Η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά είναι ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς σήμερα. Η ανάγκη για καθοδήγηση έλεγχο της χρήσης των κινητών συσκευών έχει ζωτική σημασία για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικές πρακτικές συμβουλές για να ορίσουμε έξυπνα όρια!
Καθορισμός κανόνων
Πριν δώσετε στο παιδί σας ένα κινητό τηλέφωνο, είναι σημαντικό να καθορίσετε σαφείς κανόνες και όρια. Συζητήστε μαζί τους σχετικά με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά τους στο διαδίκτυο, καθώς και τον χρόνο χρήσης της συσκευής.
Παρακολούθηση και περιορισμός εφαρμογών
Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας του κινητού και των εφαρμογών πριν δώσετε στο παιδί σας τη συσκευή. Συγκεκριμένα, ορίστε έναν περιορισμό για τις εφαρμογές που επιτρέπεται να κατεβάσει και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για να μειώσετε τους περισπασμούς κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ή της μελέτης του.
Οριοθέτηση της χρήσης
Η Παγκόσμια Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά παιδιά ηλικίας 2-5 ετών να μην περνούν πάνω από μία ώρα ψηφιακού χρόνου την ημέρα, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών συνιστάται η χρήση οθονών να περιορίζεται στις δύο ώρες. Ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες εκτός οθόνης, όπως η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, οι δραστηριότητες με φίλους και η φυσική άσκηση.
Κινητό σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες
Καθορίστε περιοχές και ώρες της ημέρας όπου τα κινητά δεν επιτρέπονται, όπως κατά τη διάρκεια των γευμάτων, πριν τον ύπνο και κατά την ώρα της μελέτης. Αυτό βοηθά στη δημιουργία υγιών συνηθειών και μειώνει την εξάρτηση από τις συσκευές.
Χρήση εφαρμογών γονικού ελέγχου
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη χρήση εφαρμογών γονεϊκού ελέγχου, όπως το Bark, που ειδοποιούν τους γονείς για ενδεχόμενα επικίνδυνο περιεχόμενο. Κάποιες φορές, η διαρκής παρακολούθηση μπορεί να δημιουργήσει δυσπιστία. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να μιλάτε ανοιχτά με τα παιδιά σας για τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να μοιραστούν με άνεση μαζί σας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.
Αναγνώριση υπερβολικής χρήσης
Παρατηρήστε πώς αντιδρούν τα παιδιά σας όταν φτάσουν στο μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο χρήσης της οθόνης. Αν δείχνουν ενοχλημένα ή δεν ξέρουν τι να κάνουν χωρίς το κινητό τους, ίσως είναι σημάδι κατάχρησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συζητήσετε μαζί τους και να βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες.
Με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες χρήσης των κινητών τηλεφώνων, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ευημερία τους.
Πηγή: vox.com