Η granola είναι τόσο νόστιμη, όσο και υγιεινή! Δοκιμάστε τη με γάλα, γιαούρτι ή και σκέτη όπως καταναλώνουμε τους ξηρούς καρπούς.
Είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Η γκρανόλα απαιτεί ελάχιστα υλικά: βρώμη, ένα γλυκαντικό, λίγο λάδι, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Από κει και πέρα, είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσετε το μείγμα στις δικές σας προτιμήσεις. Κρατήστε λοιπόν τη βασική συνταγή και μετά αυτοσχεδιάσετε.
Υλικά:
2 φλιτζάνια σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα φρούτα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 °C . Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε μέσα το μέλι, το σπορέλαιο, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει το μέλι.
Προσθέτουμε τη βρώμη και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει όλη την υγρασία. Αφαιρούμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε στο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να την πιέσετε καλά στο ταψί.
Ανακατέψτε τη μόνο δυο φορές στη μέση του ψησίματος. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, στους 150 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Η χρήση χαμηλής θερμοκρασίας βοηθά να στεγνώσει η γκρανόλα χωρίς να παραψηθεί.
Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα και αφήνουμε να κρυώσει. Θα εξακολουθεί να είναι ρευστή βγαίνοντας από τον φούρνο, αλλά θα σφίξει καθώς κρυώνει. Αν θέλετε μπουκίτσες, σπάστε τη γκρανόλα πριν κρυώσει τελείως. Αφήστε τη να κρυώσει καλά πριν την αποθηκεύσετε. Όταν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, αυτή η γκρανόλα θα διατηρηθεί για έως και ένα μήνα.
Αν μείνετε ικανοποιημένοι με αυτή τη βασική συνταγή, είστε έτοιμοι να πειραματιστείτε. Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι δύο από τα καλύτερα γλυκαντικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη γκρανόλα. Το επίπεδο γλυκύτητας, μπορείτε να το ρυθμίσετε ανάλογα με τα γούστα σας, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα της γλυκαντικής ουσίας. Μπορείτε να προσθέσετε και μαύρη ζάχαρη αν επιθυμείτε. Αντικαταστήστε τα αμύγδαλα με κάσιους, φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης. Κόψτε σε κύβους μερικά αποξηραμένα βερίκοκα, χουρμάδες ή σύκα. Δοκιμάστε κάρδαμο ή μπαχάρι αντί για κανέλα.
Προσθέστε βανίλια, ινδική καρύδα, σταγόνες σοκολάτας. Οι παραλλαγές είναι ατελείωτες και για όλα τα γούστα.
Η γκρανόλα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό ή σνακ, πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και ενέργεια, Μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας (για να γνωρίζετε τα συστατικά που περιέχει), χρειάζεται ελάχιστο χρόνο και πολύ λίγα υλικά. Φυλάξτε τη σε ένα βάζο για να την απολαμβάνετε όχι μόνο το πρωί αλλά κάθε στιγμή της ημέρας.
Πηγή: www.thekitchn.com