Διαβάστε το μενού στο τοπικό σας κινέζικο εστιατόριο και μπορείτε να βρείτε δεκάδες πιάτα με επίκεντρο το κρέας. Αλλά μην ξεγελιέστε. Οι περισσότεροι Κινέζοι που ζουν στην Κίνα δεν ακολουθούν μια διατροφή με επίκεντρο το κρέας. Για αιώνες, για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και ιστορικούς, η παραδοσιακή κινεζική διατροφή ήταν κυρίως χορτοφαγική — με πολλά λαχανικά, ρύζι και σόγια — και με προσθήκη ελάχιστου κρέατος για έξτρα γεύση.
Μια νοικοκυρά στην Κίνα θα χρησιμοποιήσει το ένα τρίτο κιλό κρέατος για να ταΐσει έξι άτομα! Στην αγροτική Κίνα, τα ποσοστά σημαντικών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού είναι απλώς κλάσματα από αυτά που αναφέρονται π.χ στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 είναι επίσης πολύ λιγότερο διαδεδομένος, όπως και η οστεοπόρωση που αποδυναμώνει τα οστά, παρόλο που οι Κινέζοι καταναλώνουν πολύ λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα από ό,τι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Ας δούμε τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι είναι αδύνατοι και πιο υγιείς:
Οι ασιατικές πόλεις είναι σχεδιασμένες για περπάτημα
Η πλειονότητα των ασιατικών πόλεων αναπτύχθηκε πολύ πριν από το αυτοκίνητο, πράγμα που σημαίνει, ότι οι περισσότερες κατασκευάστηκαν με γνώμονα την κυκλοφορία των πεζών. Ζώντας στη Σεούλ, στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες ασιατικές πόλεις σημαίνει, ότι περπατάτε χιλιόμετρα κάθε μέρα για να μετακινηθείτε. Αν και μπορεί να μην σκεφτείτε το περπάτημα ως το σταθμό του μετρό ως άσκηση, αυτά τα επιπλέον βήματα οδηγούν σε περισσότερες θερμίδες που καίγονται κάθε μέρα.
Πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια και λίγο κρέας
Τρώνε πολλά φρούτα, ψάρια και θαλασσινά και τα περισσότερα γεύματα περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό λαχανικών. Πολλά πιάτα έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερα λαχανικά από κρέας. Ακόμη και τα σνακ τους τείνουν να είναι γεμάτα λαχανικά. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια πρέπει να αποτελούν τα δύο τρίτα ή περισσότερο του γεύματος – όπως συμβαίνει στην Κίνα εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με έρευνες, η παραδοσιακή κινεζική διατροφή αποτελείται μόνο από 20% ζωικές τροφές — πολύ μικρότερη από την ποσότητα της δίκης μας τυπικής διατροφής. Ως αποτέλεσμα, περιέχει μια τρομερή ομάδα αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση των ασθενειών και φυτικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Η μέτρηση θερμίδων δεν θεωρείται σημαντική
Παραδόξως, η κινεζική γλώσσα δεν περιέχει λέξη για τις θερμίδες. Μπορεί να ακούγεται αντιπαραγωγικό να μην μετράτε εκ των προτέρων τις θερμίδες της μερίδας σας, αλλά η υιοθέτηση μιας ασιατικής προσέγγισης στα γεύματά σας, θα σας βοηθήσει να δείτε το φαγητό κυρίως ως θετική τροφή, όχι κάτι επικίνδυνο από το οποίο πρέπει να προστατευτείτε. Αυτή η ανεπαίσθητη αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Οι μερίδες είναι μικρότερες
Αγοράστε ένα μπέργκερ σε μια ασιατική χώρα και θα καταλάβετε τη διαφορά. Οι μερίδες είναι σημαντικά μικρότερες γενικότερα. Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει, ότι η μείωση του μεγέθους των γευμάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το λίπος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Για παράδειγμα, πολλές ασιατικές χώρες έχουν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν κάνει δίαιτα ή δεν ακολουθεί αυστηρές ρουτίνες άσκησης.
