Το αλάτι είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στο μαγείρεμα, ενισχύοντας τις γεύσεις και αναδεικνύοντας κάθε νότα των υλικών στο πιάτο. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται, και κυρίως, δε χρησιμοποιούνται όλα τα αλάτια ίσα.
Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι αλατιού, ο καθένας με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και τις ιδανικές μαγειρικές εφαρμογές! Πάμε να εξερευνήσουμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα είδη και ποιες οι ιδιότητές του στη γαστρονομία.
Επιτραπέζιο αλάτι
Παγκοσμίως, τα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο. Το βασικό αυτό μέταλλο είναι σημαντικό για την καταπολέμηση των διαταραχών του θυρεοειδούς που σχετίζονται με το ιώδιο.
Εξαιρετικά επεξεργασμένο, το επιτραπέζιο αλάτι «απογυμνώνεται» από οποιαδήποτε μέταλλα και συχνά περιέχει ένα πρόσθετο κατά της συσσωμάτωσης. Η χρήση του ενδείκνυνται σε νερό ζυμαρικών και σε συνταγές που απαιτούν πολύ ακριβείς μετρήσεις όπως αρτοσκευάσματα.
Αλάτι kosher
Το αλάτι kosher αρχικά χρησιμοποιούταν στην εβραϊκή κουζίνα για την επεξεργασία κρεάτων σύμφωνα με τους κανόνες του λαού, αλλά πλέον αποτελεί αγαπημένο εργαλείο για τους σεφ και τους ερασιτέχνες μάγειρες.
Η μεγάλη του επιφάνεια και η χοντρή υφή το καθιστούν ιδανικό για τον έλεγχο της ποσότητας που προσθέτουμε στα φαγητά, ενώ η γεύση του είναι αρκετά ήπια, καθιστώντας το κατάλληλο για διάφορες εφαρμογές, από ποπ κορν μέχρι την τελευταία πινελιά σε κρεατικά πιάτα και ψητά.
Αλάτι αποσκωρίωσης
Ονομάζεται επίσης αλάτι συντήρησης ή αλάτι κονσερβοποίησης, το αλάτι αποσκωρίωσης δεν περιέχει πρόσθετα (όπως συστατικά κατά της συσσωμάτωσης) και επομένως δεν θολώνει το νερό. Οι λεπτοί κόκκοι διαλύονται εύκολα και πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για να αποφευχθεί η συσσώρευση. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση του εδάφους στον κήπο, προσφέροντας πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία για τα φυτά.
Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων
Το ροζ αλάτι συλλέγεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και παίρνει τον ξεχωριστό χρωματισμό του από τα ορυκτά που περιέχει, κυρίως σίδηρο (σκουριά). Συνήθως χρησιμοποιείται ως αλάτι φινιρίσματος για να αναδείξει τις γεύσεις σε φρέσκα φαγητά, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν αισθητικά εντυπωσιακό χρωματικό τόνο στα πιάτα.
Μαύρο αλάτι
Εάν ψάχνετε για μια γεύση «αυγού» για να προσθέσετε στις συνταγές σας, τότε αυτό το αλάτι είναι το καταλληλότερο για εσάς. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας και έχει έντονη θειική οσμή λόγω των ινδικών μπαχαρικών και βοτάνων που θερμαίνονται σε αυτό σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι σπόροι από τα φρούτα harad περιέχουν θείο που απελευθερώνεται στο αλάτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Ενώ εξαρχής είναι πολύ πικάντικο, καθώς μαγειρεύεται η μυρωδιά διαλύεται και αφήνει πίσω του μια γεύση αυγού ιδανική για πιάτα χωρίς αυγά.
Θαλασσινό αλάτι
Αυτό το αλάτι προέρχεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό και συλλέγεται σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες του κόσμου. Συναντάται σε λεπτές ή χονδροειδείς στήλες και νιφάδες με διακυμάνσεις στο χρώμα με βάση τα μέταλλα που περιέχει. Οι νιφάδες θαλασσινού αλατιού διαλύονται γρήγορα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για πασπάλισμα πάνω από λαχανικά.
Πηγή: www.almanac.com