Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, η εφεύρεση διαφόρων μεθόδων αποξήρανσης των φρούτων βοήθησε αρκετούς πρώιμους πολιτισμούς να πετύχουν τη συστηματική αποθήκευση της τροφής τους και, με αυτό τον τρόπο, να επιβιώσουν διάφορες αντιξοότητες όπως οι συχνοί λιμοί, οι πάμπολλοι πόλεμοι και οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που δεν ευνοούσαν την καλλιέργεια.
Όταν υφίστανται την κατάλληλη επεξεργασία, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, εφάμιλλη διατροφική αξία με τους φρέσκους καρπούς οπωροφόρων δέντρων και όχι μόνο! Ενδείκνυνται, μάλιστα, ως ένα καθ’ όλα υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σνακ.
Ποια είναι, όμως, τα σημαντικότερα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων για την υγεία; Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή διατροφική αξία
Όλα τα φρούτα συγκαταλέγονται στις πλέον θρεπτικές τροφές, με την αποξηραμένη εκδοχή τους να μην αποτελεί εξαίρεση. Τα αποξηραμένα φρούτα, μάλιστα, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και μετάλλων σε σχέση με τα φρέσκα, καθώς η συμπυκνωμένη τους μορφή χάνει μεν νερό, κερδίζει δε περισσότερη ποσότητα από τα υπόλοιπα συστατικά του εκάστοτε καρπού.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα
Τα φρούτα φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Καθώς μιλάμε για μία συμπιεσμένη τους μορφή, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν την ίδια ποσότητα σακχάρων σε έναν αρκετά μικρότερο καρπό.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι, αφενός, η αποφυγή της υπερκατανάλωσης και, αφετέρου, η έμφαση στη διατροφική αξία. Προτιμήστε, επομένως, προϊόντα χωρίς επικάλυψη ζάχαρης ή, ακόμα καλύτερα, παρασκευάστε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι.
Ορισμένα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν φυσικά καθαρτικά
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε Β-καροτένιο, σε κάλιο και σε βιταμίνη Κ. Η φυσική σύνθεσή τους από φυτικές ίνες και σορβιτόλη, ωστόσο, είναι που τα καθιστά μία εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα πλέον γνωστά αποξηραμένα φρούτα που συχνά χαρακτηρίζονται ως φυσικά καθαρτικά, είναι τα δαμάσκηνα και τα σύκα.
Τα αποξηραμένα φρούτα προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες
Η συστηματική κατανάλωση φρούτων έχει συνδεθεί με την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα αποξηραμένα και μη φρούτα προλαμβάνουν ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες, καθώς και οι διάφορες μορφές καρκίνου.
Τα αποξηραμένα φρούτα ενισχύουν ένα υγιές πλάνο διατροφής
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή αμέτρητων θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων και οι φυτικές ίνες, όπου μάλιστα παρατηρείται πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.
Οι φυτικές ίνες ενισχύουν τον μεταβολισμό και την πέψη, αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού και, επομένως, επιβάλλεται να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Πηγές: www.bbcgoodfood.com, dietcare.gr