Ο «εγκέφαλος ποπ κορν» είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Dr David Levy, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, για να περιγράψει μια κατάσταση του εγκεφάλου που προκύπτει από τη συνεχή διέγερση των ψηφιακών συσκευών. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται στην κατάσταση όπου ο εγκέφαλος εξοικειώνεται τόσο πολύ με την ταχεία διέγερση της τεχνολογίας, που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε πιο αργές, καθημερινές δραστηριότητες. Τι ακριβώς είναι το φαινόμενο του «εγκεφάλου ποπ κορν», ποια είναι τα συμπτώματά του και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από αυτό;
Τι είναι ο εγκέφαλος ποπ κορν;
Ο «εγκέφαλος ποπ κορν» είναι ένας όρος της καθομιλουμένης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αδυναμία συγκέντρωσης λόγω υπερβολικού χρόνου υπερδιέγερσης του ανθρώπινου εγκεφάλου από τα ψηφιακά μέσα. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος «βομβαρδίζεται» συνεχώς με αισθητηριακές πληροφορίες, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, ελκυστικούς ήχους και ατελείωτο scroll στην οθόνη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σχηματιστεί ένα διάσπαρτο και μπερδεμένο μοτίβο σκέψης παρόμοιο με το χάος του ποπ κορν που σκάει.
Ποια είναι η κύρια συμπτωματολογία;
Τo πλέον κοινό γνώρισμα του εγκεφάλου pop corn είναι η δυσκολία συγκέντρωσης σε μεμονωμένες εργασίες, η οποία συνοδεύεται από μια έντονη επιθυμία ελέγχου του κινητού τηλεφώνου. Ένα άτομο με εγκέφαλο “ποπ κορν” συχνά βιώνει μια αίσθηση πλήξης ή ανησυχίας όταν δεν ασχολείται με ψηφιακές συσκευές. Συχνά δυσκολεύεται να απολαύσει διαδικασίες που κάποτε του έφερναν ευχαρίστηση, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η δια ζώσης συνομιλία, καθώς αυτές οι δραστηριότητες δεν του προσφέρουν το ίδιο μέγεθος ικανοποίησης με τα ψηφιακά μέσα.
Αιτίες του «εγκεφάλου ποπ κορν»
Η βασική αιτία του εγκεφάλου του ποπ κορν έγκειται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφιακές συσκευές παρέχουν μια συνεχή ροή πληροφοριών που κρατά τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιημένα. Οι ειδοποιήσεις, τα likes και τα μηνύματα προκαλούν μία άμεση έκρηξη ντοπαμίνης, σταδιακά ωθόντας τον εγκέφαλο να αναζητήσει περισσότερα από αυτά τα ερεθίσματα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο συνεχής «βομβαρδισμός» μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση εθισμού, όπου οι πιο αργές, λιγότερο διεγερτικές δραστηριότητες δεν προσφέρουν πλέον καμία ικανοποίηση.
Ποια είναι η συμπτωματολογία;
Για να προσδιορίσετε αν μπορεί να πάσχετε από το φαινόμενο του εγκεφάλου ποπ κορν, εξετάστε τις καθημερινές σας συνήθειες και τον αντίκτυπό τους στην συγκέντρωση και την ευημερία σας. Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μια ταινία χωρίς να ελέγξετε το τηλέφωνό σας; Αισθάνεστε άγχος όταν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο; Είστε λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία σας λόγω των συνεχών ψηφιακών περισπασμών; Εάν ναι, τότε μπορεί και εσείς να έχετε εγκεφάλο ποπ κορν.
Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού περιλαμβάνει τη σταδιακή δημιουργία μιας ισορροπημένης σχέσης με την τεχνολογία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει digital detox, τη συμμετοχή δηλαδή σε δραστηριότητες, χωρίς τεχνολογία, που επιτρέπουν την αποκατάσταση της ηρεμίας και ξεκουράζουν το μυαλό. Κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια ώστε να μειώσετε τον χρόνο οθόνης, μπορείτε να επανεκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας, βοηθώντας τον να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις της καθημερινότητας.
#ψυχική υγεία #social mediaΠηγή: www.popsugar.com