Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα επηρεάζει περίπου το 6% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών. Με τα συγκεκριμένα ποσοστά να έχουν σημειώσει ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια και το ενδεχόμενο μιας αλλεργίας να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου, ανηλίκου ή ενηλίκου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθετε τα πάντα για τις τροφικές αλλεργίες και να γνωρίζετε ποια είναι τα πλέον επίφοβα αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες είναι οι εξής:
Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα
Το αγελαδινό γάλα ενδεχομένως να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση κυρίως σε μωρά και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Η αλλεργική αντίδραση, ωστόσο, τείνει να ξεπερνιέται μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ενώ είναι ακόμα λιγότερο συνηθισμένη σε ενήλικες. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως εκδηλώνεται με εξανθήματα, πρήξιμο, εμετό, διάρροια και, σπανιότερα, κρίση αναφυλαξίας. Είναι, όμως, ιδιαίτερα δύσκολα να διαγνωστεί ακόμα και όταν συντρέχει η συμπτωματολογία, καθώς δεν υπάρχει σχετική αιματολογική εξέταση. Φυσικά, ένα άτομο με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να επηρεαστεί και από σκόνη γάλακτος, βούτυρο, μαργαρίνη, κρέμα γάλακτος και παγωτό.
Αλλεργία στο αυγό
Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη συχνότερη αλλεργία, ιδίως όσον αφορά στις παιδικές ηλικίες – και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η αλλεργία συνήθως ξεπερνιέται μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Η σχετική συμπτωματολογία περιλαμβάνει δυσκολία στην πέψη, πόνο στο στομάχι, δερματικές εξάρσεις, αναπνευστικά προβλήματα και, σπανίως, αναφυλαξία. Η αλλεργία στο αυγό, πάντως, κάποιες φορές διαχωρίζεται ως αλλεργία στον κρόκο ή αλλεργία στο ασπράδι, καθώς αυτά έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση.
Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς
Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς επίσης συγκαταλέγεται στις πλέον συνηθισμένες μορφές αλλεργίας, που μάλιστα θεωρείται πως επηρεάζει το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ξηροί καρποί, που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, πάντοτε συγκαταλέγονται στις αλλεργιογόνες ουσίες των καταλόγων εστιατορίων, καθώς εκτιμάται πως ευθύνονται για περίπου το 50% των συνολικών θανάτων από αναφυλακτικό σοκ. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει ακόμα και φαινομενικά μη σοβαρή αλλεργία σε έναν μόνο ξηρό καρπό, ενδέχεται να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς στο σύνολό τους.
Αλλεργία στα οστρακοειδή
Η αλλεργία στα οστρακοειδή προκύπτει όταν το σώμα επιτίθεται στις πρωτεΐνες που αυτά περιέχουν, με προεξέχουσα αυτών την τροπομυοσίνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οστρακοειδών που ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση είναι οι γαρίδες, ο αστακός, το καλαμάρι και το καβούρι. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στα παραπάνω τρόφιμα περιλαμβάνουν στομαχόπονο, διάρροια και εμετό – είναι, ωστόσο, δύσκολο να διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για αλλεργία ή αν τα οστρακοειδή έχουν μολυνθεί με βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Η αλλεργία στα οστρακοειδή σπανίως υποχωρεί με τα χρόνια, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες αλλεργίες.
Αλλεργία στα σιτηρά
Η αλλεργία στα σιτηρά επίσης συγκαταλέγεται στις συχνότερες αλλεργίες, και προκύπτει από την αντίδραση του οργανισμού σε μία πρωτεΐνη που αυτά περιέχουν. Θα την αναγνωρίσετε από συμπτώματα όπως το πρήξιμο, ο εμετός, η δυσπεψία και τα εξανθήματα, ενώ, σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, ενδεχομένως να συνοδεύεται από αναφυλακτικό σοκ. Κι αυτός ο τύπος αλλεργίας, ωστόσο, συνηθίζεται να υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Συχνά συγχέεται με την ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη.
Πηγή: www.healthline.com