Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φυτικά γάλατα πρέπει να αυτοαποκαλούνται φυτικά ροφήματα– αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι γάλα. Είναι ένας χυμός από ένα φυτό, φτιαγμένος για να μοιάζει με γάλα σε χρώμα και υφή. Το πραγματικό γάλα περιέχει ένα συστατικό, γάλα. Δεν προστίθεται τίποτα. Είναι ένα φυσικό προϊόν. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση επιβλαβών βακτηρίων, αλλά κάθε φρέσκο μπουκάλι περιέχει μόνο ένα συστατικό. Γάλα.
Οι εναλλακτικές λύσεις «γάλακτος» φυτικής προέλευσης
Τα φυτικά τρόφιμα που παράγονται σε εργοστάσια δεν είναι φυσικά προϊόντα. Αν τα φυτικά γάλατα ήταν φυσικά, θα είχαν μόνο ένα ή δύο συστατικά, όπως βρώμη και νερό. Αυτό θα ήταν. Αλλά δεν είναι αυτό. Αν έχετε κοιτάξει ποτέ την ετικέτα στο σούπερ μάρκετ, θα ξέρετε, ότι αυτό δεν ισχύει. Τα περισσότερα ροφήματα φυτικής προέλευσης περιέχουν μια μακρά λίστα συστατικών, όπως π.χ αλάτι, ζάχαρη και λάδι. Για καλή υγεία και έλεγχο βάρους, συνιστάται να αποφεύγετε τροφές που έχουν πρόσθετα σάκχαρα, πρόσθετο αλάτι ή επιπλέον θερμίδες μέσω πρόσθετων ελαίων. Όταν αυτά τα είδη συστατικών προστίθενται σε ένα τρόφιμο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, μπορούν να αλλάξουν αυτό που ξεκινά ως υγιεινό προϊόν (π.χ. ένα όσπριο όπως η σόγια ή ένας ξηρός καρπός όπως τα αμύγδαλα) σε μια λιγότερο υγιεινή επιλογή.
Πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι
Για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε ένα υγιές εύρος, θα πρέπει όλοι να μειώσουμε την πρόσληψη «προστιθέμενων» σακχάρων όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά είναι σάκχαρα που δεν υπάρχουν φυσικά στο φαγητό, αλλά προστίθενται κατά την επεξεργασία για να κάνουν το προϊόν πιο γλυκό. Τα περισσότερα γάλατα- ροφήματα φυτικής προέλευσης, περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Μερικά από αυτά περιέχουν ακόμη και περισσότερες από ένα είδος. Μην ξεγελιέστε από την ιδέα, ότι η ακατέργαστη ζάχαρη ή η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι πιο υγιεινή από την κανονική ζάχαρη. Είναι το ένα και το αυτό και μπορεί να βρίσκονται και τα δύο στα φυτικά γάλατα. Ομοίως, για να βοηθήσουμε στη μείωση της χοληστερόλης, συνιστάται να επιλέγουμε προϊόντα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το φυτικό γάλα περιέχει πρόσθετο αλάτι, έως και 50mg/100ml σε ορισμένες επιλογές. Το κανονικό γάλα, από την άλλη πλευρά, δεν περιέχει καθόλου πρόσθετο αλάτι.
Γιατί το φυτικό γάλα περιέχει ΤΟΣΑ πολλά συστατικά;
Η λίστα συστατικών των περισσότερων φυτικών ροφημάτων μπορεί να είναι μεγάλη. Πολλά από τα συστατικά που προστίθενται στο γάλα φυτικής προέλευσης, είναι για να δημιουργηθεί ένα προϊόν, που έχει υφή και χρώμα παρόμοιο με το γάλα. Ωστόσο, υπάρχει μια ζωτική και απίστευτα σημαντική πτυχή που σπάνια επιτυγχάνουν τα φυτικά γάλατα: Τα οφέλη του πραγματικού γάλακτος για την υγεία και τη διατροφή. Τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, λιποδιαλυτών βιταμινών, Β2, Β12, φωσφορικών αλάτων και ψευδαργύρου. Όλα αυτά χρειάζονται στο σώμα μας για υγιές δέρμα, υγιή ανάπτυξη κυττάρων, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και επούλωση πληγών. Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Τα περισσότερα φυτικά γάλατα είναι τόσο φτωχές πηγές πρωτεΐνης (<1g/100ml για πολλά από αυτά) που χαρακτηρίζονται ως «μη κατάλληλα για παιδιά κάτω των 5 ετών», καθώς είναι τόσο φτωχές πηγές διατροφής.
