Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πάρα πολύ αλάτι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα κάθε χρόνο λόγω της υψηλής πρόσληψης αλατιού. Ωστόσο, εάν για παράδειγμα κάθε Άγγλος έτρωγε 1 γραμμάριο λιγότερο αλάτι την ημέρα, αυτό θα απέτρεπε περισσότερα από 4.000 εμφράγματα και εγκεφαλικά κάθε χρόνο. Τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να τρώνε υπερβολικό αλάτι λόγω της έλλειψης οικονομικά προσιτών υγιεινών τροφίμων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιθανώς πέντε ή έξι ποικιλίες της πιο δημοφιλούς μάρκας κέτσαπ, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής περιεκτικότητας ή και χωρίς αλάτι, αλλά η φθηνότερη θα είναι πάντα το μεγάλο μπουκάλι με κανονικό αλάτι και ζάχαρη.
Η απουσία άμεσα ορατών επιπτώσεων
Σε αντίθεση με την υπερβολική ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα και εναλλαγές της διάθεσης, οι επιπτώσεις του υπερβολικού αλατιού είναι κρυμμένες. Δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα ή παρενέργειες. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με αδιάγνωστη υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό δεν είναι τα μόνα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε. Το υπερβολικό αλάτι συνδέεται επίσης με καρκίνο του στομάχου, νεφρική νόσο και οστεοπόρωση.
Γιατί τόσο αλάτι παντού;
Το αλάτι είναι μια από τις πιο παραδοσιακές και φθηνότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Αν απαγορεύαμε το αλάτι από τη μια μέρα στην άλλη, οι τιμές θα ανέβαιναν. Τα τρόφιμα θα είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής, τα απόβλητα και οι εκπομπές άνθρακα θα αυξάνονταν. Αυτό που χρειάζεται, είναι η επένδυση σε νέες πιο «υγιεινές» τεχνικές συντήρησης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να τρώνε λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Όμως ακόμη και φαινομενικά υγιεινές επιλογές, μπορεί να περιέχουν υπερβολικό αλάτι. Είναι πολύ εύκολο να υπερβείτε τη συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατο να μείνετε εντός των ορίων.
Το κρυμμένο αλάτι
Έως και το 85% του αλατιού που τρώμε, βρίσκεται ήδη στο φαγητό μας, λένε οι ειδικοί, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο το να φάμε όσο αλάτι πρέπει. Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κρυμμένο αλάτι υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα. Ακόμα και σε μπισκότα ή δημητριακά πρωινού. Είναι σα να «μας έκλεψαν την επιλογή μας να ακολουθήσουμε μια διατροφή με χαμηλότερο αλάτι». Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε το φαγητό σας από καθαρές πρώτες ύλες. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς, ποιες είναι οι άλλες επιλογές; Το να γνωρίζετε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι μια καλή αρχή. Διαβάστε την ετικέτα για να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και επιλέξτε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν να προσαρμοστούν σε λιγότερο αλάτι
Το πρόβλημα είναι, ότι το αλμυρό φαγητό είναι νόστιμο. Το αλάτι είναι ένα φυσικό ενισχυτικό γεύσης. Δε λαχταράμε πικρή ή ξυνή τροφή. Λαχταράμε συνήθως κάτι αλμυρό ή κάτι γλυκό. Και όσο περισσότερο αλάτι τρώμε, τόσο περισσότερο θέλουμε– εθιζόμαστε σε αυτό. Υπάρχουν όμως κάποια καλά νέα. «Οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν να προσαρμοστούν σε λιγότερο αλάτι», λένε οι ειδικοί. Το κλειδί είναι να μην το επιχειρήσουμε απότομα. Αν μειώσουμε τα επίπεδα αλατιού πολύ γρήγορα, ο ουρανίσκος μας δεν μπορεί να το αντέξει. Πρέπει να επανεκπαιδεύσετε σταδιακά τους γευστικούς κάλυκες σας. Να είστε υπομονετικοί και δώστε στον εαυτό σας τρεις έως πέντε εβδομάδες για να προσαρμοστεί. Για να απογαλακτιστείτε από το αλάτι στο μαγείρεμα, πειραματιστείτε με άλλα ενισχυτικά γεύσης, όπως βότανα, μπαχαρικά ή χυμούς εσπεριδοειδών· Επίσης να μην έχετε αλάτι στο τραπέζι. Μελέτη διαπίστωσε, ότι τα άτομα που δεν προσθέτουν ποτέ έξτρα αλάτι στα γεύματα τους, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.
Είναι δυνατόν να τρώμε πολύ λίγο αλάτι; Με μια λέξη, όχι. Το νάτριο υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα και χρειαζόμαστε μόνο 1 γραμμάριο αλατιού την ημέρα – περίπου μια πρέζα – για να λειτουργήσει το σώμα μας. Ακόμα κι αν ασκείστε έντονα και ιδρώνετε πολύ, είναι απίθανο να χρειαστείτε επιπλέον αλάτι. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε περισσότερο από αρκετό, οπότε δεν χρειάζεται να το αναπληρώσουμε. Τα υποκατάστατα αλατιού μπορεί να είναι χρήσιμα εάν εξακολουθείτε να θέλετε μια αλμυρή γεύση. Ωστόσο, δεν βοηθούν στην απομάκρυνση της αλμυρής συνήθειας. Eίναι καλύτερα να προσαρμόσετε τον ουρανίσκο σας ώστε να μην λαχταράτε αλάτι. Να θυμάστε πάντα, ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και η μείωση του αλατιού ειναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πηγή: theguardian.com