Η μέθοδος του να μετράμε προβατάκια για να μας πάρει ο ύπνος είναι μια παλιά συνήθεια που πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει ή δοκιμάσει. Γιατί όμως επιλέγουμε τα προβατάκια και πώς αυτή η τεχνική υποτίθεται ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε; Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την προέλευση αυτής της συνήθειας, την ψυχολογική της βάση, την αποτελεσματικότητά της και το κατά πόσο πρόκειται για ακόμα έναν δημοφιλή μύθο.
Η προέλευση της συνήθειας
Η ιδέα του να μετράμε προβατάκια πριν τον ύπνο φαίνεται να προέρχεται από παλιές αγροτικές κοινωνίες, όπου η παρακολούθηση των προβάτων ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Η επαναλαμβανόμενη και μονότονη φύση του μετρήματος θεωρήθηκε ως ένας τρόπος να ηρεμήσει το μυαλό και να προκληθεί υπνηλία.
Η ψυχολογική βάση της τεχνικής
Το μέτρημα λειτουργεί ως μια μορφή απόσπασης της προσοχής. Όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο με σκέψεις και ανησυχίες, η εστίαση σε μια απλή, επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην προετοιμασία για ύπνο. Αυτή η τεχνική συνδέεται με την έννοια του «γνωστικού φόρτου», όπου το μυαλό απασχολείται με μια απλή εργασία, εμποδίζοντας άλλες πιο στρεσογόνες σκέψεις.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου
Παρά τη δημοτικότητά της, η επιστημονική έρευνα δεν υποστηρίζει πλήρως την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι το να μετράει κανείς προβατάκια μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματικό από άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, καθώς το άτομο μπορεί να απογοητευτεί, με το αίσθημα της εγρήγορσης να αυξάνεται αντί να μειώνεται.
Εναλλακτικές τεχνικές για καλύτερο ύπνο
Αντί για το μέτρημα, οι ειδικοί προτείνουν άλλες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή η χαλαρωτική μουσική. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της ποιότητας του ύπνου. Επιπλέον, η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας και η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης πριν την κατάκλιση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα και να μείνουμε κοιμισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πηγή: edition.cnn.com