Το μέλι είναι ένα από εκείνα τα δώρα της φύσης, που έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.
Στην πραγματικότητα, η χρήση του μελιού χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 8.000 χρόνια. Είναι γνωστό για τις αρωματικές, φαρμακευτικές, θρεπτικές, ενυδατικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Από το να το βάλουμε στο πρωινό μας τοστ μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όταν πάθουμε ένα μικρό έγκαυμα, το μέλι είναι πάντα χρήσιμο.
Μία από τις άλλες χρήσεις του μελιού που κερδίζει έδαφος, είναι η χρήση του για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και για έλεγχο του βάρους.
Πώς το μέλι βοηθά στην απώλεια βάρους;
Το μέλι περιέχει ζάχαρη. Ωστόσο, σε σύγκριση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, το μέλι περιέχει επίσης ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη, αντίθετα, θεωρείται ως «κενές θερμίδες», που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από την κατανάλωσή της. Επομένως, όταν τρώτε πολύ ζάχαρη, έχετε την τάση να παίρνετε βάρος όχι μόνο λόγω των θερμίδων αλλά και λόγω της έλλειψης βιταμινών και μετάλλων.
Το μέλι, από την άλλη πλευρά, εξισορροπεί αυτό το αποτέλεσμα, καθώς είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, που βοηθούν τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, εάν καταναλώνεται με μέτρο.
Μια μελέτη έδειξε, ότι οι αθλητές που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φρουκτόζη, όπως το μέλι, έκαιγαν πολύ περισσότερο λίπος και είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα αντοχής. Το μέλι δρα ως καύσιμο για να κάνει το συκώτι να παράγει γλυκόζη. Αυτή η γλυκόζη διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στον εγκέφαλο υψηλά και τον αναγκάζει να απελευθερώσει ορμόνες που καίνε λίπος.
Οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε να χάσουμε βάρος επειδή καταναλώνουμε πάρα πολύ ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Όταν καταναλώνουμε μέλι, το σώμα αρχίζει να καίει περισσότερο λίπος. Όταν κάνετε ένα βήμα παραπέρα αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι, εξισορροπείτε εκ νέου το σήμα του εγκεφάλου, που σας αναγκάζει να καταναλώνετε περισσότερα γλυκά.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι για απώλεια βάρους;
Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στα καθημερινά φλιτζάνια του τσαγιού ή του καφέ τους χωρίς να συνειδητοποιούν πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους μακροπρόθεσμα. Η χρήση μελιού για απώλεια βάρους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε υγιείς, σε φόρμα και δραστήριοι.
Το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο σε επιδόρπια, σε διαφορετικά σιρόπια και γλυκαντικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταναλώσετε μέλι για απώλεια βάρους είναι να τρώτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι πριν τον ύπνο. Κάνοντας αυτό θα βοηθήσετε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος τις πρώτες ώρες του ύπνου σας.
Το μέλι είναι επίσης γνωστό ότι έχει τη δύναμη να καταστέλλει την όρεξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση του σωματικού βάρους.
Αν και δεν πρέπει να λιμοκτονείτε, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με το μέγεθος της μερίδας του φαγητού. Ένα πλεονέκτημα της χρήσης του μελιού για απώλεια βάρους είναι σας βοηθά κρατώντας σας χορτάτους κσι έτσι συμβάλλει στο να αποφύγετε τα περιττά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το μέλι είναι επίσης πιο γλυκό από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει, ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα βοηθάει πολύ στην ικανοποίηση της λαχτάρας για γλυκό.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η χρήση μελιού για απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στη διαχείριση της χοληστερόλης.
Ποια είναι η θρεπτική αξία του μελιού;
Το USDA παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες για 1 κουταλιά της σούπας (21 γραμμάρια) μέλι:
- Θερμίδες: 64
- Λίπος: 0 γρ
- Νάτριο: 0 mg
- Υδατάνθρακες: 17 γρ
- Φυτικές ίνες: 0 γρ
- Ζάχαρα: 17 γρ
- Πρωτεΐνη: 0,1 γρ
Το μέλι είναι ένας φυσικός γλυκαντικός παράγοντας, που το καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Μιλώντας διατροφικά, μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρα, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, της γλυκόζης, της μαλτόζης και της σακχαρόζης, αλλά όχι φυτικές ίνες, λίπος ή πρωτεΐνη.
Ένα από τα κύρια οφέλη της αντικατάστασης της ζάχαρης με μέλι είναι ότι το τελευταίο, έχει χαμηλότερη τιμή ΓΔ, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα όσο η ζάχαρη. Το μέλι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων οργανικών ενώσεων και φαινολικών ενώσεων όπως τα φλαβονοειδή. Όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, η θρεπτική αξία του μελιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καθώς και στη βελτίωση της υγείας των ματιών.
Με όλα αυτά τα απίστευτα οφέλη, η ενσωμάτωση αυτής της γλυκιάς και θρεπτικής ουσίας στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους σας αλλά και να κάνει θαύματα για τη συνολική υγεία σας μακροπρόθεσμα.
Πηγή: www.healthifyme.com