Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται ερωτικά για σένα αλλά ουσιαστικά σου πετάνε ψίχουλα προσοχής ή ενδιαφέροντος τόσο όσο για να σου δίνουν ελπίδες και να σε κρατάνε στο αγκίστρι, αλλά χωρίς να σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα ή σίγουρα ότι η σχέση εξελίσσεται καλά. Το breadcrumbing όπως λέγεται στα αγγλικά είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο καθώς μια έρευνα του 2021 δείχνει ότι το 30% των ενηλίκων που αναζητούν σχέση είχαν αυτή την εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες.
Είμαστε όλοι πιθανώς ευάλωτοι σε τέτοια εμπειρία όμως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έλκονται περισσότερο και να είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε μια τέτοια κατάσταση. Όπως για παράδειγμα άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή υψηλή ενσυναίσθηση μπορεί να τείνουν να δικαιολογούν τέτοια συμπεριφορά. Επίσης όσοι φοβούνται περισσότερο τη δέσμευση ή όσοι αποφεύγουν να θέτουν όρια. Όμως η ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών δεν σημαίνει ότι σου αξίζει να είσαι μόνος ή μόνη ή να σου φέρονται άσχημα.
Παραδείγματα είναι να σε φλερτάρουν αλλά να μην σου προτείνουν να βγείτε. Σου στέλνουν μήνυμα για να πουν γεια και να σου κάνουν κομπλιμέντα αλλά αγνοούν τις προτάσεις σου να συναντηθείτε. Σχολιάζουν στις αναρτήσεις σου στα κοινωνικά δίκτυα αλλά δεν απαντάνε στα μηνύματά σου. Ξαφνικά δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον όταν αρχίζεις να απομακρύνεσαι. Γιατί κάποιοι ή κάποιες περιορίζονται στο να σου πετάνε ψίχουλα; Μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτή η συμπεριφορά τους δίνει την αίσθηση δύναμης και ελέγχου, κάτι που τους λείπει σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Όταν αφήνουν ψιχουλάκια πίσω τους και σε βλέπουν να ζητάς περισσότερα τους/τις κάνει να αισθάνονται επιθυμητοί, ότι έχουν αξία. Μπορεί να συμπεριφέρονται έτσι γιατί φοβούνται τη δέσμευση, την οικειότητα ή την ένταση. Μπορεί να έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας που τους/τις οδηγεί σε παιχνίδια στις σχέσεις ώστε να αισθάνονται ισχυροί και ισχυρές ξεχωριστές και ξεχωριστοί και κερδίζουν την προσοχή που λαχταράνε. Όμως τα ψιχουλάκια, αν και μικρά μπορεί να προκαλούν μεγάλη σύγχυση και πόνο.
Οπότε λοιπόν και παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο στην πράξη, για να μην πληγωθείς χρειάζεται να συζητήσεις το θέμα μαζί τους ώστε να καταλάβεις αν αυτό το άτομο σπαταλάει κακοπροαίρετα τον χρόνο σου ή είναι μια φάση που μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα με ξεκάθαρη επικοινωνία. Ακόμη για να μην εμπλέκεσαι σε τέτοιες καταστάσεις, βάλε όρια και κράτησέ τα. Συνειδητοποίησε ότι σου αξίζει να σου φέρονται καλά και συνέχισε την κοινωνική σου ζωή χωρίς να εξαρτάσαι από αυτό το άτομο.
Είναι πολύ σημαντικό αν έχεις υποστεί τέτοια συμπεριφορά να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου με συμπόνια και να μην το πάρεις προσωπικά ή να κατηγορείς τον εαυτό σου ότι φταις εσύ που σου φέρθηκαν έτσι. Αν ήταν πλήγμα για την αυτοεκτίμησή σου, γράψε μία λίστα με όλα τα χαρίσματα και τις ικανότητές σου που έχασε αυτό το άτομο. Θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πόσο θα σε ωφελήσει που δεν θα σχετιστείς με αυτό το άτομο και όλη την ενέργεια που θα εξοικονομήσεις καθώς δεν θα αναρωτιέσαι πώς αισθάνεται για σένα αλλά θα βρεις έναν άνθρωπο που θα σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής.
Εσύ θα διδάξεις τους γύρω σου πώς θα σου φερθούν. Αποφάσισε για σένα τι θα ανεχτείς και μη δεχτείς τίποτε λιγότερο. Να θυμάσαι την αξία σου και να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν χρειάζεται να παρακαλάς για ψίχουλα. Σου αξίζει ολοκληρωμένη προσοχή και ενδιαφέρον. Καθώς αρχίζεις να λες «όχι» στα ψίχουλα και βάζεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου και να τον τιμάς θα έλξεις ανθρώπους που θα σου φέρονται ανάλογα.
Πηγή: verywellmind.com
Έφη Μεσιτίδου
BSc (Hons) Psychology
Ψυχολόγος, Mindfulness Instructor
efimesitidou@gmail.com
tiktok: efimesitidoupsychologist
fb: EfiMesitidouPsychologist