Σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, τα αποξηραμένα φρούτα είναι η εκδοχή τους που έχει, όμως, υποβληθεί σε διαδικασίες αποξήρανσης, κατά τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του νερού αφαιρείται.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποξηραμένων φρούτων αποτελούν το δαμάσκηνο, το βερίκοκο και το σύκο, φρούτα τα οποία είναι εξίσου γευστικά και στη φρέσκια τους μορφή και αποτελούν εξαιρετικό σνακ για μια μέρα στο σχολείο ή τη δουλειά. Η αποξήρανση των φρούτων δεν είναι αποτελεί διατροφικό νεωτερισμό. Αντίθετα, πραγματοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Είναι, όμως, τα αποξηραμένα φρούτα το ίδιο υγιεινά ή διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα;
Τι είναι τα αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα προκύπτουν όταν το νερό που εκ φύσεως βρίσκεται μέσα στα φρέσκα φρούτα, ως επί το πλείστον, αφαιρείται, με ποικίλες μεθόδους, με αποτέλεσμα η τελική μορφή του φρούτου να λαμβάνει μία μικρότερη, πολύ πιο ξηρή υφή. Φρούτα που υφίστανται, συνήθως, αποξήρανση, είναι τα προαναφερθέντα, όπως και η μπανάνα, ο ανανάς, το κράνμπερι, το μήλο και το μάνγκο, τα οποία, μάλιστα, πολλές φορές επικαλύπτονται με ζάχαρη.
Σε κάθε περίπτωση, η αποξήρανση βοηθά τα φρούτα να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα, που σαπίζουν πιο εύκολα.
Τα θρεπτικά συστατικά των αποξηραμένων φρούτων
Τα θρεπτικά συστατικά των αποξηραμένων φρούτων είναι περίπου τα ίδια με εκείνα των φρέσκων φρούτων, συμπιεσμένα σε μία πολύ μικρότερη μορφή. Τα αποξηραμένα φρούτα, επομένως, αποτελούν σπουδαία πηγή συστατικών όπως οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες. Ένα κομμάτι αποξηραμένου φρούτου περιέχει περίπου 3,5 φορές περισσότερες βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και μέταλλα όπως το φυλλικό οξύ, σε σχέση με τη φρέσκια τους εκδοχή. Η περιεκτικότητά τους, όμως, σε βιταμίνη C, μειώνεται σημαντικά κατά την αποξήρανση.
Τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, με προεξέχοντα την αύξηση της αίσθησης του κορεσμού και, ως εκ τούτου, την αποτελεσματικότερη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, τον περιορισμό της κακής χοληστερόλης και την αντιφλεγμονώδη δράση.
Τι πρέπει να προσέξετε
Τα παραπάνω οφέλη τίθενται υπό την προϋπόθεση πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν έχουν επικαλυφθεί με στρώση ζάχαρης, η οποία αναιρεί αρκετά εξ αυτών, όπως η μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης και ο έλεγχος του βάρους. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνετε πάντα υπόψιν σας τη διατροφική αξία ενός τέτοιου σνακ προτού το καταναλώσετε. Ιδανικά, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα!
Πηγή: www.healthline.com