Κάθε επάγγελμα που έρχεται σε επαφή με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα αλλάξει κάπως. Το κλειδί είναι, ότι μεγάλο μέρος αυτής της αλλαγής έχει τη δυνατότητα να είναι εκπληκτικά καλή, εάν η AI χρησιμοποιείται σωστά. Ωστόσο υπάρχουν μερικά επαγγέλματα, που είναι δύσκολο για την ΑΙ να «βλάψει» ή να αντικαταστήσει. Αυτό οφείλεται στην ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα, τη μοναδικότητα, την ανάγκη για ανθρώπινη κρίση, δημιουργικότητα, διαφοροποιημένη σκέψη, χιούμορ και ενσυναίσθηση. Ακολουθούν μερικά από αυτά τα επαγγέλματα:
Ηγεσία / Πολιτική
Οι ρόλοι ηγεσίας απαιτούν όραμα πριν από οτιδήποτε άλλο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν το έχει, ούτε μπορεί να το αποκτήσει ή ακόμα και να βοηθήσει με αυτό. Η στρατηγική σκέψη, η λήψη αποφάσεων, η δυνατότητα παρακίνησης, έμπνευσης και δημιουργίας ομάδων και η ανάπτυξη δεοντολογικών συστημάτων είναι τομείς όπου η AI εξακολουθεί να έχει περιορισμούς, που δεν μπορεί να ξεπεράσει.
Δικηγόροι / Δικαστές
Αυτές οι θέσεις έχουν μια ισχυρή συνιστώσα, αυτή της διαπραγμάτευσης, της στρατηγικής και της ανάλυσης περιπτώσεων. Πολλά βασίζονται στην προσωπική εμπειρία και γνώση του κάθε ειδικού. Απαιτεί ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων, για να είναι κάποιος σε θέση να πλοηγηθεί σε περίπλοκα νομικά συστήματα και να επιχειρηματολογήσει για την υπεράσπιση ενός πελάτη στο δικαστήριο. Υπάρχει ένας ανθρώπινος παράγοντας που εμπλέκεται, όταν εξετάζουμε όλες τις διάφορες πτυχές μιας δίκης και λαμβάνουμε μια τελική απόφαση, που θα μπορούσε να μετατραπεί πχ, σε χρόνια φυλάκισης, στην περίπτωση ενός δικαστή. Πρόκειται για είδη επαγγελμάτων που ακόμη και το πιο νομομαθές Android δεν θα μπορεί να καλύψει, τώρα ή στο μέλλον. Επιπλέον, θα αισθάνεστε ποτέ πραγματικά άνετα με ένα ρομπότ να σας εκπροσωπεί στο δικαστήριο;
Δημιουργικά επαγγέλματα
Οι θέσεις εργασίας στις τέχνες, όπως μουσικοί, συγγραφείς και οι ζωγράφοι για παράδειγμα, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργικότητα, το συναίσθημα, την έμπνευση και την υποκειμενική ερμηνεία. Η AI μπορεί να προσπαθήσει να αναλάβει τις λειτουργίες του αριστερού μας ημισφαιρίου, που ελέγχει τις αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες αλλά όσον αφορά το δεξί ημισφαίριο, «αυτό θα είναι πάντα δικό μας». Η ελεύθερη σκέψη, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η μεγάλη εικόνα εικόνα και το όραμα (είναι προς το παρόν τουλάχιστον)ανθρώπινο προνόμιο.
HR / Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού
Οι Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού καλύπτουν μια ποικιλία από πολύ σημαντικά καθήκοντα μέσα σε έναν οργανισμό. Η πρόσληψη νέων επαγγελματιών είναι μόνο ένα μέρος. Έχουν βασικό ρόλο στη διατήρηση των κινήτρων του προσωπικού, την έγκαιρη ανίχνευση ενδείξεων δυσαρέσκειας και τη διαχείριση τους. Η ΑΙ έχει εισαχθεί έντονα στις διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού τον τελευταίο καιρό, μέσω ολοένα και περισσότερης χρήσης λογισμικών, για το φιλτράρισμα μεγάλου αριθμού αιτούντων για θέσεις εργασίας. Ωστόσο συχνά, ένας υποψήφιος που φαίνεται ιδανικός στα χαρτιά, αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το ποσοστό των ανθρώπινων δεξιοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε αυτούς τους παράγοντες, είναι απίστευτα δύσκολο να προγραμματιστεί σε μια μηχανή. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού μπορούν προς το παρόν να κοιμούνται ήσυχοι.
