Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβούνται, ότι είναι θέμα χρόνου να σαρώσει τον κόσμο μια νέα ασθένεια. Καθώς ο Covid-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, παρόλο που συνεχίζει να σκοτώνει, πολλοί ειδικοί εστιάζουν την προσοχή τους στον επόμενο κίνδυνο: τη νόσο Χ. Αυτή είναι η άγνωστη ακόμη πηγή της επόμενης παγκόσμιας πανδημίας, ένα γεγονός που μερικές φορές λέγεται ότι είναι ζήτημα «πότε» και όχι «αν».
Στη στρατιωτική γλώσσα, η νόσος Χ είναι μια «γνωστή άγνωστη» καθώς μπορεί να προέρχεται από ένα υπάρχον παθογόνο που, όπως ο SARS-CoV-2, που προκαλεί τον Covid-19, πέρασε το φράγμα των ειδών και άρχισε να μολύνει τους ανθρώπους.
Η νόσος Χ: Μια «γνωστή άγνωστη»
Η νόσος Χ δεν είναι πραγματική πάθηση, αλλά αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο: «μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο οργανισμό-επί του παρόντος άγνωστο- ικανό να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια».
Η νόσος Χ στη λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας
Ο κορωνοϊός έχει μολύνει εκατοντάδες εκατομμύρια και έχει προκαλέσει περίπου επτά εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται, ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. «Σαφώς ο Covid άλλαξε την οπτική των περισσότερων ανθρώπων, καθώς συνέβη και συνέβη σε μεγάλο βαθμό. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν, ότι κάτι μπορεί να συμβεί και να είναι παρόμοιο ή ακόμα πιο καταστροφικό», δήλωσε ο Δρ Andrew Freedman, ειδικός μολυσματικών ασθενειών.
Ο ΠΟΥ άρχισε να συμπεριλαμβάνει τη νόσο Χ στη λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας – αυτές που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και για τις οποίες τα αντίμετρα είναι ανεπαρκή – το 2018, το έτος πριν από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν.
Τι θα μπορούσε να την προκαλέσει
1. Πολλοί τύποι παθογόνων μικροοργανισμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη νόσο Χ, αν και οι περισσότεροι ειδικοί, βάζουν έναν άλλο κορονοϊό ή έναν ιό της γρίπης στην κορυφή της λίστας των κινδύνων τους. Ορισμένα παθογόνα που έχουν ήδη μολύνει ανθρώπους προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, μεταξύ αυτών και ο ιός που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ή Mers. Ο κορωνοϊός Mers μολύνει τις καμήλες και πολλοί από τους ανθρώπους που αρρώστησαν, ήταν εκείνοι που είχαν στενή επαφή με τα ζώα. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι σπάνια, αλλά ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί με τρόπο που θα το έκανε ευκολότερο. «Αν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι τεράστιο ζήτημα», δήλωσε ο Δρ Bharat Pankhania.
2. Οι κίνδυνοι να εμφανιστεί κάτι «απροσδόκητο, ασυνήθιστο, άγνωστο, ανήκουστο» είναι υψηλότεροι από ό,τι στο παρελθόν, επειδή πολλοί άνθρωποι ζουν κοντά σε άγρια ζώα, τα οποία είναι μια πιθανή πηγή παθογόνων που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στον άνθρωπο. Υπάρχει κάθε πιθανότητα κάτι να μεταπηδήσει από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο και μετά από ανθρώπους σε ανθρώπους. Το συνεχές εμπόριο ζώντων ζώων στις αγορές της Κίνας όπως και οι πρακτικές εκτροφής, είναι ανησυχητικά.
3. Μια άλλη πιθανή πηγή πανδημίας είναι μια διαρροή από εργαστήριο. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, στην πόλη όπου εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, ήρθε στο προσκήνιο επειδή διεξήγαγε έρευνα για τους κοροναϊούς. Υπάρχουν αντικρουόμενες υποθέσεις, επομένως είναι απίθανο να γίνει ποτέ γνωστό εάν ο Covid-19 ήταν αποτέλεσμα διαρροής εργαστηρίου ή εάν ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε ανθρώπους από ένα ζώο σε μια αγορά στην πόλη.
Η αντίσταση στα αντιβιοτικά
Η αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά μεταξύ των βακτηρίων έχει αναφερθεί ως απειλή τόσο μεγάλη όσο μια άλλη πανδημία, με μια έκθεση του ΟΗΕ του 2019 να προειδοποιεί, ότι μέχρι το 2050 μπορεί να υπάρχουν 10 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, επειδή ορισμένοι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Τα καλά νέα
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε ένα νέο αντιβιοτικό, την abaucin, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει το Acinetobacter baumannii, ένα βακτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως υπερβακτηρίδιο.
Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις ήταν επίσης πολύ εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ιδίως με την επιτυχή εμφάνιση εμβολίων mRNA, τα οποία θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν με ταχύτητα εάν ή όταν εμφανιστεί ένα άλλο θανατηφόρο παθογόνο – πιθανότατα ιογενές. Επιπλέον μετά τον Covid-19, όλο και περισσότερες χώρες κατασκευάζουν βιοασφαλή εργαστήρια για την εκτέλεση εργασιών πάνω σε επικίνδυνα παθογόνα.
Πέντε χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ τόνισε για πρώτη φορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η Νόσος Χ, οι απειλές παραμένουν πολλές και ποικίλες, αν και ο κόσμος είναι καλύτερα εξοπλισμένος από ποτέ για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε προκύψει. Ας ελπίσουμε πως δε χρειαστεί.
Πηγή: www.thenationalnews.com