Η σούπα είναι ένα τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας, καθώς ορισμένα θρεπτικά στοιχεία των συστατικών της παραμένουν στο ζωμό. Τα διαφορετικά είδη σούπας παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλη ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως είναι το σελήνιο, το λυκοπένιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C. Λόγω του ότι οι σούπες έχουν ως βάση τα λαχανικά, αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στην εμφάνιση χρονίων νοσημάτων.
Οι σούπες αποτελούνται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από νερό (50-75% του όγκου τους) κι έτσι συγκαταλέγονται στις καλές πηγές ενυδάτωσης του οργανισμού. Το νερό που περιέχουν, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (σε όσες τουλάχιστον περιέχουν λαχανικά), συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση σχετικών διαταραχών όπως είναι η δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έρχονται να προσθέσουν στα θετικά της σούπας και τη συμβολή της στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σούπας πριν από το κύριο γεύμα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, οδηγώντας σε μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη στο γεύμα.