Σε μια περίεργη περίπτωση, γιατροί στην Ινδία αφαίρεσαν 1,6 κιλά κοσμήματα, 90 νομίσματα και ένα ρολόι χειρός από το στομάχι μιας 22χρονης γυναίκας. Όταν τις τελευταίες μέρες η Runi Khatun, στην πόλη Margram της Ινδίας, εισήχθη στο νοσοκομείο με παράπονα για ναυτία και κοιλιακό άλγος, εντοπίστηκε κατά τη διενέργεια υπερηχογραφικών και ακτινογραφικών εξετάσεων, η παρουσία μεταλλικών αντικειμένων στο στομάχι της. Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ξένων αντικειμένων γιατί η ζωή της ήταν σε κίνδυνο.
Σύνδρομο Pica: Η άγνωστη διατροφική διαταραχή
Η παραπάνω περίπτωση ανήκει στις διατροφικές διαταραχές και συγκεκριμένα στην “Pica”. Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή που προκαλεί μακροχρόνια λαχτάρα για μη βρώσιμα αντικείμενα. Οι πάσχοντες έχουν την επιθυμία να καταναλώνουν μη βρώσιμα υλικά, τα οποία δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, όπως χώμα, ξύλο, τρίχες, γόμα, σοβά, άμμο, κιμωλία, νομίσματα, αποτσίγαρα, σαπούνι, κόπρανα, χαρτί κ.ά. Η «pica» ή αλλιώς αλλοτριοφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου, αλλά κυρίως παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά και σε έγκυες γυναίκες. Παγκοσμίως, το 20% των περιπτώσεων αφορά εγκύους. Στα παιδιά, τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν εξίσου τις ίδιες πιθανότητες να εφανίσουν αλλοτριοφαγία. Τα μικρά παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25-33% των περιπτώσεων, με την λεπτομέρεια, ότι τα νήπια κάτω των 2 ετών δεν διαγιγνώσκονται με «pica». Αυτό συμβαίνει, επειδή η απόπειρα κατανάλωσης ειδών που δεν είναι φαγητό, αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους.
Τι προκαλει το σύνδρομο pica;
Το σύνδρομο Pica είναι μια σχετικά κοινή διαταραχή, αλλά οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόσο συχνή είναι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ερευνητικές μελέτες συχνά δεν χρησιμοποιούν όλες τον ίδιο ορισμό για αυτήν την πάθηση.Είναι επίσης σύνηθες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να «χάνουν» εντελώς την πάθηση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι δεν το λένε στον γιατρό τους ή δεν αναφέρουν σημάδια, που βλέπουν στα παιδιά τους. Ενώ τα αίτια του Pica παραμένουν άγνωστα, ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της διαταραχής περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
•Στρες
•Πολιτιστικοί παράγοντες
•Μαθημένη συμπεριφορά.
•Χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση
•Υποκείμενη διαταραχή ψυχικής υγείας
•Διατροφική ανεπάρκεια
•Παιδική παραμέληση
•Εγκυμοσύνη
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το pica, προτείνονται διαφορετικές επιλογές για όσους παλεύουν με διατροφικές διαταραχές. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ένας ασθενής σκέφτεται για μια συγκεκριμένη κατάσταση, βοηθώντας στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ενεργεί. Η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει συζήτηση για τη διαταραχή με έναν ειδικό, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.
Πηγή: metro.co.uk