Τα σνακ αποφεύγονται (ειδικά δημόσια)
Τα σνακ είναι μια δυτική συνήθεια που μπορεί να αυξήσει το βάρος. Και τι τρώνε όμως οι αδύνατοι όταν τσιμπολογούν; Σε μεγάλο μέρος της Ασίας, τα σνακ τείνουν να είναι επιλογές με θρεπτικά συστατικά, όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φύκια. Επιπλέον, σε πολλές ασιατικές χώρες θεωρείται αγενές να τρώνε δημόσια, πράγμα που σημαίνει π.χ, ότι σπάνια θα δεις κάποιον να τρώει ένα σνακ στο δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τα επιδόρπια δεν είναι τόσο γλυκά (ή τόσο συχνά)
Η κουλτούρα τους δεν συμμετέχει στο τελετουργικό μετά το γεύμα, που ονομάζουμε επιδόρπιο. Τα περισσότερα ασιατικά γεύματα δεν τελειώνουν με επιδόρπιο και όταν τελειώνουν, δεν είναι κάτι πολύ γλυκό όσο τα μπισκότα, τα κέικ και το παγωτό μας. Αντίθετα, τα επιδόρπια βασίζονται σε φρούτα, ρύζι, ακόμη και κόκκινα φασόλια, έτσι ώστε η ποσότητα ζάχαρης να παραμένει χαμηλή. Ομοίως, τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι χαμηλότερη προτεραιότητα. Μια ασιατική δίαιτα εστιάζει στο πράσινο τσάι. Αυτό όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση ζάχαρης, αλλά το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
Το ρύζι είναι ο υδατάνθρακας που επιλέγουν
Ξεχάστε το ψωμί, τα περισσότερα ασιατικά γεύματα περιστρέφονται γύρω από το ρύζι. Το ρύζι είναι μια πηγή γλυκόζης, που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το έντερο σας από ότι το σιτάρι και σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρόλο που εξακολουθεί να διασπάται σε ζάχαρη στο σώμα σας, λαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα από ό,τι με το σιτάρι, ειδικά αν τρώτε καστανό ρύζι.
Τα τρόφιμα είναι πολύ συχνά είναι βραστά ή στον ατμό
Έχετε λανθασμένη εντύπωση αν νομίζετε ότι όλα τα ασιατικά φαγητά είναι περιχυμένα με σάλτσα, παναρισμένα ή τηγανητά. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό μέρος της ασιατικής κουζίνας μαγειρεύεται στον ατμό, κάτι που διατηρεί αναλλοίωτο το θρεπτικό περιεχόμενο κάθε γεύματος χωρίς να προσθέτει επιπλέον θερμίδες.
Δίνουν έμφαση στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Σούπα με τόφου, kimchi και miso – αυτό είναι απλώς ένα δείγμα των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση σε παραδοσιακές ασιατικές δίαιτες. Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με υγιή προβιοτικά και η κατανάλωσή τους συνδέεται με την απώλεια βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση σας. Πόσο ωφέλιμα είναι τα προβιοτικά για τον οργανισμό σας; Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκαλύπτει, ότι μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να προστατεύσουν από εχθρικά βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις και να βελτιώσουν την πέψη και τα επίπεδα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη γενετική σας για να απολαύσετε τα οφέλη για την υγεία που απολαμβάνουν οι Κινέζοι. Όσον αφορά το βάρος τους, οι Ασιάτες οφείλουν περισσότερα εύσημα στην παραδοσιακή διατροφή και τον τρόπο ζωής τους παρά στη γενετική τους. Η υιοθέτηση μιας διατροφής όσο πιο κοντά γίνεται στο ασιατικό μοντέλο, είναι μια καλή αρχή για απώλεια βάρους. Το κινέζικο stir fry, για παράδειγμα, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να φάτε μια καλη ποσότητα από λαχανικά σε ένα γεύμα.
Πηγές: www.webmd.com, betterbody.co