Ο κόσμος είναι γεμάτος με επικίνδυνες χώρες χωρίς επιβολή του νόμου. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Το ποσοστό ειρήνης μιας χώρας αναλύεται χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης, που εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος του πληθυσμού, το βιοτικό επίπεδο και οι κοινωνικές αξίες. Το ποσοστό εγκληματικότητας υπολογίζεται από τον αριθμό των δολοφονιών, της δωροδοκίας, της εμπορίας ναρκωτικών, της κλοπής και της διαφθοράς στη χώρα. Ο κατάλογος των χωρών με τη μικρότερη εγκληματικότητα στον κόσμο περιλαμβάνει διάφορες χώρες, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία. Η Ισλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στον κόσμο. Μετά την Ισλανδία χώρες όπως η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν το χαμηλότερο ποσοστό δολοφονιών και αυτές είναι οι τρεις πρώτες χώρες με τη μικρότερη κατά κεφαλήν εγκληματικότητα. Ας δούμε όμως μερικές από τις χώρες της λίστας λεπτομερώς:
Ισλανδία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, η Ισλανδία είναι η ασφαλέστερη χώρα, με τη λιγότερη εγκληματικότητα στον κόσμο. Η Ισλανδία έχει ποσοστό δολοφονιών 0,3 % και το μέσο ποσοστό της γενικής εγκληματικότητας είναι 22,26%, το οποίο θεωρείται πολύ χαμηλό. Στην Ισλανδία, οι αστυνομικοί δεν κρατούν όπλα και βασίζονται μόνο σε πράγματα όπως σπρέι πιπεριού για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Η Ισλανδία έχει καθιερώσει ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες, νόμους για τη θρησκευτική ελευθερία και επιτρέπει επίσης τον γάμο ομοφύλων. Αυτό δείχνει τη δέσμευση της Ισλανδίας για ισότητα και επίσης μειώνει την πιθανότητα εγκληματικών πράξεων στη χώρα.
Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία είναι η δεύτερη στη λίστα των χωρών με τη μικρότερη εγκληματικότητα και βιώνει λιγότερα βίαια περιστατικά σε σύγκριση με πολλές χώρες στον κόσμο. Όπως η Ισλανδία, η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία επίσης δεν φέρει όπλα. Ο νόμος της χώρας δίνει ελευθερία λόγου τόσο στους τουρίστες όσο και στους πολίτες της. Ο μικρός πληθυσμός της διευκολύνει επίσης τη διαχείριση κρίσεων από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είναι σταθερή πολιτικά και η γεωγραφική της θέση βοηθά επίσης στη διατήρηση της ειρήνης, καθώς καλύπτεται από νερό από όλες τις πλευρές και είναι ασφαλής από κάθε είδους εξωτερική απειλή.
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τη μικρότερη εγκληματικότητα παγκοσμίως. Η χώρα διατηρεί ένα ασφαλές περιβάλλον με διάφορους τρόπους: Αύξησε τον αριθμό των αστυνομικών για να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια και έχει ισχυρούς νόμους για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ελαχιστοποίηση της διαφθοράς. Τέλος, υπάρχει χαμηλή εισοδηματική ανισότητα στην Πορτογαλία, που την καθιστά ακόμα πιο ασφαλή χώρα. Όλα αυτά την κάνουν μια ασφαλή χώρα για να ζεις και ένα δημοφιλές μέρος για διακοπές, ακριβώς λόγω του επιπέδου ασφαλείας της.
Αυστρία
Η Αυστρία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στη λίστα των χωρών με τη μικρότερη εγκληματικότητα παγκοσμίως. Οι κάτοικοι της Αυστρίας έχουν λίγα οικονομικά προβλήματα. Η χώρα έχει μια σταθερή οικονομία και πολιτική σταθερότητα. Έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και τα βίαια εγκλήματα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Η σύγχρονη Αυστρία έχει γίνει φιλόξενη και ασφαλής για τους τουρίστες και τους κατοίκους, αποφεύγοντας με επιτυχία μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες.
Δανία
Η Δανία έχει εξασφαλίσει την πέμπτη θέση στη λίστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης. Στη Δανία υπάρχει έντονο το αίσθημα ασφάλειας. Η χώρα έχει χαμηλή διαφθορά στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Η κυβέρνηση της Δανίας δεσμεύεται για την ευημερία και την ισότητα μεταξύ των πολιτών της. Παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες της και επίσης δωρεάν βοήθεια για τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά κάνουν τη Δανία μια ασφαλή χώρα για όλους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι ο καθένας έχει διαφορετική εμπειρία και η ασφάλεια δεν είναι ούτε μόνιμη ούτε δεδομένη.
