Το multitasking είναι μια πρακτική που πολλοί από εμάς υιοθετούν στην καθημερινή τους ζωή για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Όμως, η επιστήμη δείχνει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επιζήμια για την ευημερία μας. Πάμε να δούμε λοιπόν, γιατί το multitasking είναι μία «παγίδα» για την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας στο multitasking;
Κατ’ αρχάς, η ίδια η λέξη “multitasking” είναι λανθασμένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα – εκτός αν μπορούμε να κάνουμε το ένα χωρίς πολλή σκέψη, όπως να κάνουμε μια βόλτα, ενώ συνομιλούμε με έναν φίλο. Το multitasking δηλαδή, δεν είναι στην πραγματικότητα η εκτέλεση πολλών εργασιών ταυτόχρονα αλλά η γρήγορη εναλλαγή της προσοχής μας από τη μία εργασία στην άλλη.
Μειωμένη αποτελεσματικότητα
Η νευρολόγος Dr. Faye Begeti εξηγεί ότι το multitasking δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά και αντιπαραγωγικό. Απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και αυξάνει το φορτίο στη μνήμη εργασίας μας, γεγονός που είναι εξαντλητικό ψυχικά.
Η αυταπάτη της ικανότητας
Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν ότι οι περισσότεροι από εμάς υπερεκτιμούμε την ικανότητά μας να κάνουμε multitasking. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι τόσο καλοί σε αυτό όσο νομίζουν, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη αποδοτικότητα και περισσότερα λάθη.
Διαφορετικές εργασίες, διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου
Οι σύνθετες εργασίες απαιτούν τη χρήση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, κάτι που καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη εκτέλεσή τους. Αντίθετα, οι απλές εργασίες, όπως το να πίνουμε καφέ ενώ περπατάμε, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.
Το media multitasking
Το multitasking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστό και ως media multitasking, αποτελεί συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Αναφέρεται στην παράλληλη χρήση δύο ή και περισσότερων ψηφιακών μέσων, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ενώ σερφάρουμε στο διαδίκτυο, ή το ατελείωτο scrolling στο TikTok ενώ ακούμε μουσική. Ωστόσο, όσοι το κάνουν συχνά έχουν μειωμένη ικανότητα να αγνοούν τους περισπασμούς και η δυνατότητα συγκέντρωσής τους σταδιακά μειώνεται.
Τι μπορούμε να κάνουμε αντί για αυτό;
Οι ειδικοί προτείνουν την υιοθέτηση του monotasking, δηλαδή την εστίαση σε μία εργασία κάθε φορά. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή ενσυνειδητότητας, να μας επιτρέψει να ζήσουμε πιο έντονα το παρόν και να διαφυλάξουμε τα κίνητρά μας.
Το multitasking μπορεί να φαίνεται χρήσιμο, αλλά στην πραγματικότητα επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία και μειώνει την αποδοτικότητά μας. Η εστίαση σε μία εργασία κάθε φορά μπορεί να είναι η λύση για μια ζωή πιο παραγωγική, με λιγότερο άγχος.
Πηγή: getpocket.com