Η γοητεία των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έγκειται στην ευκολία τους. Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, η ανάγκη για γρήγορα, εύκολα και έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
Παρόλα αυτά, σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έριξαν φως σε μια ανησυχητική τάση: το junk food μπορεί να είναι εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα! Αυτά τα τρόφιμα, γεμάτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα λίπη, φαίνεται να προκαλούν ψυχαναγκαστικές καταναλωτικές συμπεριφορές παρόμοιες με την νικοτίνη.
Τι είναι ο εθισμός στα τρόφιμα;
Ο εθισμός στα τρόφιμα είναι ένας σχετικά νέος όρος που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για μια έννοια που υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα, ιδίως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, ενδέχεται να είναι εξίσου εθιστικά με τα ναρκωτικά.
Η θεωρία αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η νικοτίνη, οδηγώντας σε καταναγκαστική υπερκατανάλωση τροφής και απώλεια του ελέγχου.
Γιατί ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι εθιστικά;
Δεν παρασκευάζονται όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το εθιστικό δυναμικό. Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα λίπη, όπως γλυκά και αλμυρά σνακ, είναι ιδιαίτερα εθιστικά.
Εθιστικές ιδιότητες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, που συνήθως συναντάμε στα junk food, συμβάλλουν σημαντικά στους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και κατά συνέπεια στην πρόσληψη λίπους. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων φαίνεται να έχει επίδραση στα συστήματα ανταμοιβής (μεταιχμιακό σύστημα) του εγκεφάλου, παρόμοια με την ταχεία παροχή εθιστικών ουσιών όπως η νικοτίνη.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η τακτική κατανάλωση αυτών των προϊόντων έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων, ανθυγιεινών λιπαρών και συνθετικών πρόσθετων που βρίσκονται σε αυτά τα προϊόντα συμβάλλουν σε αυτά τα προβλήματα υγείας.
Πηγή: www.medicalnewstoday.com