Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα όνειρά σας γίνονται πιο ζωντανά ή παράξενα όταν παίρνετε συμπλήρωμα μελατονίνης για να κοιμηθείτε; Δεν είστε οι μόνοι! Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι βιώνουν έντονα, ασυνήθιστα όνειρα ή ακόμα και εφιάλτες μετά τη λήψη αυτού του δημοφιλούς βοηθήματος ύπνου. Είναι τυχαίο ή υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό; Πάμε λοιπόν, να εξετάσουμε αν η μελατονίνη να επηρεάζει τα όνειρα μας, και αν ναι, με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό.
Τι είναι το συμπλήρωμα μελατονίνης;
Ως συμπλήρωμα, η μελατονίνη χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, όπως η αϋπνία, το τζετ λαγκ ή η καταπόνηση από εργασία σε βάρδιες, διευκολύνοντας την έναρξη του ύπνου. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, ζελεδάκια ή τσίχλες, ενώ συνήθως λαμβάνεται κατά τις βραδινές ώρες για να υποστηρίξει τη φυσική διαδικασία του ύπνου.
Η μελατονίνη και η φάση REM
Η φάση REM (Rapid Eye Movement) είναι ένα στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από ταχεία κίνηση των ματιών και έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και παράλληλα, αποτελεί το στάδιο όπου συνήθως συμβαίνουν τα πιο ζωντανά και περίπλοκα όνειρα. Η μελατονίνη φαίνεται να επηρεάζει τη διάρκεια της φάσης REM, παρατείνοντας την. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ζωντανά και παραστατικά όνειρα, καθώς περισσότερος χρόνος στη φάση REM σημαίνει και περισσότερος χρόνος για όνειρα, τα οποία θυμόμαστε πιο έντονα αφού ξυπνήσουμε.
Μηχανισμός δράσης της μελατονίνης
Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η μελατονίνη επηρεάζει τα όνειρα δεν είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η μελατονίνη ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των ονείρων. Η σεροτονίνη δρα ως ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη λήψη μελατονίνης;
Κάποιος που λαμβάνει συμπληρώματα μελατονίνης θα πρέπει να μην υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη δόση, καθώς η υπερβολική λήψη ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικές παρενέργειες.Συχνές παρενέργειες από τη λήψη μελατονίνης περιλαμβάνουν:
- Πονοκεφάλους
- Ζαλάδα
- Ναυτία
- Υπνηλία
- Προσωρινό συναίσθημα κατάθλιψης
- Κοιλιακές κράμπες
- Μειωμένη εγρήγορση
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Συμπερασματικά, τα συμπληρώματα μελατονίνης είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τόσο την ποιότητα όσο και τη φύση των ονείρων μας.
Πηγή: healthline.com