Αναλυτές Συστημάτων Υπολογιστών
Ανεξάρτητα από το πόσο αυτοματοποιημένοι είμαστε, θα υπάρχει πάντα η ανάγκη μιας ανθρώπινης παρουσίας, που μπορεί να εκτελέσει εργασίες συντήρησης, ενημέρωσης, βελτίωσης, διόρθωσης και εγκατάστασης πολύπλοκων συστημάτων λογισμικού και υλικού, που συχνά απαιτούν συντονισμό μεταξύ περισσότερων του ενός ειδικών για να λειτουργούν σωστά. Η αναθεώρηση των δυνατοτήτων του συστήματος, ο έλεγχος της ροής εργασιών και των βελτιώσεων του χρονοδιαγράμματος και η αύξηση της αυτοματοποίησης είναι μόνο μέρος ενός Αναλυτή Συστήματος Υπολογιστών, ενός επαγγέλματος που έχει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Πολύ σύντομα, θα γίνουμε μάρτυρες της εισόδου στη ζωή μας του «διαδικτύου των αντικειμένων», στο οποίο ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός συσκευών θα διασυνδέονται, θα ανταλλάσσουν δεδομένα και θα αλληλεπιδρούν ενεργά μεταξύ τους. Έτσι, αυτή η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία θα γίνει περισσότερο απαραίτητη τα επόμενα χρόνια.
Έρευνα και ανάπτυξη
Η επιστημονική έρευνα και η επακόλουθη καινοτομία της, συνεπάγονται πάντα την περιέργεια, τη διερεύνηση του αγνώστου, τη διαμόρφωση υποθέσεων και τον συνεχή πειραματισμό. Όλα αυτά βασίζονται στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και διορατικότητα και σε μια πίστη, πως κάπου εκει έξω είναι κάτι, μια καινοτομία, που μπορεί να μην μπορούμε να δούμε τώρα αλλά αξίζει να την ψάξουμε. Ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσυνης δε λειτουργεί έτσι.
Υγειονομική περίθαλψη
Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι χειρουργοί, οι βοηθοί, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συνδυάζουν τις ιατρικές γνώσεις, την κλινική κρίση, την ενσυναίσθηση και την ανθρώπινη επαφή. Ενώ η AI μπορεί να βοηθήσει και να εμπλουτίσει τις προτάσεις διαγνωστικής και θεραπείας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ανθρώπινη πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης.
Θεραπευτές / Σύμβουλοι / Κοινωνικοί λειτουργοί
Η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης, θεραπείας, συμβουλευτικής και εξειδικευμένης δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων – για να μην αναφέρουμε την προσωπική αφοσίωση πέρα από την κλήση του καθήκοντος – απαιτεί βαθιά ενσυναίσθηση, ανθρώπινη σύνδεση και κατανόηση σύνθετων συναισθηματικών αποχρώσεων. Δεν υπάρχει χώρος για AI εδώ. Όσον αφορά στους κοινωνικούς λειτουργούς, ασχολούνται με ποικίλες, απρόβλεπτες και συχνά περίπλοκες ανθρώπινες καταστάσεις, που απαιτούν υψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης, προσαρμοστικότητας και ηθικής κρίσης. Κάποιες φορές θα βρουν στην AI ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν κινδυνεύουν να τους αντικαταστήσει.
Φροντιστές για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, θα προκύψουν νέες και μη καταγεγραμμένες ανάγκες. Η παροχή φροντίδας σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με ιδιαίτερες και μοναδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της συντροφιάς και βοήθειας στην καθημερινότητα, απαιτεί ενσυναίσθηση, υπομονή και προσαρμοστικότητα, που η AI δεν μπορεί να παρέχει σήμερα. Είναι όμως ένας τομέας, όπου η AI θα είναι σύντομα ένα πολύτιμο εργαλείο.
Διδασκαλία και εκπαίδευση
Ενώ η AI μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εκπαίδευση μέσω της εξατομικευμένης μάθησης, της εξάσκησης, της αυτοματοποιημένης ταξινόμησης, της αποτελεσματικής διδασκαλίας και εκτός τάξης ή ωραρίου, η εκπαίδευση δεν είναι μόνο αυτό. Περιλαμβάνει την οικοδόμηση σχέσεων με τους μαθητές, την κατανόηση των μοναδικών αναγκών τους και την παροχή ενθάρρυνσης και καθοδήγησης. Εδώ η AI δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον ανθρώπινο παράγοντα.
Εξειδικευμένοι τεχνίτες
Επαγγέλματα, όπως π.χ οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και οι τεχνίτες, περιλαμβάνουν πρακτικές δεξιότητες, προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές καταστάσεις και την ικανότητα να φανταστούν σύνθετα συστήματα και να ανιχνεύσουν τι συμβαίνει στα τρέχοντα συστήματα, προκαλώντας έτσι με επιτυχία την προσέγγιση της AI.
Εν κατακλείδι, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει. Βρισκόμαστε στη μέση μιας εργασιακής επανάστασης, όπου που πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από μηχανές και ρομπότ στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι δεν θα αντικατασταθούν όλες οι θέσεις εργασίας από AI. Οι άνθρωποι – ή τουλάχιστον, όσοι από εμάς έχουμε πίστη στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να κινούμε την ανθρωπότητα προς τα εμπρός και προς τα πάνω – έχουμε και κάτι ακόμα που δεν έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη: Πείσμα και Αυτοπεποίθηση!
Πηγή: www.forbes.com