Φήμες λένε ότι το κομμάτι παστίτσιο που περίσσεψε είναι πιο νόστιμο την επόμενη ημέρα! Και αυτό, όχι μόνο γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά το αγαπημένο μας φαγητό, αλλά λόγω των συνεχιζόμενων χημικών αντιδράσεων που ενισχύουν τη νοστιμιά του. Πάμε να δούμε όμως πώς πρέπει να αποθηκεύσουμε τα γεύματα που περίσσεψαν, ώστε να διατηρηθούν νόστιμα και ασφαλή.
Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε
Η ακατάλληλη αποθήκευση και ο λανθασμένος χειρισμός μπορούν να θέσουν την υγεία μας σε σημαντικό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, ακόμα οι υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, με βακτήρια όπως το Clostridium perfringens να ευδοκιμούν σε ακατάλληλα αποθηκευμένα μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς. Ακόμη, ορισμένα τρόφιμα μπορούν αλλοιωθούν όταν διατηρούνται στο ψυγείο.
Προσεκτική προετοιμασία
Ακόμη οι ιδέες σχετικά με πιθανές παραλλαγές των γευμάτων που έχουν περισσέψει μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη σπατάλη. Η «ανακύκλωση» των βασικών συστατικών σε ευέλικτα πιάτα όπως σούπες ή ρύζι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και να προσφέρει ποικίλες επιλογές φαγητού όλη την εβδομάδα.
Πρακτικές ασφαλούς αποθήκευσης
Η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την ασφάλεια των τροφίμων έχει ζωτική σημασία για τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των γευμάτων σας. Η ταχεία ψύξη εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων, ειδικά για τροφές όπως το κοτόπουλο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εστία επιβλαβών βακτηρίων και σαλμονέλας.
Μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής
Παρά το γεγονός ότι το μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να συντηρηθεί για αρκετές ημέρες, είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσετε τη φρεσκάδα του. Τα περισσότερα μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση εντός τριών ή τεσσάρων ημερών όταν ψύχονται σωστά, ενώ η κατάψυξη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους έως και έξι μήνες.
Βέλτιστη αναθέρμανση
Κατά την αναθέρμανση των γευμάτων που περίσσεψαν, η χρήση ενός πυρίμαχου σκεύους με μία μικρή ποσότητα νερού μπορεί να συμβάλλει στην πιο ομοιόμορφη αναθέρμανση, μέσω της δημιουργίας ατμού στο εσωτερικό του φούρνου ή του φούρνου μικροκυμάτων.
Επιλογή λύσεων αποθήκευσης
Η επιλογή των σωστών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ασφάλειας. Τα αεροστεγή, στεγανά δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί ή σιλικόνη είναι ιδανικά για την αποθήκευση των φαγητών που έχουν περισσέψει, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους.
Με προσεκτικό σχεδιασμό, σωστή αποθήκευση και στρατηγική επανατοποθέτηση, μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φαγητά ξανά και ξανά, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη σπατάλη τροφίμων.
Πηγή: consumerreports.org