Η ζάχαρη στα φρούτα προκαλεί σύγχυση σε πολλούς ανθρώπους, καθώς ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, ενώ ταυτόχρονα μας προτρέπουν να τρώμε περισσότερα φρούτα. Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο έγκειται στη διαφορά μεταξύ των φυσικών σακχάρων που περιέχονται στα φρούτα και των «ελεύθερων σακχάρων» που προστίθενται στα τρόφιμα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποια η διαφορά αυτών των δύο τύπων ζάχαρης και γιατί αυτή των φρούτων είναι ασφαλής.
Τύποι ζάχαρης στα τρόφιμα
Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Αυτά τα σάκχαρα είναι συνδεδεμένα με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που τα καθιστούν ευεργετικά για την υγεία μας. Αντίθετα, τα «ελεύθερα σάκχαρα» που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, οδηγώντας σε απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια.
Κίνδυνοι για την υγεία από τα ελεύθερα σάκχαρα
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ελεύθερων σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η τερηδόνα, η αύξηση του σωματικού βάρους, η εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτά τα σάκχαρα περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκά, τα οποία είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.
Γιατί τα φρούτα είναι ασφαλή;
Τα φρούτα, από την άλλη πλευρά, περιέχουν φυσικά σάκχαρα σε μικρότερες ποσότητες και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης της ζάχαρης από το σώμα. Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων είναι απίθανο να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φρουκτόζης, σε αντίθεση με τα τρόφιμα που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα φρούτα βοηθούν στη βραδεία απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, περιορίζοντας τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Συνοψίζοντας, η ζάχαρη στα φρούτα είναι ασφαλής και υγιεινή, καθώς είναι φυσική και συνοδεύεται από άλλα ευεργετικά για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά πρέπει να περιορίζεται, καθώς συνδέεται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Πηγή: getpocket.com