Το αντηλιακό είναι ένα καυτό θέμα – και όχι μόνο επειδή είναι βασικό συστατικό του καλοκαιριού! Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα του αντηλιακού.
Έτσι, αν έχετε μπερδευτεί ποτέ για το πότε – ή πως– να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό, δεν είστε μόνοι. Ας δούμε τι απαντούν οι δερματολόγοι.
Μύθος 1: Όλα τα αντηλιακά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο
Τα αντηλιακά μπορούν να αποτρέψουν τα ηλιακά εγκαύματα με διάφορους τρόπους. Τα ενεργά συστατικά των χημικών αντηλιακών απορροφούν τις ακτίνες UV όταν χτυπούν το δέρμα. Τα φυσικά (ή μεταλλικά) αντηλιακά έχουν συστατικά, που σχηματίζουν ένα φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο αντανακλά τις ακτίνες UV. Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, οι δερματολόγοι συνιστούν την επιλογή ενός προϊόντος ευρέος φάσματος με τουλάχιστον (SPF) 30 δείκτη προστασίας. «Ευρέως φάσματος» σημαίνει, ότι το προϊόν προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB, που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες από τον ήλιο και καρκίνο του δέρματος. Ο δείκτης SPF αναφέρεται στην ποσότητα των ακτίνων UVB που μπλοκάρει.
Μύθος 2: Δεν έχει σημασία τι είδους αντηλιακό θα επιλέξω
Ενώ η χρήση αντηλιακού είναι μια σωστή επιλογή, πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται, για να διασφαλιστεί ότι το δέρμα σας προστατεύεται. Το αντηλιακό διατίθεται σε μορφές όπως κρέμα, λοσιόν, σπρέι και στικ. Κάθε τύπος αντηλιακού έχει πλεονεκτήματα και περιορισμούς. Διαλέξτε κάποιον που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, πολλά αντηλιακά σπρέι είναι διαυγή και απορροφώνται γρήγορα, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να κάνει δύσκολο το να δείτε αν σας ξέφυγε κάποιο σημείο. Όποιο τύπο αντηλιακού κι αν επιλέξετε, ελέγχετε πάντα τις οδηγίες σχετικά με το πώς – και πόσο συχνά – πρέπει να εφαρμόζετε.
Μύθος 3: Το αντηλιακό προκαλεί καρκίνο
Δεν υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις ότι το αντηλιακό προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις, ότι οι ακτίνες UV από τον ήλιο και τα κρεβάτια μαυρίσματος το κάνουν. Στο παρελθόν, ορισμένα αντηλιακά ανακαλούνταν επειδή περιείχαν μια χημική ουσία, το βενζόλιο. Το βενζόλιο δε χρησιμοποιείται πλέον στα αντηλιακά. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα χρησιμοποιώντας αντηλιακά που δεν απορροφώνται στο δέρμα – δηλαδή, τα αντηλιακά φυσικού αποκλεισμού που περιγράφονται παραπάνω.
Μύθος 4: Έχω σκούρο δέρμα. Δεν χρειάζεται να φοράω αντηλιακό
Και το σκούρο δέρμα είναι επιρρεπές σε βλάβες από τον ήλιο. Απλά χρειάζεται περισσότερη έκθεση στον ήλιο για να υποστούν βλάβη οι σκούρες επιδερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή η μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα το χρώμα του, παρέχει στο DNA τους μια μικρή ποσότητα αντηλιακής προστασίας. Ωστόσο, αυτή η μικρή ποσότητα προστασίας δεν αποτρέπει εντελώς τη ζημιά από τον ήλιο.
Μύθος 5: Το αντηλιακό μου είναι αδιάβροχο, επομένως δεν χρειάζεται να το εφαρμόσω ξανά μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κανένα αντηλιακό δεν είναι απόλυτα αδιάβροχο. Ο FDA λέει, ότι κάποια προϊόντα προσφέρουν αδιάβροχη αντηλιακή προστασία αλλά πάντα μόνο για το χρονικό διάστημα και το επίπεδο SPF που καθορίζεται σε κάθε προϊόν. Ακόμα και αν επιλέξτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό, το προϊόν έχει οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά να το επαναλαμβάνετε.
Μύθος 6: Το αντηλιακό μου είναι SPF 50, επομένως δεν χρειάζεται να το εφαρμόζω τόσο συχνά
Ανεξάρτητα από το βαθμό SPF, τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν για περίπου δύο ώρες και θα πρέπει να εφαρμόζονται ξανά μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Εάν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε να εφαρμόσετε ξανά, η χρησιμοποιήστε ένα φυσικό αντηλιακό, που δεν απορροφάται και παραμένει στο δέρμα, επομένως είναι εύκολο να προσδιορίσετε πότε θα χρειαστεί να ξαναεφαρμόσετε.
Μύθος 7: Υπάρχει SPF στο μακιγιάζ μου. Δεν χρειάζεται να φοράω αντηλιακό
Το αντηλιακό στο μακιγιάζ βοηθά, αλλά συνήθως δεν παρέχει τα συνιστώμενα επίπεδα SPF. Βεβαιωθείτε, ότι το μακιγιάζ σας έχει τουλάχιστον 30 SPF και συμπληρώστε με επιπλέον αντηλιακό όταν χρειάζεται. Τέλος, μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό και σε άλλες εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας και φροντίστε να το εφαρμόζετε ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες.
Μύθος 8: Χρειάζομαι αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο
Το ηλιακό έγκαυμα και η ζημιά από τον ήλιο μπορεί να σχετίζονται με ζεστό, ηλιόλουστο καιρό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν και σε πιο δροσερό και συννεφιασμένο καιρό. Ακόμη και όταν έχει ψύχρα, ο ήλιος περνάει από τα σύννεφα κι ενώ τα σύννεφα φιλτράρουν ορισμένες ακτίνες UVB, δεν μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μελάνωμα. Έτσι, ακόμα κι αν έχει συννεφιά και δροσιά, πρέπει να εφαρμόσετε το αντηλιακό σας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε αν ήταν μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα.
Μύθος 9: Το αντηλιακό που έχει λήξει προστατεύει αποτελεσματικά
Δεν μπορείτε να βασιστείτε σε ληγμένο αντηλιακό. Τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί αν χρησιμοποιήσετε ένα ληγμένο από την άποψη της αυξημένης τοξικότητας. Απλώς δεν θα λειτουργήσει. Είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά το αντηλιακό. Για παράδειγμα, εάν αποθηκεύετε το αντηλιακό σας σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε άμεσο ηλιακό φως, το προϊόν μπορεί να αλλοιωθεί νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης του.
Συμπέρασμα: Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα σας από την επιβλαβή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και αυτό σημαίνει, ότι εκτός από το να σας προστατεύει από το έγκαυμα, μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη όπως η μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος και η πρόληψη των πρόωρων σημαδιών γήρανσης. Μην ξεχνάτε λοιπόν το αντηλιακό σας και φροντίστε να το χρησιμοποιείτε σωστά.
Πηγή: www.mdanderson.org