Πρωινό κυριολεκτικά σημαίνει «να σπάω τη νηστεία». Είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μετά από μια παρατεταμένη μη κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κέρδισε τον τίτλο του ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας στη δεκαετία του 1960, όταν η Αμερικανίδα διατροφολόγος Αντέλ Ντέιβις πρότεινε, ότι για να διατηρηθούμε σε φόρμα και να αποφύγουμε την παχυσαρκία, πρέπει να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί.
Αν και μια πρόσφατη μελέτη 30.000 ενηλίκων διαπίστωσε ότι το 15% παραλείπει τακτικά το πρωινό, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.
Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα;
Όπως συμβαίνει με ότι αφορά στη διατροφή, η απάντηση είναι περίπλοκη. Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν, ότι η παράλειψη του πρωινού δεν είναι επιβλαβής, άλλες έρευνες υποδηλώνουν το αντίθετο. Ωστόσο, αν παραλείψετε το πρωινό, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές.
Μία νέα αυστραλιανή έρευνα μόλις κατέρριψε έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους για το πρωινό: το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για την απώλεια βάρους ή για την πρόληψη της έναρξης της πείνας.
Η έρευνα έδειξε ότι:
- Δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία, που να υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση πρωινού προάγει την απώλεια βάρους ή ότι η παράλειψη του οδηγεί σε αύξηση βάρους. Εάν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διαχειριστεί την πρόσληψη θερμίδων, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ένταξη του πρωϊνού στο διατροφικό του προγράμματος θα τον βοηθήσει
- Δεν χρειάζεται να φάτε ένα καλό πρωινό για να σας προετοιμάσει για την ημέρα ή για να σας εμποδίσει να πεινάτε αργότερα το απόγευμα
- Αν τρώτε πρωινό, δεν θα μεταβολίζετε το φαγητό σας καλύτερα και μπορεί να είστε ακόμα πεινασμένοι αργότερα
- Η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ήταν υψηλότερη στις ομάδες που έτρωγαν πρωινό σε σύγκριση με εκείνες που το παρέλειψαν, κατά 260 περίπου θερμίδες την ημέρα, ανεξάρτητα από τις συνήθεις πρωινού τους
- Οι συμμετέχοντες που παρέλειψαν το πρωινό ήταν επίσης 0,44 κιλά ελαφρύτεροι, κατά μέσο όρο.
Το συμπέρασμα της έρευνας
Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, παρόλο που αυτή η πεποίθηση είναι χρόνια εδραιωμένη στην κοινωνία μας και σε όλο τον κόσμο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση πρωινού συνδέεται με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά αυτά τα ευρήματα στηρίζονται απλώς στην παρατήρηση και δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Μπορεί να αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής και τις διατροφικές επιλογές ενός ατόμου.
Μήπως ένα μικρό και ελαφρύ πρωινό ο σωστός τρόπος;
Ο καθηγητής Cicuttini εξηγεί, ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε στο πότε τρώμε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας – είτε είναι στο μεσημεριανό είτε στο πρωινό – αλλά στο συνολικό ημερήσιο περιεχόμενο θερμίδων. Ένα γλυκό, δεν γίνεται πιο υγιεινό, μόνο και μόνο επειδή το τρως το πρωί. Έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην πρόσληψη θερμίδων εάν το φάτε για πρωινό με το να το φατε στις 4 το απόγευμα. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν, ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού μετά το ξύπνημα θα μπορούσε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στο σώμα σας με ένα μεγάλο δείπνο πριν τον ύπνο.
Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι πιο υγιείς;
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, όσοι τρώνε πρωινό, συχνά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή συνολικά στη διατροφή τους, συμμετέχουν τακτικά σε σωματική δραστηριότητα και διαχειρίζονται επαρκώς το άγχος. Αντίθετα, όσοι παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν πιο ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, όπως το κάπνισμα και το ποτό. Τείνουν επίσης να έχουν δίαιτες υψηλότερες σε λίπος, χοληστερόλη και θερμίδες. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική κατάσταση της υγείας των ατόμων που τρώνε πρωινό, ή δεν τρώνε πρωινό.
Οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι κατά του πρωινού. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τρώνε πρωινό – τα παιδιά που μεγαλώνουν μπορεί να θέλουν να φάνε πριν πάνε στο σχολείο, όσοι προπονούνται, οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστεί να φάνε μετά τη λήψη φαρμάκων ή μπορεί να είναι μια πολιτιστική παράδοση. Ή, μπορεί απλώς να απολαμβάνετε να τρώτε ένα καλό πρωινό.
Οπότε αν τρως πρωινό και σου ταιριάζει, τότε δεν πρέπει να αλλάξεις. Αλλά αυτό που τείνουμε να βλέπουμε σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή ώθηση προς την κατανάλωση πρωινού επειδή «πρέπει». Λοιπόν, τα στοιχεία λένε τώρα, ότι αυτό δεν ισχύει.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επίδραση του πρωινού στο μεταβολισμό και το βάρος. Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη: «προς το παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την τροποποίηση της διατροφής σε ενήλικες ώστε να συμπεριληφθεί η κατανάλωση πρωινού ως μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους».
Το να ακούτε τα σημάδια της πείνας σας είναι πολύ σημαντικό αν ξυπνάτε πεινασμένοι το πρωί. Εάν συνήθως παραλείπετε το πρωινό, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε, ότι καλύπτετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στα άλλα γεύματα. Εάν επιλέξετε να μην φάτε πρωινό, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι, να τρώτε με τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς, ενώ ακολουθείτε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής.