Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι ένας από τους βασικότερους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφών, με το κοτόπουλο συχνά να ενοχοποιείται ως κύρια πηγή μόλυνσης. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι συσκευασμένες σαλάτες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη πηγή κινδύνου. Σε αυτές τις σαλάτες, η ανάπτυξη της σαλμονέλας ενισχύεται, ιδιαίτερα αν υπάρχει χυμός από «τραυματισμένα» φύλλα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για πολλαπλασιασμό του βακτηρίου.
Σαλμονέλα και σαλάτες: Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;
Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Leicester αποκάλυψαν ότι ο χυμός που απελευθερώνεται από κομμένα ή μαραμμένα φύλλα σαλάτας προωθεί την ανάπτυξη της σαλμονέλας, ακόμα και σε συνθήκες ψυγείου. Αυτό σημαίνει ότι, μόλις η σαλάτα μολυνθεί, η ψύξη μπορεί να περιορίσει αλλά όχι να σταματήσει, την εξάπλωση του βακτηρίου, διατηρώντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σε υψηλά επίπεδα.
Γιατί οι έτοιμες σαλάτες είναι τόσο επικίνδυνες;
Δημοφιλής επιλογή για όσους επιθυμούν να προσέχουν τη διατροφή τους, οι συσκευασμένες σαλάτες, που συνήθως περιλαμβάνουν μαρούλι, σπανάκι και άλλα φύλλα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της διαδικασίας παραγωγής και αποθήκευσης τους. Καθώς τα φύλλα τρώγονται ωμά, δεν υπάρχει τρόπος να εξολοθρευτούν τα βακτήρια μέσω του μαγειρέματος. Επιπλέον, εάν τα φύλλα έχουν μολυνθεί, το βακτήριο προσκολλάται καλύτερα και αντέχει στο πλύσιμο.
Πόσο συχνά οι σακούλες σαλάτας περιέχουν σαλμονέλα;
Παρόλο που οι περιπτώσεις μόλυνσης δεν είναι συχνές – μόνο 0-3% των συσκευασιών εμφανίζει τέτοια βακτήρια – η πιθανότητα παραμένει και καθιστά απαραίτητη τη λήψη προφυλάξεων. Οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν εάν μια συσκευασία είναι μολυσμένη ή όχι, γεγονός που καθιστά αναγκαία την τήρηση των καλών πρακτικών υγιεινής.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης;
Για να προστατευτείτε από τον κίνδυνο σαλμονέλας, είναι προτιμότερο να πλένετε τα χέρια και να διατηρείτε τη σαλάτα στο ψυγείο. Εάν τα φύλλα φαίνονται κατεστραμμένα, είναι καλύτερο να τα αφαιρέσετε, καθώς οι τραυματισμοί τους ενισχύουν τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.
Πηγή: nicswell.co.uk