Ο Δεκαπενταύγουστος δεν αποτελεί μία σημαντική γιορτή μόνο για την Ελλάδα, καθώς τιμάται και σε άλλες χώρες, με τρόπο φαινομενικά ανόμοιο, αλλά εγγενώς συνδεδεμένο. Αυτή η αινιγματική ημερομηνία χαρακτηρίζεται από αλληλένδετες ιστορίες και κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς. Από τα χαρούμενα πανηγύρια στις πολύβουες αγορές, μέχρι τις ευλαβικές πομπές κοντά σε αρχαία ερείπια, οι λόγοι πίσω από αυτόν τον εορτασμό είναι ποικίλοι. Ας εξερευνήσουμε τα κρυμμένα νήματα που ενώνουν τις διάφορες χώρες αυτή την ημέρα αγαλλίασης.
Τι γιορτάζει η Ελλάδα στις 15 Αυγούστου;
Στις 15 Αυγούστου, η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι μια σημαντική θρησκευτική γιορτή που τιμά την ανάβαση του σώματος και της ψυχής της Παναγίας στον ουρανό, στο τέλος της ζωής της. Η ημέρα χαρακτηρίζεται από θρησκευτικές λειτουργίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Ο Δεκαπενταύγουστος στην Ινδία
Τον Δεκαπενταύγουστο, η Ινδία γιορτάζει την Ημέρα της ανεξαρτησίας της, σηματοδοτώντας το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1947. Είναι μια εθνική εορτή γεμάτη πατριωτικό ζήλο, τελετές έπαρσης σημαίας, παρελάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες. Οι Ινδοί ενώνονται για να τιμήσουν τους μαχητές της ελευθερίας τους και να οραματιστούν το ταξίδι της χώρας προς την κυριαρχία και την πρόοδο. Μάλιστα, το αντίπαλο δέος της Ινδίας, Πακιστάν, γιορτάζει την ανεξαρτησία από τους Άγγλους (ταυτόχρονα με την απόσχιση από την Ινδία) μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Αυγούστου.
Λιχτενστάιν
Η έκτη μικρότερη χώρα του κόσμου κέρδισε, επίσης, την ανεξαρτησία της την ίδια ημέρα με την Ινδία. Η χώρα που βρίσκεται στις Ευρωπαϊκές Άλπεις, μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας, απελευθερώθηκε από τη γερμανική κυριαρχία στις 15 Αυγούστου 1866. Ωστόσο, στις 5 Αυγούστου 1940 η κυβέρνηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν κήρυξε επίσημα την 15η Αυγούστου ως Εθνική Ημέρα για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας του. Η ημέρα συνδυάζεται με τους εορτασμούς της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου και τη γέννηση του πρίγκιπα εκείνης της εποχής, Franz Josef II.
Πώς εορτάζεται στην Βόρεια και Νότια Κορέα;
Στις 15 Αυγούστου, τόσο η Βόρεια, όσο και η Νότια Κορέα, γιορτάζουν την Ημέρα της Απελευθέρωσης, με διαφορετικά, ωστόσο, ονόματα και προοπτικές. Στη Νότια Κορέα, σηματοδοτεί το τέλος της ιαπωνικής αποικιοκρατίας το 1945. Στη Βόρεια Κορέα, ονομάζεται «Gwangbokjeol» (Αποκατάσταση του Φωτός), εστιάζοντας στην απελευθέρωση από την Ιαπωνία, αλλά και απεικονίζοντας την έναρξη της δικής της κομμουνιστικής κυβέρνησης.
Δημοκρατία του Κονγκό
Η γαλλική κατοχή στο Κονγκό διήρκεσε πάνω από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Κονγκολέζοι υποδουλώθηκαν. Στις 15 Αυγούστου 1969, οι Γάλλοι συμφώνησαν να μεταβιβάσουν την εξουσία διακυβέρνησης σε έναν καθολικό ιερέα και εθνικιστή, τον Fulbert Youlou. Έκτοτε, η 15η Αυγούστου γιορτάζεται ως η ημέρα λήξης της αποικιοκρατίας.
Πηγές: en.wikipedia.org, thelogicalindian.com