Η σαλάτα του Καίσαρα είναι πράγματι ένα ιδιαίτερο πιάτο και λειτουργεί ως η τέλεια αρχή σε ένα αξέχαστο γεύμα. Μια παραδοσιακή σαλάτα του Καίσαρα αποτελείται από μαρούλι, τυρί παρμεζάνα και κρουτόν. Αλλά αυτό που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή είναι το ντρέσινγκ το οποίο διαθέτει έναν παράξενο συνδυασμό αντζούγιας, αυγού, λαδιού, παρμεζάνας και χυμού λεμονιού, που δίνει μία κρεμώδη, πικάντικη και λαχταριστή γεύση στο πιάτο.
Ο δημιουργός της σαλάτας του Καίσαρα
Η δημοτικότητα αυτής της σαλάτας σε όλο τον κόσμο πιθανότατα οφείλεται σε έναν Ιταλό σεφ, που φέρει το όνομα της σαλάτας, τον Caesar (Καίσαρα) Cardini, ΟΧΙ στον Ιούλιο Καίσαρα όπως πιστεύουν πολλοί. Σύμφωνα με την κόρη του Καίσαρα, Ρόζα, στις 4 Ιουλίου 1924 η σαλάτα δημιουργήθηκε ένα πολυσύχναστο Σαββατοκύριακο στο “Caesar’s Restaurant” στην Τιχουάνα στο Μεξικό. Λέγεται ότι ο Καίσαρας είχε ξεμείνει από προμήθειες και δεν ήθελε να απογοητεύσει τους τελευταίους πελάτες. Έτσι έφτιαξε αυτή τη σαλάτα με ό,τι υπήρχε και για να προσθέσει μια ακόμα πινελιά την ετοίμασε στο τραπέζι μπροστά στους πελάτες. Σύμφωνα με την κόρη του, η αρχική έκδοση της σαλάτας περιείχε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού, τα οποία προορίζονταν να καταναλωθούν με το χέρι. Η σαλάτα έγινε σύντομα επιτυχία και ο κόσμος ερχόταν στο εστιατόριο μόνο και μόνο για να τη γευθεί.
Το 1938 Ο Cardini μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου άνοιξε ένα κατάστημα γκουρμέ τροφίμων. Οι φανατικοί θαμώνες του τον ακολούθησαν, φτάνοντας με άδεια μπουκάλια κρασιού για να τα γεμίσει με το περίφημο ντρέσινγκ. Το 1948, η ζήτηση για το διάσημο dressing του Cardini τον έκανε να αποφασίσει να το εμφιαλώσει και να ιδρύσει την “Caesar Cardini Foods” με την κόρη του Rosa. Το dressing πωλείται ακόμα, με το όνομα “Cardini’s Original Caesar.
Ποιος όμως έφτιαξε τη σαλάτα του Καίσαρα όπως την ξέρουμε σήμερα;
Είναι πιθανό, ότι ενώ ο Καίσαρας παρείχε την έμπνευση, η σαλάτα του Καίσαρα όπως την ξέρουμε σήμερα, θα έπρεπε πιθανότατα να πιστωθεί σε κάποιον άλλο, στον αδερφό του Alex Cardini. Όταν ο Άλεξ άρχισε να εργάζεται στο εστιατόριο και ασχολήθηκε με την κατασκευή της σαλάτας, άλλαξε την παρουσίαση και αυτός πρόσθεσε την αντσούγια. Ως αεροπόρος στον πόλεμο, η σαλάτα ήταν δημοφιλής μεταξύ των πρώην συναδέλφων του και λέγεται, ότι την αποκαλούσε “Aviator’s Salad” (η σαλάτα του αεροπόρου). Υπάρχουν βέβαια και μερικοί που πιστεύουν, ότι η σαλάτα του Καίσαρα εφευρέθηκε το 1903 από τον Τζιάκομο Τζούνια, έναν Ιταλό μάγειρα στο Σικάγο, ο οποίος ονόμασε τη σαλάτα Caesar από τον Ιούλιο Καίσαρα, τον μεγαλύτερο Ιταλό όλων των εποχών.
Η σαλάτα ταξιδεύει στην Ευρώπη
Κάποιες πηγές αποκαλύπτουν, ότι η κυρία Wallis Warfield Simpson (η οποία τελικά θα παντρευόταν τον Πρίγκιπα Εδουάρδο Η’ της Ουαλίας) είναι αυτή που διέδωσε τη σαλάτα στην Ευρώπη. Τη δοκίμασε σε ένα από τα πολλά ταξίδια της και έφερε την ιδέα πίσω στην Ευρώπη μαζί της. Της πιστώνεται επίσης η πρωτοπορία, να σερβίρεται το μαρούλι κομμένο σε μέγεθος μπουκιάς και όχι σε ολόκληρα φύλλα. Τέλος, η περίφημη μαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντ, που δείπνησε στο εστιατόριο του Καίσαρα ως παιδί και έφαγε σαλάτα φτιαγμένη από τον ίδιο, επικοινώνησε αργότερα με την κόρη του για να πάρει τη συνταγή!
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, γιατί ο μύθος αυτής της σαλάτας συνεχίζεται. Η ιστορία της περιλαμβάνει μυστήριο, ίντριγκα, διεθνή ταξίδια, ακόμα και την Τζούλια Τσάιλντ! Δεν είναι περίεργο, που η “International Society of Epicures” στο Παρίσι, ονόμασε τη σαλάτα του Καίσαρα την «καλύτερη συνταγή που προέρχεται από την Αμερική τα τελευταία πενήντα χρόνια». Ανεξάρτητα από το ποιανού ιδέα ήταν και πώς εξελίχθηκε, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: στους ανθρώπους άρεσε πολύ η σαλάτα και εξακολουθεί να αρέσει μέχρι σήμερα.
Πηγές: www.kitchenproject.com, www.bottiglialv.com