Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γωνιές της φύσης που απαγορεύεται η πρόσβαση στον άνθρωπο ακόμα κι αν αυτή είναι εφικτή με αυτοκίνητο; Κι όμως υπάρχει και βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια.
Τα τελευταία χρόνια η Εύβοια πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων, καθώς είναι μία περιοχή που έχει πληγεί από πυρκαγιές και έντονη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχει όμως μία πλευρά αυτού του νησιού, την οποία λίγοι γνωρίζουν και ελάχιστοι πλέον θυμούνται την ιστορία της.
Λίμνη Κόλα: Γιατί είναι απαγορευμένη στο ανθρώπινο είδος;
Υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες που ίσως να δικαιολογούν αυτή την απαγόρευση. Πιο αναλυτικά, η μία έχει να κάνει με τη σύσταση του νερού, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, καθώς δεν υπάρχει κάποια ανάλυση ύδατος δημοσιευμένη που να επιτρέπει να κάνεις μπάνιο ή έστω να βουτήξεις τα πόδια σου.
Η δεύτερη αιτία – η οποία πιθανόν να είναι αυτή που ισχύει – έχει να κάνει με την εταιρεία που διαχειριζόταν το λατομείο, η οποία είναι ακόμα είναι ιδιοκτήτρια της περιοχής και ο χώρος θεωρείται ιδιωτικός.
Που βρίσκεται η λίμνη;
Η περιοχή της λίμνης βρίσκεται σε μία έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων μεταξύ του Μαντουδίου και του χωριού Προκόπι ενώ το υπόλοιπο μέρος βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Καντήλι.
Πριν από λίγα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες από τις δημοτικές αρχές να περάσουν οι περιοχές αυτές στη δικαιοδοσία τους, προκειμένου να αξιοποιηθούν μέσω προγραμμάτων εκπαιδευτικού τουρισμού, αλλά τα τελευταία χρόνια με την καταστροφή της περιοχής από τις φωτιές, όλα αυτά τα σχέδια χάθηκαν.
Ποιοι επιτρέπεται να την επισκεφτούν;
Η πρόσβαση στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά και ειδικές άδειες δίνονται μόνο για επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους. Στόχος τους είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η παρακολούθηση των οικοσυστημάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξή τους. Έτσι, οι επισκέψεις γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
@erifullmoon_ 🏞️ Φωσφοριζέ λίμνες, αλπικές εικόνες, σεληνιακά τοπία μόλις 2 ώρες από την Αθήνα! ⛏️ Τα μοναδικά αυτά φυσικά αξιοθέατα είναι οι “λίμνες ορυχείων” που είναι άγνωστες στον περισσότερο κόσμο. 📍Βρίσκονται στη βόρεια Εύβοια σε δύο περιοχές κοντά στα χωριά Μαντούδι και Σπαθάρι, ανάμεσα σε καμένες δασικές εκτάσεις που ήδη αναγεννώνται. 🌕 Οι τεχνητές αυτές λίμνες, με τις απόκρημνες όχθες, δημιουργήθηκαν από την εξόρυξη λευκόλιθου. Στην αρχή θύμιζαν σεληνιακό τοπίο με τους κρατήρες που δημιούργησε η εξαγωγή του λευκόλιθου στα παλιά ορυχεία αλλά με τον καιρό η φύση επούλωσε αυτές τις πληγές και το τοπίο έχει σήμερα τη μαγική αυτή εικόνα. 🥾 Οι λίμνες είναι συνολικά 14 και όλες διαφορετικές. Σε κάποιες φτάνεις εύκολα κοντά στην επιφάνεια του νερού, άλλες απαιτούν πεζοπορία σε δύσβατο κατηφορικό μονοπάτι, ενώ όλες αξίζει να τις απολαύσεις και από ψηλά. 🤓 Σύμφωνα με το ygrotopio.gr, τα υδάτινα αυτά σώματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις λίμνες που δημιουργήθηκαν από τις εκσκαφές και στα έλη που σχηματίστηκαν στους χώρους απόθεσης υπολειμμάτων μετά την επεξεργασία του λευκόλιθου. Οι περισσότερες έχουν βάθος 80 μέτρα, εκεί δηλαδή όπου σταματούσε η εξόρυξη και ξεκινούσε ο υδροφόρος ορίζοντας. 🦆 Καθώς οι τεχνητές λεκάνες στα παλιά ορυχεία γέμισαν με νερό, από βροχή και υπόγεια ύδατα, με τον καιρό έγιναν βιότοποι για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως πικροδάφνες, πλατάνια, ψάρια, πτηνά και μικρά θηλαστικά. 🛑 Παρά τον πλούτο και την ιδιαίτερη ομορφιά τους, δε βρήκαμε καμία σήμανση ή πινακίδα με πληροφορίες για τις λίμνες ούτε κάποια ένδειξη για την προστασία τους. 🇪🇹 🌋 Μας θύμισαν πολύ τις ηφαιστειακές λίμνες κοντά στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, τις οποίες ομως μπορέσαμε να απολαύσουμε με τη βοήθεια ντόπιου ξεναγού, να κάνουμε βαρκάδα και να μάθουμε πολλές πληροφορίες για αυτές. #minelake #eviaisland #travelingreece #hiking #dronevideo #nature #marinebiology #geology #travelblogger #travel #traveltiktok Drone & underwater 🎥: @Nick K. Providakis ♬ Ambient-style emotional piano – MoppySound
Πηγή: www.travel.gr