Η ιστορία της σούπας συνδέεται με την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας, με κάθε περιοχή να ενσωματώνει τις γεύσεις και τα συστατικά της σε αυτό το πιάτο. Παρά την τεράστια ποικιλία συνταγών σε όλο τον κόσμο, ένα γεγονός είναι εγγενές σε όλες τις σούπες: η θρεπτική αξία τους. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι 8 καλύτερες σούπες του κόσμου.
Tom Yum (Ταϊλάνδη)
Γεμάτο τολμηρές γεύσεις, το Tom Yum είναι μια ταϊλανδέζικη ζεστή και ξινή σούπα που συνδυάζει λεμονόχορτο, φύλλα λάιμ, τσίλι και γαρίδες. Αυτό το δελεαστικό μείγμα δημιουργεί μια αρμονική συμφωνία από γλυκές, ξινές και πικάντικες νότες.
Γαλλική κρεμμυδόσουπα (Γαλλία)
Η κομψή γαλλική κουζίνα διαθέτει μία από τις πιο εκλεπτυσμένες σούπες στον κόσμο, τη Soupe à l’Oignon Gratinée ή αλλιώς κρεμμυδόσουπα. Αν και οι κρεμμυδόσουπες καταναλώνονταν ήδη από τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, η πρώτη τεκμηριωμένη συνταγή για αυτό το πιάτο όπως το γνωρίζουμε σήμερα προετοιμάστηκε από έναν Γάλλο τον 17ο αιώνα.
Pho (Βιετνάμ)
Με καταγωγή από το Βιετνάμ, η Pho είναι μια σούπα με νουντλς που παντρεύει τα ζυμαρικά ρυζιού με αρωματικό ζωμό, βότανα και μοσχάρι ή κοτόπουλο σε λεπτές φέτες. Η απλότητα και το βάθος της γεύσης του το καθιστούν παγκόσμιο αγαπημένο.
Gazpacho (Ισπανία)
Μια δροσιστική κρύα σούπα, το Gazpacho είναι μια ισπανική απόλαυση φτιαγμένη με ώριμες ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο. Αυτό το κρύο παρασκεύασμα είναι ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!
Miso Soup (Ιαπωνία)
Ακρογωνιαίος λίθος της ιαπωνικής κουζίνας, η σούπα Miso συνδυάζει ζυμωμένη πάστα σόγιας με φύκια, τόφου και πράσινα κρεμμύδια. Ο γεμάτος umami ζωμός του είναι τόσο θρεπτικός όσο και γευστικός.
Minestrone (Ιταλία)
Η Minestrone, η πιο διάσημη ιταλική σούπα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την έλλειψη τροφίμων στη χώρα, οι αγρότες εφηύραν ένα αλμυρό ζωμό, στο οποίο μαγείρευαν όλα τα διαθέσιμα λαχανικά. Εκείνη την εποχή, το πιάτο παρασκευαζόταν στις πλατείες της πόλης, σε μεγάλα καζάνια, και κάθε οικογένεια συνέβαλε με τα υλικά που είχε.
Γκούλας (Ουγγαρία)
Μία από τις πιο διάσημες σούπες στον κόσμο είναι το γκούλας, ουγγρικής προέλευσης. Οι ρίζες του συγχωνεύονται με την ιστορία του λαού τους, οι οποίοι, αντιμέτωποι με την ανάγκη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν βοσκούν ζώα, προετοίμασαν κρέατα για ταξίδια. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, το κρέας μαγειρευόταν σε καρυκευμένο ζωμό μέχρι να στεγνώσει. Κατά τη στιγμή της κατανάλωσης, οι βοσκοί τους θερμάνθηκαν ξανά με νερό, σχηματίζοντας μια ζεστή και θρεπτική σούπα.
Borscht (Ρωσία / Ουκρανία)
Μία από τις μεγάλες συνεισφορές της Ανατολικής Ευρώπης στην παγκόσμια κουζίνα μπορεί να εκπροσωπηθεί μέσω της σούπας Borscht. Το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα της σούπας προέρχεται από τα τεύτλα, αλλά η συνταγή περιλαμβάνει και αρκετά άλλα λαχανικά, κρέατα και μανιτάρια. Μπορεί να καταναλωθεί κρύα ή ζεστή, συνήθως συνοδεύεται με μια γενναιόδωρη κουταλιά ξινής κρέμας.
Πηγή: edition.cnn.com