαγωνισμό επτά φορές το 1970, το 1980, το 1987, το 1992, το 1993, το 1994 και το 1996. Έχουν επίσης τη σπάνια επιτυχία να κερδίσουν τρία συνεχόμενα χρόνια.
Η Φινλανδία είχε 44 συμμετοχές προτού τελικά κερδίσει τον διαγωνισμό το 2006. Από το ντεμπούτο τους το 1961, είχαν κερδίσει μόνο 12 πόντους τρεις φορές πριν από το 2006. Η παρθενική νίκη του σκανδιναβικού έθνους ήρθε τελικά το 2006, χάρη στο γκρουπ Lordi. Η heavy metal επιτυχία τους «Hard Rock Hallelujah» ήταν ελαφρώς διαφορετική από τη συνηθισμένη Europop του διαγωνισμού!
Η Αυστραλία είναι τώρα στην Ευρώπη! Εντάξει, ίσως όχι αρκετά, αλλά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά η είσοδός τους επετράπη ως χειρονομία καλής θέλησης κατά την 60ή επέτειο του διαγωνισμού το 2015. Ήρθαν ακόμη και δεύτεροι το 2016, οπότε ενδέχεται να στεφθούν νικητές σύντομα.
Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα γεγονός, που δεν χάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Φέρνει διασκέδαση μαζί με αρκετό κιτς και ολίγον παραλογισμό αλλά γράφει μουσική ιστορία κάθε χρόνο που συνεχίζεται. Καλή Επιτυχία Ελλάδα!
Πηγή: www.history.co.uk