Το “TasteAtlas” είναι μια εγκυκλοπαίδεια γεύσεων, ένας παγκόσμιος άτλας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων. Έχει καταγράψει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά, και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη που πρέπει να ερευνηθούν και να χαρτογραφηθούν. Το “Taste Atlas” εκτός από τις δημοφιλείς, επικεντρώνεται και στις ξεχασμένες γεύσεις και αρώματα κάθε πόλης, περιοχής και χωριού στον κόσμο. Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κριτικές και συστάσεις από επαγγελματίες της γαστρονομίας και κριτικές κριτικών αντί για περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες, αναφέροντας την αξιοπιστία ως τον κύριο λόγο. Δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί τους οδηγούς Michelin ή το Tripadvisor, καθώς κανένα από τα δύο δεν επικεντρώνεται στα παραδοσιακά πιάτα.
Η Ελλάδα κερδίζει τον υψηλότερο μέσο όρο
Η ελληνική κουζίνα ανακηρύχθηκε η καλύτερη κουζίνα του κόσμου στα βραβεία Taste Atlas για την περίοδο 2024-2025, αφήνοντας πίσω της κλασσικά αγαπημένα όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Με βάση 477.287 έγκυρες αξιολογήσεις για 15.478 τρόφιμα στη βάση δεδομένων του, η Ελληνική κουζίνα έχει κερδίσει την υψηλότερη μέση βαθμολογία (4,60) ανάμεσα στις 100 καλύτερες κουζίνες στον κόσμο. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα προϊόντα όπως το Φυστίκι Αιγίνης, Φοινίκια Λακωνίας, Ελιές Καλαμών, Φάβα Σαντορίνης, Πορτοκαλιά Μάλεμε Χανίων.
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλική Κουζίνα με μέσο όρο 4.59 και ιταλικά φαγητα που ξεχωρίζουν είναι η Pizza Napoletana, η Parmigiano Reggiano, η Gianduja, Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino, Pomodoro di Pachino. Στην τρίτη θέση είναι η Μεξικάνικη κουζίνα με μέσο όρο 4,52 και ακολουθούν η Ισπανική η Πορτογαλική και η Τούρκικη κουζίνα και οι τρεις με μέσο όρο (4,50).
Οι 20 κορυφαίες κουζίνες στον κόσμο για 2024/25
- Ελλάδα
- Ιταλία
- Μεξικό
- Ισπανία
- Πορτογαλία
- Τουρκία
- Ινδονησία
- Γαλλία
- Ιαπωνία
- Κίνα
- Πολωνία
- Ινδία
- ΗΠΑ
- Περού
- Σερβία
- Βραζιλία
- Κροατία
- Κολομβία
- Βιετνάμ
- Ουγγαρία
Ένα πράγμα ωστόσο που είναι σημαντικό να έχει κάποιος κατά νου είναι, ότι είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί ποια χώρα έχει τελικά το καλύτερο φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά γούστα, επομένως τους αρέσουν ορισμένα τρόφιμα περισσότερο από άλλα. Η γεύση στο φαγητό είναι υποκειμενική και ενώ οι βαθμολογίες που εμφανίζονται συγκεντρώνονται από περίπου 400.000 μεμονωμένες αξιολογήσεις, η έννοια της «καλύτερης» κουζίνας είναι άκρως υποκειμενική και η γνώμη ενός ατόμου για την καλύτερη κουζίνα μπορεί να διαφέρει πολύ από τη γνώμη ενός άλλου.
Πηγή: worldpopulationreview.com
.