Οι άνθρωποι δεν μπορούν κυριολεκτικά να διαβάσουν το μυαλό των άλλων, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν νοητικά μοντέλα, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν αποτελεσματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει την «ανάγνωση» ενδείξεων που προέρχονται από τις λέξεις, τα συναισθήματα και τη γλώσσα του σώματος ενός άλλου ατόμου, καθώς και την ενσυναίσθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να διαβάζουν τους άλλους σε κάποιο βαθμό.
Πώς μπορώ να διαβάσω το μυαλό κάποιου;
Είστε περίεργοι για το τι σκέφτονται οι άλλοι; Θέλετε να κατανοήσετε τις σκέψεις και τις προθέσεις των γύρω σας; Από τη γλώσσα του σώματος έως τη διαίσθηση, διάφορες τεχνικές θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε μη λεκτικές ενδείξεις και να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση, του τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι. Όταν προσπαθείτε να διαβάσετε το μυαλό κάποιου -ή ακριβέστερα, τη διάθεσή του- η γλώσσα του σώματος, ο τόνος και η επιλογή λέξεων είναι συνήθως τα καλύτερα σημεία για να ξεκινήσετε. Παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τις λεκτικές ενδείξεις, αναλύοντας τις μικροεκφράσεις και τις κινήσεις των ματιών και χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή σας μπορείτε να αποκτήσετε εικόνα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά των άλλων.
Δεν πρόκειται λοιπόν για τηλεπάθεια – ή χρήση κάποιου είδους υπερφυσικής δύναμης το να διαβάζεις τις σκέψεις των ανθρώπων – αλλά είναι να έχεις αυτό που ορισμένοι ψυχολόγοι αποκαλούν «ενσυναίσθηση». Να μπαίνεις δηλαδή στη θέση του και κατανοείς, πώς νιώθει ένα άλλο άτομο. Βλέποντας τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία, μπορείτε να ερμηνεύσετε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Επίσης είναι σημαντικό να παρατηρείτε ορισμένες ενδείξεις, που μπορεί να προέρχονται: •από τη γλώσσα του σώματος ενός άλλου ατόμου •το υπόβαθρό του •τις λεπτομέρειες •και το στυλ με το οποίο λέει τα πράγματα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να σταυρώσει τα χέρια του όταν είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος. Η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Παρατηρώντας χειρονομίες, στάσεις και εκφράσεις προσώπου, μπορείτε να αποκτήσετε γνώσεις, για το τι μπορεί να σκέφτονται ή να αισθάνονται.
Πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι στο να «διαβάζετε» ανθρώπους;
Το «διάβασμα μυαλών» είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα το κάνουμε αυτό όλη την ώρα — πιθανότατα προσπαθείτε να καταλάβετε τι σκέφτεται κάποιος άλλος τουλάχιστον μια-δυο φορές την ημέρα. Μπορεί να μην έχετε καν πλήρη συνείδηση, ότι το κάνετε – μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν σκέφτεστε κάτι εντελώς διαφορετικό. Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται, ότι η γλώσσα του σώματος θα μπορούσε να οδηγήσει τους παρατηρητικούς ανθρώπους, στις πραγματικές προθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων. Όμως, ακόμα και τα πιο έμπειρα κοινωνικά άτομα, συχνά παραγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων λόγω των δικών τους προκαταλήψεων, πολιτισμικών τάσεων ή περιστασιακών παραγόντων, όπως το να μην συνειδητοποιούν, ότι κάποιος που φαίνεται να έκλαιγε, μπορεί π.χ να έχει μόνο εποχιακή αλλεργία. Η καλύτερη γνώση του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και το πώς το μυαλό και το σώμα μας ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των άλλων, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης ανθρώπων.
Το κρίσιμο διανοητικό λάθος στις σχέσεις
Συχνά, το να ερμηνεύουμε τις δικές μας σκέψεις και τα κίνητρά μας είναι αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον το μυαλό αγνώστων ή ακόμα και συγγενών, φίλων ή συντρόφων. Στις σχέσεις, πολλοί άνθρωποι κάνουν το κρίσιμο διανοητικό λάθος, να υπερεκτιμούν την ικανότητα ενός συντρόφου ή μέλους της οικογένειας να διαβάζει τις σκέψεις τους, υποθέτοντας, ότι όποιος τους γνωρίζει καλά, θα πρέπει επίσης να γνωρίζει και τι σκέφτονται ή τι αισθάνονται, ακόμα κι αν δεν το έχουν πει δυνατά.
Πότε δυσκολεύεστε να διαβάσετε το μυαλό των άλλων;
Οι άνθρωποι έχουν εξελίξει τρόπους για να διατηρούν αδιαφανή τα συναισθήματα και τα κίνητρα τους και με εξάσκηση και από πρόθεση μπορούν να παραπλανήσουν επιτυχώς τους άλλους. Όσοι βιώνουν κατάθλιψη, για παράδειγμα, μπορεί να καταβάλουν προσπάθεια για να καλύψουν αυτά τα συναισθήματα για να αποφύγουν να αισθάνονται ότι επιβαρύνουν τους άλλους ή να αποφύγουν τις συμβουλές άλλων.
Αρκετές ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ, κάνουν την ανάγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων των άλλων μια πρόκληση. Αν και τα άτομα με αυτισμό και ΔΕΠΥ δεν έχουν συνήθως έλλειψη ενσυναίσθησης, μπορεί να δυσκολεύονται ή μπορεί να ανταποκριθούν παρορμητικά χωρίς να αφιερώσουν χρόνο για να αξιολογήσουν τα λόγια ή τον τόνο της φωνής κάποιου.
Εκτός από καταστάσεις όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ, η έρευνα έχει επικεντρωθεί και στους «κοινωνικά αδύναμους», οι οποίοι στερούνται βασικές κοινωνικές δεξιότητες και δυσκολεύονται να διαβάσουν συναισθήματα και σκέψεις, επειδή βρίσκουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις απρόβλεπτες, μπερδεμένες ή ακόμα και τρομακτικές.
Που βοηθά το διάβασμα της σκέψης
Στις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, το διάβασμα της σκέψης χρησιμοποιείται συνήθως για κακόβουλους σκοπούς. Στον πραγματικό κόσμο, το να έχουμε ξεκάθαρη αίσθηση, του τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι, μας βοηθά να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και την κακή επικοινωνία και να ενισχύσουμε τις προσωπικές σχέσεις. Το να είστε σε θέση να κατανοήσετε τις συναισθηματικές καταστάσεις άλλων ανθρώπων μπορεί να είναι μια πολύτιμη δεξιότητα στον χώρο εργασίας, στο σχολείο ή στην προσωπική σας ζωή. Οποιοσδήποτε εργάζεται σε έναν τομέα όπου πρέπει να κατανοεί καλά τους άλλους ανθρώπους – όπως διπλωμάτες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή επιχειρηματίες – μπορεί να ωφεληθεί πολύ από τη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων.
Να θυμάστε όμως: Το διάβασμα της σκέψης, δεν αφορά τον έλεγχο ή τη χειραγώγηση των άλλων για προσωπικό όφελος, αλλά μάλλον την ενίσχυση της κατανόησής σας για τον κόσμο γύρω σας. Αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση, μπορείτε να γίνετε πιο συμπονετικοί, οξυδερκείς και επικοινωνιακοί, δημιουργώντας ισχυρότερες συνδέσεις με τους ανθρώπους και, τελικά, να κατακτήσετε την τέχνη της ανάγνωσης του μυαλού των άλλων.
Πηγή: www.psychologytoday.com