Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από την αποθήκευσή τους, ειδικά όταν πρόκειται για κατάψυξη. Αν και η κατάψυξη είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την παράταση της διάρκειας ζωής πολλών ειδών διατροφής, δεν είναι κατάλληλη για όλα τα τρόφιμα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ποια προϊόντα δεν πρέπει να καταψύχονται, καθώς οι φυσικοχημικές τους ιδιότητες αλλάζουν με τη διαδικασία της απόψυξης, προκαλώντας αλλοίωση στη γεύση, την υφή και τη χρηστικότητα τους. Από τα γαλακτοκομικά μέχρι τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα εκτός κατάψυξης για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Γαλακτοκομικά
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούν να καταψυχθούν γιατί θα γίνουν μη βρώσιμα. Το γάλα, το γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος τείνουν να διαχωρίζονται όταν καταψύχονται. Μόλις το κάνουν, δεν θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάστασή τους και το αποψυγμένο αποτέλεσμα θα είναι κοκκώδες, υδαρές ή ακόμα και πηγμένο. Τα γάλατα ξηρών καρπών, από την άλλη, μπορούν να καταψυχθούν με μεγαλύτερη επιτυχία. Το παγωτό αποτελεί εξαίρεση, φυσικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη,που μειώνει το σημείο πήξης και διατηρεί το προϊόν απαλό και εύγευστο.
Πατάτες
Οι πατάτες δεν πρέπει καν να διατηρούνται στο ψυγείο και σε καμία περίπτωση να καταψύχονται. Ο αγαπημένος υδατάνθρακας χυλώνει και γίνεται κοκκώδης όταν αποψυχθεί. Στην κατάσταση αυτή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, από πουρέ πατάτας μέχρι τηγανητές πατάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το νερό διαχωρίζεται από το άμυλο της πατάτας, με αποτέλεσμα μια υφή διόλου ευχάριστη. Τούτου λεχθέντος, η κατάψυξη μαγειρεμένων ή μερικώς μαγειρεμένων πατατών (συνήθως ψημένες) είναι εντάξει, καθώς μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε νερό εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προμαγειρέματος.
Τυρί
Υπάρχουν τρόποι αποθήκευσης όλων των τύπων τυριών, που θα τα διατηρήσουν φρέσκα για περισσότερο, αλλά η κατάψυξη δεν είναι ένας από αυτούς. Στο κατεψυγμένο τυρί σχηματίζονται ενοχλητικοί κρύσταλλοι πάγου, που αλλάζουν εντελώς τη γεύση και την υφή του. Αυτό ισχύει κυρίως για μαλακά και μουχλιασμένα τυριά, αν και ορισμένες σκληρές ποικιλίες, όπως π.χ το τσένταρ, μπορούν να αντέξουν τη συνεχή έκθεση στον κρύο αέρα, εάν πρώτα τα τρίψουμε και τα τοποθετήσουμε σε μια πλαστική σακούλα αποθήκευσης.
Τηγανητό φαγητό
Το καλύτερο μέρος του τηγανητού φαγητού είναι φυσικά το τραγανό πανάρισμα του. Μην βάζετε στην κατάψυξη, ό,τι περίσσεψε από το τηγανητό κοτόπουλο π.χ. Όταν τοποθετείται σε κατάψυξη, απορροφά την υγρασία της συσκευής και κάνει το φαγητό να μουλιάζει. Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα είναι γεμάτα — το μαντέψατε — λάδι, το οποίο δεν παγώνει εντελώς και μπορεί να χαλάσει πριν το κρέας ή το λαχανικό που έχει μαγειρευτεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γεύματα με άσχημη γεύση αλλά και σε μια ατυχή και δυνητικά επικίνδυνη κρίση τροφικής δηλητηρίασης.
Αυγά
Τα αυγά έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, επομένως δεν χρειάζεται να τα καταψύξετε. Αν σας αρέσει η ομελέτα σας να είναι μαστιχωτή, βάλτε τα για λίγο στην κατάψυξη πριν την προετοιμασία. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται “πηκτοποίηση” όπου τα μόρια πρωτεΐνης του κρόκου συσσωρεύονται και κάνουν το υγρό πιο πηκτό. Επίσης η περιεκτικότητα των αυγών αυξάνεται όταν καταψύχονται, γεγονός που προκαλεί ράγισμα και διαρροή. Εκτός από τα αυγά, πρέπει επίσης να αποφύγετε να βάζετε στην κατάψυξη και τα καρυκεύματα με βάση τα αυγά, όπως η μαγιονέζα, γιατί σβολιάζουν και δεν απλώνονται.
Λαχανικά
Αν είναι φρέσκο λαχανικό που μπαίνει σε μια τυπική σαλάτα, δεν θα κρατήσει στην κατάψυξη. Αυτό περιλαμβάνει κάθε προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως μαρούλι, ντομάτες, αγγούρια και σέλινο. Το αγαπημένο αβοκάντο επίσης δεν θα τα πάει καλά σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Καθώς ξεπαγώνει, θα αρχίσει αμέσως να μαυρίζει.
Εσπεριδοειδή
Το καλύτερο με την περίσσεια εσπεριδοειδών είναι να κάνετε τα κάνετε χυμό και να τον παγώσετε για χρήση σε συνταγές και κοκτέιλ αργότερα. Μερικά πυκνά φρούτα, όπως τα μούρα και το μάνγκο, συμπεριφέρονται καλά στην κατάψυξη, αλλά τα εσπεριδοειδή δεν κρατούν τη μορφή τους τόσο καλά. Ολόκληρα τα εσπεριδοειδή θα γίνουν αμυλώδης μετά την απόψυξή τους. Εάν έχετε άφθονα λεμόνια, λάιμ ή πορτοκάλια, το καλύτερο είναι να τα κάνετε χυμό και να τον καταψύξετε για αργότερα.
Μαγειρεμένα ζυμαρικά και ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι και τα ζυμαρικά που έχουν απομείνει μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια, αλλά θα χάσουν μεγάλο μέρος της υφής και της γεύσης τους κατά το ζέσταμα. Αν και σίγουρα μπορείτε να καταψύξετε μαγειρεμένα ζυμαρικά και ρύζι, δεν σημαίνει ότι πρέπει. Η περιεκτικότητα σε νερό κάνει τα κύτταρα στα ζυμαρικά και στα δημητριακά να σκάσουν κυριολεκτικά, με ένα τέτοιο άσχημο γευστικό αποτέλεσμα, που δεν μπορεί να διασωθεί ακόμη και με τις πιο νόστιμες σάλτσες.
Ανθρακούχα ποτά
Όλοι έχουμε προσπαθήσει να παγώσουμε γρήγορα μια μπύρα ή σόδα στην κατάψυξη. Ποιος από εμάς δεν έχει προσπαθήσει να ξεγελάσει τον χρόνο παγώνοντας ένα κουτάκι ή ένα μπουκάλι μπύρας, το ξέχασε και επέστρεψε για να βρει μια παγωμένη καταστροφή. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την κατάψυξη για να κρυώσετε τέτοια ποτά, θα ήταν σοφό να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά, ώστε να μην παγώσουν και εκραγούν.
Πηγή: www.cnet.com