Τα βιολογικά φυτικά γάλατα
Ένα βιολογικό γάλα φυτικής προέλευσης έχει συχνά λίγα συστατικά (4 ή 5) σε σύγκριση με άλλες μη βιολογικές επιλογές. Αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται καλύτερη επιλογή, καθώς έχει λιγότερα πρόσθετα, ωστόσο το πρόβλημα είναι το ίδιο . Καθώς τα φυτικά γάλατα δεν περιέχουν φυσικό ασβέστιο, Β2 ή Β12, πρέπει αυτά να προστεθούν, ώστε το προϊόν να είναι μια καλή επιλογή για την υγεία. Οι περισσότερες μάρκες βιολογικών προϊόντων δεν προσθέτουν βιταμίνες ή μέταλλα, γεγονός που τις καθιστά φτωχότερη διατροφική επιλογή από τους μη βιολογικούς ανταγωνιστές.
Οι φυτικές επιπτώσεις στην υγεία…
Τα φυτικά γάλατα μπορεί να περιέχουν ανεπιθύμητα κρυφά συστατικά. Ένα παράδειγμα είναι η καραγενάνη, ένα πρόσθετο που βρίσκεται σε πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης και έχει αποδειχθεί, ότι προκαλεί φλεγμονή του εντέρου και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σόγια ή τα αμύγδαλα ή η βρώμη μας κάνουν καλό. Ωστόσο, πολλά φυτικά γάλατα εμπλουτίζονται σε σημείο, που μπορούν να περιέχουν μόλις 2% του πραγματικού προϊόντος. Στην πραγματικότητα, 2% αμύγδαλα ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από ένα ωμό αμύγδαλο ανά 100 γραμμάρια γάλακτος. Μόνο ένα! Εάν δεν περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες ή μέταλλα, το πορτοφόλι, η υγεία και ο πλανήτης, θα ήταν καλύτερα, αν αποφύγατε το γάλα αμυγδάλου και απλά τρώγατε δύο αμύγδαλα και πίνατε 100 ml νερό.
Τα φυτικά γάλατα δεν είναι πάντα πιο «υγιεινά» για τον πλανήτη
Τα γαλακτοκομικά συχνά διαφημίζονται ως προϊόν που έχει περιβαλλοντικές συνέπειες, ωστόσο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του γάλακτος φυτικής προέλευσης συχνά διατηρείται σιωπηλός. Τα αμύγδαλα π.χ απαιτούν πολύ νερό. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται σχεδόν 57 λίτρα νερού για να παραχθούν μόνο 16 αμύγδαλα. Δεν υπάρχουν αρκετά διατροφικά οφέλη [του γάλακτος αμυγδάλου] για να δικαιολογήσουν τα γαλόνια νερού που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια αμυγδάλων. Εκτός από το κόστος του νερού για την παραγωγή, πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης δεν παρασκευάζονται στη χώρα κατανάλωσης.
Αυτό σημαίνει, ότι αποστέλλονται σε μεγάλες αποστάσεις από εργοστάσια άλλων πόλεων ή χώρων για να φτάσουν σε εμάς. Μόνο οι θαλάσσιες μεταφορές για παράδειγμα, ευθύνονται για έως και 4% όλων των εκπομπών της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα. Το κρυφό (ή αληθινό) περιβαλλοντικό κόστος των προϊόντων π.χ ως αποτέλεσμα της διεθνούς μεταφοράς, δεν αντικατοπτρίζεται πραγματικά όταν συζητούνται συχνά περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Εν κατακλείδι, για όποιον δεν έχει δυσανεξία, τα γαλακτοκομικά είναι μια θετική επιλογή για την υγεία, που παρέχει μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, τα οποία χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά. Τα φυτικά γάλατα δεν είναι γάλατα. Ποτέ δεν μπορεί να είναι γάλατα, αλλά όπως ακριβώς τα έχει χαρακτηρίσει η ΕΕ πρόκειται για απλά για φυτικά ροφήματα.
Πηγή: www.haelen.com.au