Πού είναι όλοι οι εξωγήινοι; Πολλοί ειδικοί έχουν καταπιαστεί με την ίδια ερώτηση. Γιατί, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των πλανητών και των αστεριών στον Γαλαξία μας, δεν έχουμε ακούσει από κανέναν; Πού είναι λοιπόν όλοι οι εξωγήινοι; Εάν η ζωή είναι τόσο άφθονη, γιατί δεν μας έχει επισκεφθεί ή δεν μας έχει ακούσει κανένας άλλος; Ονομάζουμε αυτό το πρόβλημα Παράδοξο Fermi και υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις — μερικές πιο ενοχλητικές από άλλες…
Τι είναι το παράδοξο Fermi
Το παράδοξο Fermi αναφέρεται στη διχοτόμηση μεταξύ της μεγάλης πιθανότητας ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης και του γεγονότος, ότι δεν έχουμε στοιχεία για τέτοιους εξωγήινους. Υπάρχουν δύο πιθανότητες: Ή είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές. Σύμφωνα με τη NASA, μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες βρήκαμε περισσότερους από 4.000 πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, με τρισεκατομμύρια αστέρια, που πιστεύεται ότι υπάρχουν στον γαλαξία μας – οι περισσότεροι από τους οποίους φιλοξενούν τους δικούς τους πλανήτες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζωή ξεπήδησε στη Γη, δεν θα περιμέναμε να ξεκινήσει σε τουλάχιστον μία άλλη τοποθεσία τα τελευταία 14 δισεκατομμύρια χρόνια του σύμπαντος;
Ποιες είναι οι λύσεις στο Παράδοξο Fermi
Το πιο προφανές και πιθανό είναι, ότι απλά δεν έχουμε ψάξει αρκετά για να βρούμε άλλη ζωή, και το διαστρικό ταξίδι μεταξύ των αστεριών είναι δύσκολο. Οι πρώτοι πλανήτες πέρα από το δικό μας ηλιακό σύστημα ανακαλύφθηκαν μόλις τη δεκαετία του 1990. Αυτό σημαίνει, ότι μόλις αρχίσαμε να ξύνουμε την επιφάνεια της μελέτης άλλων κόσμων.
Επιπλέον οι αποστάσεις μεταξύ των αστρικών συστημάτων είναι τεράστιες, δυσκολεύοντας τα ταξίδια μεταξύ τους. Το πλησιέστερο αστρικό μας σύστημα, για παράδειγμα, το Άλφα Κενταύρου, απέχει τέσσερα έτη φωτός.
Οι ευφυείς εξωγήινοι μπορεί απλώς να αποφάσισαν να μην μας επισκεφτούν ποτέ ή το έκαναν πριν από πολύ καιρό χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος.
Εναλλακτικά, μπορεί να είναι, ότι η ζωή είναι απλώς τόσο σπάνια, που οι πιθανότητες δύο ευφυών ειδών να βρίσκονται σχετικά κοντά το ένα στο άλλο στην απεραντοσύνη του διαστήματος, είναι εξαιρετικά μικρές.
Μια πιο ζοφερή πρόταση είναι, ότι είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Η ζωή, όπως αυτή που βρέθηκε στη Γη, είναι απλά τόσο απίθανο να προκύψει, που ο δικός μας ήταν ο μόνος κόσμος όπου συνέβη αυτό. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ωστόσο, ότι αυτό είναι απίθανο.
Η θεωρία του μεγάλου Φίλτρου
Υπάρχει όμως η πιθανότητα κάποιου είδους γεγονότος, γνωστό ως Μεγάλο Φίλτρο, που εμποδίζει πολιτισμούς σαν τον δικό μας να προχωρήσουν αρκετά ώστε να έρθουν σε επαφή με άλλους. Το Μεγάλο Φίλτρο είναι η ιδέα, ότι καταστροφικά γεγονότα, είτε ανθρωπογενή είτε φυσικά, αναγκάζουν την έξυπνη ζωή να σβήσει σε κατοικήσιμους κόσμους, προτού έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν την εμβέλειά τους στο σύμπαν.
Αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να είναι ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις, κλιματική αλλαγή, πρόσκρουση αστεροειδών ή ίσως κάτι που κάνει ο ίδιος ο πλανήτης, σαν μια πυρηνική αποκάλυψη. Εάν αυτή η ιδέα είναι σωστή, δεν είναι σαφές αν έχουμε ήδη περάσει αυτό το φίλτρο — ή δεν το έχουμε φτάσει ακόμη. Τελικά, οι επιστήμονες χρειάζονται απλώς περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουν πραγματικά το παράδοξο Fermi. Αλλά αν αποδειχθεί, ότι οι κατοικήσιμοι πλανήτες είναι αρκετοί και οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη ακούσει ακόμα από κανέναν, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει, ότι η ευφυής ζωή όπως αυτή στη Γη είναι σπάνια.
Εν κατακλείδι, δεν ξέρουμε αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα τα επόμενα χρόνια. Οι συνεχείς αποστολές της NASA στον Άρη π.χ, θα μπορούσαν να μας δώσουν ζωτικές ενδείξεις. Συλλέγουν δείγματα που θα επιστραφούν στη Γη τη δεκαετία του 2030 και θα μπορούσαν να περιέχουν σημάδια προηγούμενης ή παρούσας ζωής στον Άρη.
Εάν μπορούμε να ανακαλύψουμε ακόμη και απλή ζωή στον Άρη ή σε άλλη τοποθεσία, όπως ένα παγωμένο φεγγάρι του Δία ή του Κρόνου όπως η Ευρώπη και ο Εγκέλαδος, αυτό θα ήταν απόδειξη ότι η ζωή είχε ξεπηδήσει σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες – τη Γη και αυτόν τον άλλο κόσμο. Αυτό, θα υποδήλωνε, ότι η ζωή δεν περιορίζεται μόνο στον δικό μας πλανήτη και θα δημιουργούσε την προοπτική, ότι και άλλη ευφυής ζωή, όπως εμείς, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει στον γαλαξία μας και πέρα από αυτήν.
Πηγή: www.livescience.com