Το 50% των ψυχικών ασθενειών ξεκινά από την ηλικία των 14 ετών και τα 3/4 ξεκινούν στην ηλικία των 24 ετών . Μείζονες ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή σπάνια εμφανίζονται «ξαφνικά».
Τις περισσότερες φορές η οικογένεια, οι φίλοι, οι δάσκαλοι ή τα ίδια τα άτομα αρχίζουν να αναγνωρίζουν μικρές αλλαγές ή την αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» σχετικά με τη σκέψη, τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά τους πριν εμφανιστεί μια ασθένεια στην πλήρη μορφή της. Η γνώση σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων ή πρώιμων προειδοποιητικών σημείων και η λήψη μέτρων μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της έγκαιρης θεραπείας.
Η πρώιμη παρέμβαση ΜΠΟΡΕΙ να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας μιας ασθένειας και της επιδείνωσης στην ποιότητα ζωής και στις λειτουργίες. Μπορεί ακόμη και να καθυστερήσει ή να αποτρέψει εντελώς μια σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Ενδείξεις & Συμπτώματα
Εάν συμβαίνουν πολλά από τα παρακάτω, μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
- Αλλαγές ύπνου ή όρεξης — Δραματικές αλλαγές ύπνου και όρεξης ή μείωση της προσωπικής φροντίδας.
- Αλλαγές διάθεσης — Γρήγορες ή δραματικές αλλαγές στα συναισθήματα ή καταθλιπτικά συναισθήματα, μεγαλύτερη ευερεθιστότητα.
- Απόσυρση — Πρόσφατη κοινωνική απόσυρση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνατε στο παρελθόν.
- Πτώση στη λειτουργικότητα — Μια ασυνήθιστη πτώση στη λειτουργικότητα, στο σχολείο, στην εργασία ή σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως διακοπή του αθλητισμού, αποτυχία στο σχολείο ή δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών εργασιών.
- Προβλήματα στη σκέψη — Προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης ή λογικής σκέψης και ομιλίας που είναι δύσκολο να εξηγηθούν.
- Αυξημένη ευαισθησία — Αυξημένη ευαισθησία σε εικόνες, ήχους, μυρωδιές ή αφή, αποφυγή υπερδιεγερτικών καταστάσεων.
- Απάθεια — Απώλεια πρωτοβουλίας ή επιθυμίας συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
- Αίσθημα αποσύνδεσης — Αόριστο αίσθημα αποσύνδεσης από τον εαυτό ή το περιβάλλον, μια αίσθηση μη πραγματικότητας.
- Παράλογη σκέψη — Ασυνήθιστες ή υπερβολικές πεποιθήσεις σχετικά με τις προσωπικές δυνάμεις για την κατανόηση νοημάτων ή την επιρροή γεγονότων. Παράλογη ή «μαγική» σκέψη, τυπική της παιδικής ηλικίας, σε έναν ενήλικα.
- Νευρικότητα — Φόβος ή καχυποψία των άλλων ή έντονο νευρικό συναίσθημα.
- Ασυνήθιστη συμπεριφορά — Παράξενη, αχαρακτήριστη, περίεργη συμπεριφορά.
- Αλλαγές στο σχολείο ή την εργασία — Αυξημένη απουσία, επιδείνωση της απόδοσης, δυσκολίες στις σχέσεις με συνομηλίκους και συναδέλφους.
Ένα ή δύο από αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους δεν μπορούν να προβλέψουν μια ψυχική ασθένεια, αλλά μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης. Εάν ένα άτομο βιώνει μερικά από αυτά ταυτόχρονα και τα συμπτώματα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ικανότητά του να σπουδάσει, να εργαστεί ή να σχετίζεται με άλλους, θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Άτομα με σκέψεις ή πρόθεση αυτοκτονίας ή σκέψεις να βλάψουν άλλους, χρειάζονται άμεση προσοχή.
Πηγή: psychiatry.org