Καναδάς
Ο Καναδάς κατατάσσεται έκτος στη λίστα παγκοσμίως, κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα, το καλό κοινωνικό κλίμα και τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Ως μια ποικιλόμορφη και πολυπολιτισμική κοινωνία, ο Καναδάς έχει υψηλή ανοχή και ενότητα μεταξύ των πολιτών του. Διαθέτει ισχυρό κράτος δικαίου, εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, καλή αστυνομική δύναμη και σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που προσθέτει στην ασφάλεια και στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η εξωτερική πολιτική του Καναδά συμβάλλει επίσης στην ειρήνη της χώρας.
Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη έχει ποσοστό δολοφονιών 0,2 % λόγω του οποίου έχει εξασφαλίσει μια θέση στη λίστα των χωρών με τη μικρότερη εγκληματικότητα στον κόσμο. Έχει αυστηρούς νόμους κατά του εγκλήματος και της κλοπής και ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής για το έγκλημα. Η χώρα έχει επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη και οι νόμοι περί όπλων στη Σιγκαπούρη έχουν δημιουργηθεί, για να διασφαλίζουν την ασφάλεια τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών.
Τσεχική Δημοκρατία
Η Τσεχική Δημοκρατία είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να ζεις και να μεγαλώνεις οικογένεια. Έχει επίσης λίγες φυσικές καταστροφές και ελάχιστες έως καθόλου τρομοκρατικές ενέργειες. Διαθέτει και ένα καλοδιατηρημένο και συνεπές σύστημα μεταφορών, μια καλά εκπαιδευμένη αστυνομική δύναμη, ένα καλό σύστημα ασφαλείας και παρέχει επίσης κρατική ασφάλιση υγείας. Η Τσεχική Δημοκρατία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει αυστηρούς νόμους για την οπλοφορία. Το ποσοστό εγκληματικότητας στην Τσεχική Δημοκρατία μειώνεται μέρα με τη μέρα, καθιστώντας την πιο ασφαλή στην Ευρώπη.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι ένατη στη λίστα με ποσοστό δολοφονιών 0,3 κατά κεφαλήν. Με γείτονες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα και η Ιαπωνία, έχει καθιερωθεί με επιτυχία ως ένα ασφαλές και οικονομικά σταθερό έθνος. Είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ασία μετά τη Σιγκαπούρη. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει CCTV και ανιχνευτές μετάλλων σε δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας και έχει επίσης αυστηρούς νόμους για την οπλοφορία. Τέλος, ο ίδιος ο πολιτισμός της Ιαπωνίας συμβάλλει επίσης στην ασφάλεια της χώρας.
Ελβετία
Η Ελβετία κατατάσσεται δέκατη στη λίστα σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης, με διάφορους παράγοντες όπως η δημοκρατική κυβέρνηση, το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και η σταθερή οικονομία να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η Ελβετία συμμετείχε για τελευταία φορά σε πόλεμο το 1815. Αυτό δείχνει τη δέσμευσή της για την ειρήνη. Πρόσφατα αναγκάστηκε να σταθεί στο πλευρό του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας ως έθνος-μέλος στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Αν και πολλοί άνθρωποι στην Ελβετία φέρουν όπλα, τα εγκλήματα που σχετίζονται με όπλα είναι πολύ χαμηλά λόγω των αυστηρών νόμων της. Η Ελβετία έχει επίσης ένα πολύ ισχυρό διαβατήριο και είναι επίσης μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αυστηροί κανονισμοί στην Ελβετία την καθιστούν ένα ασφαλές μέρος για τους κατοίκους και τους τουρίστες της
Συμπέρασμα: Όλες αυτές οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας έχουν ορισμένους κοινούς παράγοντες, όπως τη δέσμευση για ειρήνη, ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, μια σταθερή οικονομία και αποτελεσματική επιβολή του νόμου. Όλες έχουν ισχυρούς κανονισμούς και νόμους για τα όπλα, προάγουν την ισότητα μεταξύ των πολιτών τους και επιτρέπουν στους τουρίστες να απολαμβάνουν ασφάλεια κατά την επίσκεψη τους. Άλλοι παράγοντες, όπως η γεωγραφική θέση ορισμένων χωρών, συμβάλλουν επίσης στην ειρήνη και την ασφάλεια τους.
Πηγή: www.geeksforgeeks.org