Το Μουσείο Τρομοκρατίας έχει στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ένα μουσείο κοινωνικής ιστορίας με επίκεντρο τη γνώση και την εκπαίδευση.
Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία
Το μουσείο σηματοδοτεί την επιθυμία των δημόσιων αρχών και των ενώσεων θυμάτων τρομοκρατίας, να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους εκείνους, που έχουν πληγεί από την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Θεωρείται ως τόπος μνήμης και ιστορίας αυτής της «πολεμικής βίας» σε περιόδους ειρήνης, που έχει σημαδέψει τη γαλλική κοινωνία καθώς και πολλές άλλες χώρες από τη δεκαετία του 1970.
Η Γαλλία την τελευταία δεκαετία μετρά πάνω από 50 επιθέσεις και σχεδόν 300 νεκρούς- συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παιδιών και εφήβων. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί σοβαρά σε επιθέσεις από το 2012.
Αυτό το μοναδικό έργο είναι ταυτόχρονα και ένα μουσείο ιστορίας, μια πλατφόρμα τεκμηρίωσης και έρευνας, ένα κέντρο εκπαίδευσης, συνεδρίων και συζητήσεων και ένας τόπος μνήμης. Θα βρίσκεται στο “Suresnes”, στο λόφο “Mont-Valérien”, στην πρώην “École de plein air”, που χτίστηκε το 1934 από τους αρχιτέκτονες Eugène Beaudouin και Marcel Lods.
Στόχος των δημιουργών είναι να επικοινωνήσουν το έργο με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπει την προσέγγιση του θέματος με σαφήνεια, να προκαλεί προβληματισμό, να είναι σύμβολο αντίστασης και ανασυγκρότησης και να μεταδίδει τις προθέσεις του έργου χωρίς να προσβάλει.
Ένα διαδραστικό μουσείο
Οι επισκέπτες του μουσείου, θα συμμετάσχουν σε αισθητηριακές και γνωστικές εμπειρίες μέσω αντικειμένων, μαρτυριών, έργων τέχνης, βίντεο, ηχογραφήσεων κ.α. Οι σοκαριστικές ρεαλιστικές εικόνες θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν, καθώς «οι υπερβολικές παρουσιάσεις» θανατηφόρων πράξεων, είναι αυτό που «χαρακτηρίζει» όλες τις μορφές τρομοκρατίας. Οι εμπειρίες στο μουσείο, θα μιλούν στο συναίσθημα και την ανθρωπιά, θα συμβάλλουν στην κατανόηση και θα διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη.
Ένα μουσείο προσβάσιμο σε όλους
Το μουσείο είναι για όλους τους επισκέπτες και όχι μόνο για όσους επηρεάζονται από την τρομοκρατία, άμεσα ή έμμεσα. Καλωσορίζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και πολιτισμών και οι δράσεις θα είναι σχεδιασμένες για ατομικές, οικογενειακές και ομαδικές επισκέψεις. Στο τέλος της επίσκεψης, θα υπάρχει χώρος για τους επισκέπτες να αφήσουν ένα σημάδι ή ένα μήνυμα. Κείμενα, ακουστικοί οδηγοί και εφαρμογές θα μεταφραστούν σε πολλές γλώσσες. Ο χώρος προσπαθεί να είναι καθολικά προσβάσιμος και οι εμπειρίες του κτηρίου και του μουσείου θα προσαρμοστούν για άτομα με αναπηρία (κινητική, ακοή, οπτική, νοητική).
Η διαδραστική εμπειρία του μουσείου στοχεύει στο να καλύψει:
- Την ιστορία της τρομοκρατίας από τη δεκαετία του 1970, μια αναδρομή που χρονολογείται από τον δέκατο ένατο αιώνα και την εμφάνιση του νέου τύπου διεθνούς τρομοκρατίας.
- Την φωνή των θυμάτων και τη θέση τους στις δημόσιες πολιτικές, τις νομικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις.
- Τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία και τις αντιδράσεις τους στους τομείς της πολιτικής, του δικαίου, του πολιτισμού και της τέχνης, του πολεοδομικού σχεδιασμού και της κοινοτικής ζωής.
- Τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.
Προπαρασκευαστικές δράσεις του μουσείου
Στο πλαίσιο της προπαρασκευής του, το μουσείο προσκάλεσε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να προβληματιστούν για το φαινόμενο της τρομοκρατίας και να σχεδιάσουν μια ψηφιακή έκθεση με επίκεντρο την τρομοκρατία και τα μέσα αντιμετώπισής της. Οι εικονικοί επισκέπτες μπορούν να δουν τον καρπό της συλλογικής προσπάθειας του MMT, της σχολής ιστορίας τέχνης “Ecole du Louvre” και δώδεκα γυμνασίων και λυκείων του Παρισιού.
Οι πολιτιστικοί και συνεταιριστικοί εταίροι του μουσείου, ενθάρρυναν τους μαθητές να συναντηθούν με μάρτυρες επιθέσεων, ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας και θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτές οι ανταλλαγές αποτελούν πηγές έμπνευσης και εμπάθειας για τους μαθητές και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.
Ο ιστότοπος του μουσείου παρουσιάζει έργα για την τρομοκρατία, περίπου 300 μαθητών, που δημιουργήθηκαν το σχολικο έτος 2021-2022. Προβάλλονται όλες οι εργασίες των μαθητών, εκτός από αυτές που περιλάμβαναν τα κινούμενα σχέδια του “Charlie Hebdo”. Αυτό συμβαίνει για «λόγους ασφαλείας για μαθητές και καθηγητές», δήλωσε ο Henry Rousso, ιστορικός και πρόεδρος της προπαρασκευαστικής αποστολής του μουσείου.
Ο Henry Rousso λέει επίσης χαρακτηριστικά: «Το μουσείο είναι μία μορφή αντίστασης μέσω του πολιτισμού, της γνώσης, της πληροφορίας και της μετάδοσης εμπειριών. Η τρομοκρατία είτε μας αρέσει είτε όχι είναι μέρος της κοινωνίας μας. Το να δημιουργείς ένα μουσείο μνήμης δεν είναι ένας τρόπος για να αφήσουμε το ζήτημα πίσω μας. Είναι ένας τρόπος να το κατανοήσουμε». Το νέο μουσείο αναμένεται να εγκαινιαστεί στο Παρίσι έως το 2027.