Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει πολλάκις μελετηθεί για τη διατροφική της αξία, την ευεργετική της δράση σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας και τα πολλαπλά της οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και η πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.
Στα παραπάνω οφέλη, όμως, ανήκει και η ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα και, επομένως, η μείωση της χοληστερόλης. Διαβάστε πώς η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων ξηρών καρπών επιδρά στο αίμα.
Ξηροί καρποί, λιπίδια και χοληστερόλη
Μία πληθώρα κλινικών μελετών έχουν διερευνήσει την επίδραση της εμπλουτισμένης με ξηρούς καρπούς δίαιτας σε σύγκριση με ισοθερμιδικές δίαιτες χωρίς ξηρούς καρπούς στα επίπεδα των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών του αίματός μας.
Η επίδραση των ξηρών καρπών στη μείωση της χοληστερόλης, ειδικά της LDL, εκτιμάται πως οφείλεται στην περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπίδια, καθώς και στις φυτικές ίνες και φυτοστερόλες που περιέχουν.
Τα επιστημονικά δεδομένα
Πρόσφατες κλινικές μελέτες κατέληξαν ότι καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών, με προεξέχοντες τα καρύδια, συνδράμουν στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης, και ειδικά της LDL, ιδιαίτερα στα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών δείχνει πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, ιδιαίτερα στα άτομα με φυσιολογικό βάρος και υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης.
Ξηροί καρποί και καρδιαγγειακά προβλήματα
Σχετική έρευνα πάνω σε μία Μεσογειακού τύπου δίαιτα, που περιλάμβανε την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια). Η έρευνα απέδειξε την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στα επίπεδα των λιπιδίων αίματος, σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη, σε σχέση με άλλες χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες.
Η επίδραση αυτή ήταν ισχυρότερη για τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.