Αν δεν έχετε κάνει ποτέ απολέπιση προσώπου, μπορεί η διαδικασία να μην ακούγεται πολύ ελκυστική. Παρόλα αυτά, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για το δέρμα σας, ειδικά αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ακμή ή ροδόχρους νόσο. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μία απολέπιση (peeling) προσώπου και τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διαδικασία;
Τι είναι η απολέπιση προσώπου (peeling);
Το peeling προσώπου είναι μια θεραπεία βαθιάς απολέπισης που λειαίνει την επιφάνεια του δέρματος. Αντί να χρησιμοποιούνται scrub προσώπου για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, η απολέπιση προσώπου χρησιμοποιεί συνήθως έναν συνδυασμό χημικών ουσιών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα όξινο διάλυμα εφαρμόζεται στο πρόσωπό, ώστε να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.
Πώς θα ξέρετε πότε ήρθε η ώρα για απολέπιση;
- Σκούρες κηλίδες ή αποχρωματισμός: Είτε πρόκειται για φωτογήρανση, φακίδες ή υπερμελάγχρωση, η απολέπιση προσώπου μπορεί να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία αφαίρεσης των σκούρων κηλίδων.
- Θαμπό, άγριο δέρμα: Εάν το δέρμα σας φαίνεται άτονο και άγριο παρά τις προσπάθειές σας για φροντίδα της επιδερμίδας, μία απολέπιση μπορεί να εξαλείψει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να κάνει την επιδερμίδα σας πιο λαμπερή.
- Λιπαρό, επιρρεπές στην ακμή δέρμα: Τα peeling δρουν αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του υπερβολικού σμήγματος και στην απόφραξη των πόρων, μειώνοντας τα σπυράκια ακμής, ενώ προωθούν την κυτταρική ανανέωση για καθαρότερο δέρμα.
- Επίμονες ουλές ακμής: Η χημικό απολέπιση μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση ουλών ακμής, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου.
- Ελαστικότητα δέρματος: Τα peeling διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.
Τι πρέπει να προσέξουμε;
Ενώ η απολέπιση προσώπου μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πιθανές παρενέργειες. Η έρευνα των έμπιστων επαγγελματιών, καθώς και η συζήτηση του ιατρικού ιστορικού σας με τον δερματολόγο, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
Πηγή: www.healthline.com