Σχεδόν όλες οι υπέροχες ιδέες ακολουθούν παρόμοια δημιουργική διαδικασία, και αυτό το αναλύει τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί αυτή η διαδικασία. Η κατανόησή τους είναι σημαντική, δεδομένου ότι η δημιουργική σκέψη είναι μια από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορεί κανείς να κατέχει.
Σχεδόν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τόσο στη δουλειά, όσο και στην προσωπική μας ζωή, άλλωστε, μπορεί να επιλυθεί χάρη σε καινοτόμες λύσεις, πλευρική σκέψη και δημιουργικές ιδέες.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το να είναι κανείς δημιουργικός είναι εύκολο. Η αποκάλυψη της δημιουργικής ιδιοφυΐας του καθενός απαιτεί θάρρος και άφθονη εξάσκηση. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση πέντε βημάτων θα βοηθήσει στην απομυθοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας και να φωτίσει την πορεία προς την αλλαγή του τρόπου σκέψης.
Οποιοσδήποτε, λοιπόν, μπορεί να μάθει να είναι δημιουργικός, ενσωματώνοντας στον τρόπο σκέψης του τα συγκεκριμένα πέντε βήματα. Προτού, όμως, αναλύσουμε τα μυστικά της δημιουργικότητας, καλό θα ήταν να περιγράψουμε τι ακριβώς πραγματεύεται μία καινοτόμα ιδέα.
Η ανατομία της καινοτομίας
Μία δημοφιλής άποψη θέλει τις καινοτόμες ιδέες να συμβαίνουν όταν αναπτύσσει κανείς νέους συνδυασμούς, βασισμένους σε υπάρχοντα στοιχεία. Με άλλα λόγια, η δημιουργική σκέψη δεν αφορά τόσο πολύ στη δημιουργία ενός νέου πράγματος από το μηδέν, όσο, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, στη χρήση ενός υπάρχοντος, γνωστού πράγματος, και το συνδυασμό του με τέτοιο τρόπο που δεν έχει γίνει προηγουμένως. Το πιο σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης, η ικανότητα δημιουργίας νέων συνδυασμών, εξαρτάται από τη δυνατότητα του καθενός να εντοπίζει τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο πράγματα ή έννοιες, ακόμα κι αν είναι φαινομενικά ασύνδετα.
Τα βήματα της δημιουργικότητας
Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν νέο σύνδεσμο μεταξύ δύο παλιών ιδεών, τότε πιθανότατα σκέφτεστε δημιουργικά. Και αυτή η διαδικασία δημιουργικής σύνδεσης τείνει να πραγματοποιείται ακολουθώντας τα εξής πέντε βήματα:
- Η αρχική συγκέντρωση νέου υλικού, στάδιο κατά τη διάρκεια του οποίου εστιάζουμε στην εκμάθηση του υλικού που σχετίζεται άμεσα με ένα συγκεκριμένο θέμα, πετυχαίνοντας, παράλληλα, την αποκόμιση ενός μεγάλου φάσματος γενικών γνώσεων.
- Η έντονη επεξεργασία του υλικού στο μυαλό μας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάζουμε τα δεδομένα μας από διαφορετικές οπτικές γωνίες και πειραματιζόμαστε με τη σύζευξη διαφόρων ιδεών.
- Η απομάκρυνση από το πρόβλημα, καθώς, βγάζοντάς το εντελώς από το μυαλό μας και κάνοντας κάτι άλλο που μας ενθουσιάζει, γεμίζουμε τα αποθέματα ενέργειάς μας.
- Η αναλαμπή, η οποία, κάποια στιγμή, μόνο, όμως, αφού σταματήσετε να σκέφτεστε το πρόβλημα, θα έρθει στο μυαλό μας αβίαστα, πιθανότατα κάποια στιγμή που θα ασχολούμαστε με τη ρουτίνα μας ή θα βαριόμαστε.
- Η διαμόρφωση και ανάπτυξη της ιδέα με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε προβλήματος. Για να πετύχει οποιαδήποτε ιδέα, άλλωστε, πρέπει να υποβληθεί σε κριτική και να προσαρμοστεί καταλλήλως.
Πηγή: jamesclear.com