Σοκολάτα γάλακτος, μαύρη σοκολάτα, λευκή σοκολάτα, σοκολατένιο γάλα, τρούφες, γκοφρέτες, κέικ σοκολάτας, αφεθείτε σε οποιοδήποτε από τα πολλά είδη σοκολάτας εκεί έξω. Η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν ειδικό φόρο τιμής στη μεγαλύτερη ίσως γαστρονομική εφεύρεση της ανθρωπότητας. Η σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει και να βοηθήσει στη δημιουργία των πιο ωραίων γλυκών ή μπορεί να την απολαύσετε μόνη της.
Είναι σίγουρα από τις αγαπημένες γεύσεις του κόσμου, αν όχι η πιο αγαπημένη γεύση σε 7 ηπείρους και αυτό το γιορτάζουμε στις 7 Ιουλίου!
Η ιστορία της Σοκολάτας
Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει περίπου 2.500 χρόνια πίσω. Τα κακαόδεντρα έχουν αναπτυχθεί στη φύση εδώ και 10.000 χρόνια ή περισσότερο. Τα φυτά κακάο άρχισαν να καλλιεργούνται από Ινδιάνους Olmec και το κακάο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως ένα μη ζαχαρούχο ρόφημα, που καταναλώνονταν από τους πλούσιους ανθρώπους. Το κακαόδεντρο υιοθετήθηκε μετά από τον πολιτισμό των Μάγια. Η προέλευση της αγγλικής λέξης «σοκολάτα» πιθανότατα ξεκίνησε εδώ. Η λέξη για το «δέντρο» στη γλώσσα των Μάγια ήταν “cacahuaquchtl”, και η λέξη “xocoatl”, που κυριολεκτικά σημαίνει «πικρό νερό», πιθανότατα βασιζόταν στο ποτό που παρασκευάστηκε από τον κόκκο κακάο. Για πολλούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο λοβός κακάο θεωρούνταν θρησκευτικό σύμβολο, που μερικές φορές αναφέρεται ως «η τροφή των θεών».
Οι Αζέτκοι μαθαίνουν για τα φυτά κακάο από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τους Μάγια. Συνεχίζουν την παράδοση να φτιάχνουν ένα ρόφημα σοκολάτας, μερικές φορές αναμεμειγμένο με βότανα και μπαχαρικά, όπως το τσίλι. Οι Αζτέκοι αγαπούσαν τόσο την υγρή σοκολάτα που ανακάλυψαν, σε βαθμό που πίστευαν, ότι ο θεός της σοφίας, ο Quetzalcoatl, τους την χάρισε κυριολεκτικά. Οι σπόροι κακάο λειτουργούσαν ακόμη και ως μορφή νομίσματος. Εκείνη την εποχή, η σοκολάτα ήταν πικρή, όπως ήταν πάντα πριν προστεθεί ζάχαρη. Το 1500 μ.Χ οι κόκκοι κακάο φτάνουν στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί τυχοδιώκτες το βρίσκουν μάλλον πικρό και αρχίζουν να προσθέτουν ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, καθώς και βανίλια και άλλα ελαφριά μπαχαρικά. Μόλις η σοκολάτα έγινε γλυκιά στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, τράβηξε τις μάζες και έγινε μια από τις αγαπημένες λιχουδιές των πολλών νοικοκυριών.
Πώς φτιάχνεται η σοκολάτα;
Το 1830 εμφανίζεται η σοκολάτα σε στερεή μορφή ενώ το 1875 η εταιρεία Nestlé ξεκινά στην Ελβετία με τη νεότερη εκδοχή της λιχουδιάς, τη σοκολάτα γάλακτος. Η Nestlé γίνεται τελικά ο μεγαλύτερος παραγωγός σοκολάτας στον κόσμο. Το 1895 Ο Milton Hershey αρχίζει να πουλά το “Hershey Bar”, κάνοντας τη σοκολάτα προσιτή και για τον μέσο άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ότι η σοκολάτα είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Μόλις μαζευτούν οι λοβοί κακάο και καθαριστούν, στεγνώνουν και στη συνέχεια οι κόκκοι κακάο ζυμώνονται. Κατόπιν αλέθοντας σε κακαόμαζα, χωρίζοντάς τους σε στερεά κακάο και βούτυρο κακάο και στη συνέχεια τους συνδυάζουν με γάλα και ζάχαρη. Αν δημιουργούν λευκή σοκολάτα, τότε είναι απλώς το βούτυρο σοκολάτας με γάλα και ζάχαρη.
Πώς να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας
Αν και ορισμένοι θα ήθελαν να γιορτάζουν αυτή τη μέρα κάθε μέρα, η Ημέρα της Σοκολάτας σας δίνει την τέλεια ευκαιρία να φάτε τα αγαπημένα σας σοκολατένια εδέσματα σε άφθονες μερίδες. Χρειάζεστε πραγματικά άλλη δικαιολογία για να αφεθείτε; Είναι σίγουρα ακίνδυνο μια στο τόσο. Η γεύση της σοκολάτας είναι η αγαπημένη σε όλο τον κόσμο. Αρωματίζει κέικ, δημητριακά πρωινού, γαρνιτούρες, επιδόρπια, καραμέλες, παγωτά και πολλά άλλα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοτικότητά της, αξίζει σίγουρα μια ημέρα τιμής. Και μάλλον δε χρειάζεται να σας πούμε τι να κάνετε για να γιορτάσετε αυτήν την ημέρα, έτσι δεν είναι; Φάτε σοκολάτα!
Πηγή: www.daysoftheyear.com