Οι κρίσεις της κλιματικής αλλαγής προκάλεσαν ρεκόρ προβλημάτων για εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη το περασμένο έτος, με εκτεταμένες πλημμύρες και ισχυρούς καύσωνες – μια νέα κανονικότητα στην οποία οι χώρες πρέπει να προσαρμοστούν ως προτεραιότητα. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από κοινού από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, επιβεβαίωσαν τους φόβους, ότι το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη. Πρακτικά, αυτό οδήγησε σε αριθμό ρεκόρ ημερών με «ακραίο θερμικό στρες» σε ολόκληρη την Ευρώπη, με «αυξητική τάση» στον αριθμό ημερών «ισχυρού θερμικού στρες» σε όλη την ήπειρο.
Θνησιμότητα και ζέστη
Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά περίπου 30 % τα τελευταία 20 χρόνια και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη εκτιμάται, ότι έχουν αυξηθεί στο 94 % των ευρωπαϊκών περιοχών που παρακολουθούνται.
Συγκεκριμένα, η έκθεση για την ευρωπαϊκή κατάσταση του κλίματος για το 2023 υποδεικνύει αύξηση του αριθμού των «δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία», που προκαλούνται από ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, οι θερμοκρασίες της γης στην Ευρώπη ήταν πάνω από το μέσο όρο για 11 μήνες το 2023, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου Σεπτεμβρίου που έχει καταγραφεί.
Ακραίες θερμοκρασίες στη επιφάνεια της θάλασσας
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνειας της θάλασσας σε όλη την Ευρώπη αντανακλούν επίσης τη βαθιά ανησυχητική τάση αύξησης της θερμοκρασίας στην ξηρά. Για ολόκληρο το έτος, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε όλη την Ευρώπη ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί και τμήματα της Μεσογείου Θάλασσας και του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού είδαν την υψηλότερη ετήσια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας που έχει καταγραφεί.
Λιγότερες μέρες με χιόνι
Η ενημέρωση για την κατάσταση του κλίματος επιβεβαίωσε επίσης τις υποψίες, ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης βίωσε λιγότερες ημέρες με χιόνι από το μέσο όρο, ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρώπη και τις Άλπεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παγετώνες να χάνουν περίπου το 10 % του υπολειπόμενου όγκου τους το 2022 και το 2023. Τα στοιχεία για το 2023 καθησύχασαν ελάχιστα τις ανησυχίες για τους πόλους της γης, με τις θερμοκρασίες στην Αρκτική να είναι οι έκτες θερμότερες που έχουν καταγραφεί. Η έκταση του πάγου της Αρκτικής Θάλασσας παρέμεινε κάτω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος του 2023.
Πριν 10 χρόνια, τόσο ο κόσμος όσο και οι περισσότεροι πάροχοι υγείας είχαν «μια αντίληψη χαμηλού κινδύνου» για τους κινδύνους της θερμικής εξάντλησης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ενθαρρύνουν την ετοιμότητα. «Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας», δήλωσε η Celeste Saulo, Γενική Γραμματέας του WMO. «Το κόστος της δράσης για το κλίμα μπορεί να φαίνεται υψηλό, αλλά το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιστήμη για να παρέχουμε λύσεις για το καλό της κοινωνίας».
Πηγή: turkiye.un.org