Τα φρούτα είναι μια υγιεινή τροφή που παρέχει στον οργανισμό πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Πολλές διαδικτυακές πηγές υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα φρούτα, εάν τα τρώνε το απόγευμα, με άδειο στομάχι ή εάν αποφεύγουν να τρώνε φρούτα μαζί με συγκεκριμένες τροφές. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τους διάφορους μύθους που σχετίζονται με το πότε πρέπει να τρώμε φρούτα.
Μύθος: Το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε φρούτα
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν, ότι η κατανάλωση φρούτων το πρωί ή το απόγευμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα φρούτα επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου. Η θεωρία πίσω από την κατανάλωση φρούτων το απόγευμα βασίζεται στην ιδέα, ότι η κατανάλωση ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να «ξυπνήσει» το πεπτικό σύστημα.
Ωστόσο, όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η ώρα της ημέρας έχει μικρή επίδραση σε αυτό. Το πεπτικό σύστημα είναι πάντα έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τούτου λεχθέντος, όταν επιλέγετε ένα απογευματινό σνακ, τα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τους απλούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποφύγουν τα ανθυγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρέχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων ωφέλιμων για την υγεία.
Μύθος: Αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων πριν τον ύπνο
Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος τις ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τους κύκλους ύπνου ενός ατόμου. Ωστόσο, αν τσιμπολογάτε το βράδυ, τα φρούτα είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τον ύπνο, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο λόγω των πεπτικών διαδικασιών του σώματος. Συνιστάται να αποφεύγονται τροφές με επεξεργασμένα σάκχαρα λίγο πριν τον ύπνο, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη άνοδο των επιπέδων ενέργειας. Η επιλογή φρέσκων φρούτων μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Η κατανάλωση μιας μπανάνας πριν τον ύπνο για παράδειγμα, παρέχει κάλιο που μπορεί να αποτρέψει τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια. Η κατανάλωση φρούτων με υψηλότερο μαγνήσιο, όπως τα βερίκοκα ή οι χουρμάδες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση και στον καλύτερο ύπνο.
Μύθος: Τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι
Μερικοί πιστεύουν, ότι η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Αυτός ο μύθος έχει διαδοθεί κυρίως μέσω ιστοσελίδων και αλυσίδων email. Η ιδέα είναι, ότι η κατανάλωση φρούτων με ένα γεύμα επιβραδύνει την πέψη, που σημαίνει ότι το φαγητό κάθεται στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να σαπίσει! Αυτό προκαλεί αέρια, φούσκωμα και πεπτική δυσφορία. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα φρούτα επιβραδύνουν την πέψη – τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν την εξέλιξη της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα – αυτό δεν είναι κακό. Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος όλων των διαίτων και ενισχύουν την υγεία του εντέρου.
Η πιο αργή πέψη βοηθά επίσης ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα κι αν ενα φρούτο παρέμενε στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είχε την ευκαιρία να σαπίσει. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί είναι ανίκανοι να αναπτυχθούν μέσα στην οξύτητα του στομάχου.
Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις καλύτερες ώρες για να τρώτε φρούτα, αλλά ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που τους υποστηρίζουν. Δεν υπάρχει τέλεια ώρα της ημέρας για να τρώτε φρούτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συνδυάσουν φρούτα με ή χωρίς γεύμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μπορούν να λάβουν παρόμοια οφέλη για την υγεία από τα φρούτα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τούτου λεχθέντος, τα άτομα με στόχους απώλειας βάρους ή διαβήτη μπορούν να ωφεληθούν από το χρονοδιάγραμμα της πρόσληψης φρούτων.
Πηγή: www.medicalnewstoday.com