Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ κάποτε είπε πως ένας πεσιμιστής βλέπει τις δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία, ενώ ένας οπτιμιστής βλέπει τις ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία. Κι όμως, παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία που φαίνεται να διακατέχει τον πλανήτη εν έτει 2023, πλήθος ερευνών δείχνει πως το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων είναι ως επί το πλείστον “προγραμματισμένο” με τέτοιο τρόπο, ώστε να κλίνει προς την περισσότερο αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων.
Τι ακριβώς είναι ο οπτιμισμός;
Σύμφωνα με μέρος της παγκόσμιας κοινότητας των ψυχολόγων, ο οπτιμισμός είναι μία γενικευμένη θετική όψη των πραγμάτων η οποία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες εμπειρίες και τα βιώματα του εκάστοτε ατόμου, ώστε να καταλήξει σε μία αισιόδοξη οπτική γωνία. Άλλοι, πάλι, ορίζουν τον οπτιμισμό ως κάτι που έχει να κάνει πιο πολύ με τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ερμηνεύει μία αρνητική κατάσταση, εκλαμβάνοντας τα αίτιά της ως περισσότερο παροδικά παρά μόνιμα, συγκεκριμένα παρά αφηρημένα και εξωγενή παρά εσωτερικευμένα.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την οπτική μας γωνία;
Η οπτική της ζωής ενδέχεται να επηρεαστεί από μία πληθώρα ατομικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς είναι οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες, ο τρόπος ζωής (άθληση, διατροφή και ούτω καθεξής), η φυλή, η υγεία (χρόνιες ή παροδικές παθήσεις, ποσοστό αναπηρίας και λοιπά), η απόρροια της αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα σε περιβάλλοντα κοινωνικοποίησης όπως η οικογένεια και το σχολείο, καθώς και η γενετική προδιάθεση για ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη.
Η έρευνα που βρήκε σύνδεση ανάμεσα στον οπτιμισμό και τη μακροζωία
Η μελέτη που συνετάχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και έπειτα δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Κοινότητας της Γηριατρικής, συνιστά πως, αν και ο οπτιμισμός αναπόφευκτα υπόκειται σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, τα ευρήματά της δείχνουν πως θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες όπως ο οπτιμισμός συνδέονται με την προώθηση της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης, ανεξαρτήτως από παράγοντες όπως το φύλο ή η φυλή.
Πηγές: news.harvard.edu, www.psychologytoday.com